Portulaka pospolita, zwana też warzywną (Portulaca oleracea), to ziółko cenione za zawartość związków o aktywności przeciwwirusowej.
Można ją obecnie spotkać na całej kuli ziemskiej oprócz Antarktydy. Jest rośliną jadalną, dodawaną tradycyjnie do sałatek lub potraw na ciepło (zupy, stir-fry) w roli warzywa. Pęczki świeżej portulaki kupimy np. na targach w Turcji, Egipcie, Portugalii czy Ameryce Północnej. Wcale się nie dziwię, że ludzie ją jedzą – sporządzona z niej herbata smakuje wyśmienicie! :)
Ze względu na swoje zdolności do łatwego rozprzestrzeniania się, portulaka traktowana jest raczej jako chwast. Zielarze wiedzą jednak, że zamiast tępić, lepiej ją zbierać.
Portulaka wyróżnia się na tle innych ziół i warzyw istotną zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 w swoich liściach. Może być nawet rozważana jako ich źródło w diecie. Roślinom to się raczej nie zdarza. Omega-3 znajdziemy głównie w rybach, ewentualnie w nasionach, ale w liściach? To niezwykła rzadkość!
Oprócz omega-3, obecne są w niej również substancje śluzowe, antyoksydanty, witaminy i minerały.
Roślina ta nie jest dziś zbyt popularna w fitoterapii, choć uprawiana była w celach leczniczych i kulinarnych już 4 tys. lat temu – głównie w Północnej Afryce, na Bliskim Wschodzie i w Indiach – skąd najprawdopodobniej pochodzi.
Warto wiedzieć:
Świeża portulaka obfituje w witaminy i związki mineralne, jednak z żywieniowego punktu widzenia, herbata z suchego ziela raczej nie dostarczy istotnej ilości tych substancji. Miejcie to na uwadze, czytając rewelacje z internetu :)
Portulaka pospolita (Portulaca oleracea) – ziele cięte 100%. Najwyższa jakość!
Portulaka – herbata:
1-2 łyżeczki ziela zalej szklanką wrzącej wody, przykryj, odstaw na 15 minut. Przecedź. Spożywaj 3 x dziennie po szklance naparu.
Portulaka – nalewka:
Proporcje 1:5, alkohol 70%. Maceruj 2 tygodnie, przefiltruj. Spożywaj po 5 ml trzy razy dziennie.
Portulaka – ziele mielone:
Pół łyżeczki proszku zalej gorącą wodą, wymieszaj i poczekaj aż ostygnie. Wypij razem z osadem. Taką porcję stosuj 3-4 razy dziennie.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Portulaka pospolita (Portulaca oleracea) to mięsista, płożąca się roślinka o zaczerwienionej łodydze i grubych, owalnych listkach. Zaliczana jest do sukulentów. Wyglądem przypomina mi nieco kiełki słonecznika. Jej pędy wyrastają promieniście z korzenia, tworząc rozległą rozetę. Na szczytach pędów rozkwitają drobne, intensywnie żółte kwiaty. Roślina ta jest gatunkiem kosmopolitycznym, oznacza to, że z powodzeniem zasiedla każdy kontynent (za wyjątkiem Antarktydy). Uchodzi raczej za chwast.
1. Rośliny przeciwwirusowe przydatne w praktyczniej fitoterapii. https://rozanski.li/5210/rosliny-przeciwwirusowe-przydatne-w-praktycznej-fitoterapii/
2. Purslane Weed (Portulaca oleracea): A Prospective Plant Source of Nutrition, Omega-3 Fatty Acid, and Antioxidant Attributes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934766/
3. Portulaka pospolita. https://pl.wikipedia.org/wiki/Portulaka_pospolita
4. Common Purslane, Portulaca oleracea. https://hort.extension.wisc.edu/articles/common-purslane-portulaca-oleracea/
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas