• Pantotenian wapnia
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pantotenian wapnia
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Pantotenian wapnia

  • W magazynie: 74 sztuk
    26,68
    W magazynie: 74 sztuk
    26,68
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.


    Z uwagi na ogromną ilość zamówień termin realizacji może ulec wydłużeniu.


    Po przyjęciu zamówienia do realizacji nie ma możliwości jego edycji.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Pantotenian wapnia to połączenie kwasu pantotenowego z wapniem, inaczej mówiąc, sól wapniowa kwasu pantotenowego. Związek ten jest bioprzyswajalną formą kwasu pantotenowego, czyli witaminy B5, i może być stosowany doustnie jako forma jej dodatkowej suplementacji. Jednakże witamina ta jest bardzo rozpowszechniona w przyrodzie (łac. pantos = wszędzie), a także bardzo trwała i odporna na działanie temperatury, światła i tlenu, dlatego nigdy nie odnotowano przypadków jej niedoboru w populacji Europejskiej (sporadycznie występują w krajach słabo rozwiniętych).

Kwas pantotenowy w formie pantotenianu wapnia wykorzystywany jest głównie jako surowiec kosmetyczny. Fantastycznie sprawdza się w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jest całkowicie bezpieczny, hipoalergiczny i łagodny dla skóry, a przy tym bardzo tani.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Pantotenian wapnia bardzo skutecznie poprawia nawilżenie skóry. Pomaga zwiększyć zawartość wody w tkance skórnej i we włosach, dzięki czemu zarówno skóra jak i włosy stają się bardziej miękkie, elastyczne i przyjemne w dotyku.
  • Związek ten ceniony jest również za pozytywny wpływ skórę wrażliwą i uszkodzoną. Sprzyja gojeniu się drobnych ran i podrażnień, działa łagodząco i kojąco.
  • Pantotenian wapnia stosowany jest także w pielęgnacji cery trądzikowej. Pomaga zredukować zmiany trądzikowe, łagodzi zaczerwienienia i wspomaga gojenie się blizn [2].


ZASTOSOWANIE

Pantotenian wapnia warto dodawać do swoich kosmetyków, zarówno tych kupionych w sklepie, jak wykonanych ręcznie w domu. Świetnie sprawdza się jako komponent kremów do twarzy, balsamów do ciała, szamponów i odżywek do włosów, mydeł i płynów do mycia.

Kosmetyki z pantotenianem wapnia:

  • polecane są osobom o skórze suchej, wrażliwej, kapryśnej, skłonnej do podrażnień i zaczerwienienia, alergicznej,
  • dobrze sprawdzają się w pielęgnacji skóry po goleniu i depilacji,
  • stosowane są w przypadku cery trądzikowej,
  • poprawiają kondycję włosów suchych, zniszczonych i łamliwych.


SKŁAD

D-pantotenian wapnia 100%. Bez dodatków i wypełniaczy. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA

Półprodukt do tworzenia własnych suplementów diety.
Zalecane spożycie to 30 mg raz dziennie. 
1 miarka 0,05 ml zawiera około 25 – 30 mg pantotenianu wapnia.

Do kosmetyków domowych: zalecane stężenie to 1 – 5%. Rozpuszczalny w wodzie.


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na produkt.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. https://www.truthinaging.com

***

Kraj pochodzenia: Szkocja
Zastosowanie: Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy, Zdrowe włosy i paznokcie, Do włosów przesuszonych, Dla cery suchej i wrażliwej

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK