Owoce rokitnika zaliczane są do naszych lokalnych superfoods. Zawierają mnóstwo witaminy E i C oraz flawonoidów. Uznawane są za jedne z najbardziej pożywnych jagód na świecie.
Krzewy rokitnika charakteryzują się wyjątkowo długą przeżywalnością – ich wiek może sięgnąć nawet 150 lat. Dawniej rokitnik nazywany był cudowną rośliną, a jego owoce obecne były w tradycyjnej medycynie Chin, Tybetu, Indii i Pakistanu już ponad tysiąc lat temu. Stosowano je w leczeniu kaszlu, zapalenia płuc, chorób układu krążenia i bólu.
Rokitnik powędrował z Himalajów do Rosji, a stamtąd przybył do Europy, gdzie również zajął istotne miejsce w medycynie ludowej. Rosjanie leczyli jego owocami astmę, reumatyzm i choroby skóry, a Grecy zalecali je na poprawę apetytu oraz na problemy z żołądkiem i wątrobą.

DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne
- Owoce rokitnika są niezwykle bogate w witaminę C, dzięki czemu można wykorzystać je w celu wzmocnienia odporności. Zawartość witaminy C w świeżych owocach rokitnika wynosi od 115 do nawet 1550 mg na 100 g, co czyni je jednymi z najbogatszych w tę witaminę owoców na świecie! Oczywiście podczas suszenia część witaminy C ulega utracie i w końcowym produkcie jej zawartość może być nawet o połowę niższa. Jednak w przypadku rokitnika ilość ta wciąż jest znacząca. Nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 60 mg [1].
- Owoce rokitnika to bardzo dobre źródło flawonoidów. Zawierają kwercetynę i kemferol, a także procyjanidyny. Są to bioaktywne substancje o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Wspierają system immunologiczny i hamują procesy starzenia się organizmu [1].
- Substancje bioaktywne zawarte w owocach rokitnika mają zdolność do hamowania agregacji płytek krwi, a więc chronią przed powstawaniem blaszki miażdżycowej [2].
- Rokitnik wspiera procesy trawienne [3].
- Wywiera pozytywny wpływ na skórę. Zawarte w nim składniki aktywne chronią skórę przed działaniem promieni UV, a ponadto pomagają utrzymać jej nawilżenie i zdrowy wygląd [4].

SKŁAD
Suszone owoce rokitnika 100%. Surowiec najwyższej jakości!

SPOSÓB UŻYCIA
Suszone owoce rokitnika można dodawać do owsianki i innych potraw, aby nadać im kwaskowatą nutę.
Można sporządzić napar i wypić go razem z owocami.
Suszone owoce można również zmielić na proszek i dodawać do koktajli, soków i herbaty.

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to krzew z rodziny oliwnikowatych o wąskich, srebrzysto-zielonych listkach. Rodzi drobne, jasnopomarańczowe owoce, które są w smaku cierpkie i kwaśne. Dojrzewające owoce są ciasno i gęsto upakowane na gałązkach krzewu, co sprawia, że rokitnik widoczny jest z daleka. Spotkamy go nad wybrzeżem Bałtyku, a także nad morzami w Europie i w Azji.

BIBLIOGRAFIA
1. Chemical and Nutritional Constituents of Sea Buckthorn Juice. https://www.researchgate.net
2. Inhibitory effects of total flavones of Hippophae Rhamnoides L on thrombosis in mouse femoral artery and in vitro platelet aggregation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Influence of hippophae rhamnoides on two appetite factors, gastric emptying and metabolic parameters, in children with functional dyspepsia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. UV radiation-induced skin aging in hairless mice is effectively prevented by oral intake of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fruit blend for 6 weeks through MMP suppression and increase of SOD activity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. https://examine.com
***