Pasta sezamowa, czyli tahini, to tradycyjny składnik kuchni arabskiej, japońskiej i chińskiej. Pojawia się także w kuchni indyjskiej. Powstaje w wyniku zmielenia uprażonych nasion sezamu. Może być spożywana samodzielnie jako dip do pieczywa i przekąsek lub dodawana do potraw. Znajdziemy ją w każdym dobrym hummusie, w paście baba ghanoush, w licznych arabskich słodyczach oraz w japońskim ramenie tantan. W krajach, z których pochodzi, tahina jest także popularnym składnikiem deserów. W Turcji robi się z niej pekmez, czyli pastę do pieczywa z tahiny i syropu z melasy. W Iraku tahinę miesza się z syropem daktylowym i również zjada razem z pieczywem. W Iranie przyrządza się specjalny rodzaj chałwy z tahiny, cukru i białek jaj, zwany halvardeh. Spotkamy się tam także ze słodkimi śniadaniami, na które składa się tahina, świeże pieczywo, syropy z daktyli i winogron oraz miody i dżemy. W Grecji też możemy zetknąć się z tahiną – tu z kolei łączy się ją zwykle z miodem i dżemem. Szeroko wykorzystuje się tahinę w Izraelu, gdzie stanowi ona podstawowe pożywienie. Może się znaleźć w każdej potrawie – polewa się nią falafle, grillowane mięso, warzywa, a nawet rybę, podaje się ją w kofcie (pieczone kulki z wołowiny lub jagnięciny), dodaje się ją do smarowideł słonych i słodkich, wyrabia się z niej różne rodzaje chałwy, lody i ciasteczka.
Jak widać, zastosowań kulinarnych pasty sezamowej jest mnóstwo. Powyższe pomysły są tylko sposobami tradycyjnymi, a jest jeszcze wiele nowoczesnych. Spróbujcie dodać tahinę do koktajlu oraz do sałatki owocowej lub warzywnej, aby podnieść ich gęstość odżywczą. Pasta świetnie komponuje się z dojrzałymi bananami, świeżymi liśćmi, pestkami granatu, jogurtem greckim, serkiem ricotta i miodem. Można ją dodawać do ciast i ciastek albo wykonać z niej polewę do lodów i deserów. Doskonale smakuje jako słony dip, doprawiona świeżo wyciśniętym czosnkiem, solą i cytryną, podana z chlebem i warzywami. Odnajdzie się również w towarzystwie kaszy bulgur, pęczaku i ryżu, a nawet z makaronem.
Warto wspomnieć o walorach zdrowotnych pasty sezamowej. Sezam znany jest z wysokiej zawartości białka, zdrowego tłuszczu, witamin i minerałów, a więc pasta sezamowa stanowić będzie skoncentrowane źródło tych składników. 100 g pasty to aż 24 g białka! Tahina jest również bogata w wapń, żelazo i cynk, dzięki czemu wysoko cenią ją weganie i wegetarianie. Wśród witamin zawartych w tahini najwyższe wartości osiąga witamina B1, niacyna i kwas foliowy.
Pasta z prażonego sezamu 100%.
Bez dodatku oleju palmowego, soli, cukru.
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna | 661 kcal |
Tłuszcz | 59 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 9,4 g |
Węglowodany | 5 g |
– w tym cukry | 1,3 g |
Białko | 24 g |
Błonnik | 7,2 g |
Sól | 0,01 g |
Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Po otwarciu spożyć w ciągu miesiąca.
Wyprodukowano w Polsce.
Produkt bezglutenowy, odpowiedni dla wegan.
Zmieszać przed użyciem, gdyż może występować naturalne oddzielenie oleju.