Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria) wspiera zdrowie stawów oraz układu moczowego i pokarmowego. Poprawia przemianę materii i łagodnie uspokaja.
Swą nazwę zwyczajową podagrycznik zawdzięcza temu, że wykorzystywany był dawniej w leczeniu podagry, czyli dny moczanowej. Zalecano go także w chorobach reumatycznych i w kamicy nerkowej, a także w przypadku hemoroidów i stanów zapalnych układu moczowego. Uśmierzano nim również dolegliwości trawienne, a świeże, zmielone liście przykładano do ran, aby przyspieszyć ich gojenie się.
W średniowieczu podagrycznik uprawiano jako roślinę jadalną i traktowano go przede wszystkim jako warzywo. Roślinę tę można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, ale obecnie jest to raczej rzadki zwyczaj. Młode, świeże listki mają delikatnie gorzki smak i można je dodawać do sałatek, aby nadać im charakteru, lub ugotować podobnie jak szpinak. Służą też jako główny składnik ciekawej, aromatycznej zupy albo jako dodatek do warzyw, zapiekanki lub ziołowego farszu. Bywają nawet kiszone.
Właściwości prozdrowotne:
Podagrycznik pospolity – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Podagrycznik – herbata (ziele cięte):
1 łyżkę ziela zalej 1 szklanką wrzącej wody, przykryj i parz 15 minut. Przecedź. Spożywaj 3 razy dziennie po szklance lub wykorzystaj zewnętrznie: możesz przygotować ciepły lub gorący okład na stawy, bądź wystudzić napar i zastosować go do przemywania cery trądzikowej, drobnych ran i podrażnień skóry.
Podagrycznik w proszku:
1 łyżeczkę mielonego ziela zalej gorącą wodą. Po ostudzeniu wypij razem z osadem. Stosuj 3 razy dziennie.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Podagrycznik nie wywołuje żadnych poważnych efektów ubocznych.
Podagrycznik nie podnosi ciśnienia krwi.
Podagrycznik pospolity należy do rodziny selerowatych. Naturalny obszar jego występowania obejmuje prawie całą Europę oraz Azję Zachodnią i Syberię. W Polsce jest pospolity i często traktowany jako chwast, gdyż zasiedla pola i ogrody, potrafi wyrosnąć z bardzo małych fragmentów kłącza i szybko opanowuje teren. Rośnie także w lasach liściastych, zaroślach, przy drogach i płotach lub nad wodami. Preferuje miejsca zacienione oraz gleby próchnicze i bogate w azot.
Podagrycznik jest rośliną wieloletnią. Pod ziemią tworzy rozbudowane, silne kłącze, za pomocą którego intensywnie się rozmnaża. Jego łodyga osiąga 50-100 cm i rozgałęzia się u góry. Pokryta jest krótkimi włoskami, a wewnątrz pusta. Górne liście podagrycznika są trójdzielne, a odziomkowe i dolne – podwójnie trójdzielne. Składają się z mniejszych listków o nieregularnym lancetowatym kształcie i ząbkowanych brzegach. Kwiaty kwitną od czerwca do lipca. Są całe białe, bardzo drobne i składają się z pięciu płatków. Zapylane są przez owady. Tworzą małe baldachy, z których następnie powstają okazałe baldachy złożone. Owoc podagrycznika to rozłupnia o wielkości 3-5 mm złożona z dwóch, brunatnych rozłupek.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Podagrycznik ziele cięte/mielone dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria L.) http://www.czytelniamedyczna.pl
2. https://pl.wikipedia.org
3. http://www.pfaf.org
4. http://ziolowawyspa.pl
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas