• Sassafras albidum kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Sassafras albidum kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Sassafras albidum kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Sassafras albidum kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Sassafras albidum

Sassafras albidum kora

Kora ta jest przyprawą w kuchni cajun i kreolskiej (Ameryka Płn. i Śr.). U nas dozwolona jako surowiec aromatyczny i repelent.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    12,90
    W magazynie: 0 sztuk
    12,90
    W magazynie: 0 sztuk
    17,90
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Sassafras – kora

Kora i korzenie sassafrasu to surowiec o wszechstronnym zastosowaniu w tradycyjnej medycynie rdzennych Indian Północnoamerykańskich, a także istotna przyprawa w kuchni cajun i kuchni kreolskiej. Ponadto skutecznie odstrasza komary, mole i inne owady.

Sasafras lekarski (Sassafras albidum) jest niewysokim drzewem, rosnącym we wschodniej i północno-wschodniej Ameryce Północnej. Indianie cenili go za szerokopojęte działanie wzmacniające, działanie napotne, rozszerzające naczynia krwionośne, wiatropędne, przeciwbakteryjne i lekko stymulujące. Sporządzali napary i wywary z różnych części tego drzewa, głównie z korzeni i kory, rzadziej z liści, gałązek i kwiatów. Napary z kory sasafrasu spożywane było co roku jako „wiosenny tonik” w celu wzmocnienia organizmu i oczyszczenia go po zimie. Stanowiły również popularne, domowe remedium na różne dolegliwości, takie jak problemy trawienne, przeziębienia, osłabienie nerek, bóle stawów czy problemy skórne. Wywary z młodych pędów tego drzewa stosowano jako środek do przemywania oczu podrażnionych i dotkniętych stanem zapalnym.

Liście i kora sasafrasu znalazły swoje miejsce w kuchni mieszkańców stanu Luizjana, a dokładnie wśród ludności Cajun i kreolskiej. Stosuje się tam głównie liście, które dodaje się do potraw w postaci świeżej lub suszonej w celu nadania aromatu lub zagęszczenia potrawy (w surowcach tego drzewa znajduje się sporo śluzów). Specyficzny smak i zapach kory także pozwala na jej zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słonych jak i słodkich, a także w napojach alkoholowych i bezalkoholowych (np. w piwie i kombuchy). Dawniej używano również młodych pędów, z których sporządzano piwo.

Z sasafrasu lekarskiego i innych gatunków tego drzewa otrzymuje się olejek safrolowy bogaty w safrol, który stosowany był kiedyś w medycynie. Dziś jego stosowanie jest mocno ograniczone prawnie, ze względu na toksyczne działanie safrolu na organizm oraz możliwość chemicznego przekształcenia go do MDMA. Olejku safrolowego używa się coraz rzadziej i tylko w przemyśle perfumeryjnym oraz w kosmetykach.


ZASTOSOWANIE

  • Produkt aromatyczny do stosowania jako kadzidło lub do destylacji z parą wodną w celu uzyskania olejku eterycznego.
  • Repelent do odstraszania komarów, moli i innych owadów.


SKŁAD


Sassafras albidum – kora 100%. Surowiec najwyższej jakości!


SPOSÓB UŻYCIA


Jako kadzidło:

Kawałki kory umieść na żarzącym się węgielku i ciesz się wyjątkowym aromatem sassafrasu :)


Jako repelent:

Kawałki kory sassafrasu włóż to woreczka z przewiewnego materiału i umieść w szafkach kuchennych lub powieś w szafie, aby odstraszyć mole. Korę możesz też wrzucać bezpośrednio do niektórych produktów żywnościowych, takich jak suszone owoce, orzechy czy kasza lub ryż w torebkach.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Sasafras lekarski (Sassafras albidum) jest średniej wysokości (15-20 m) drzewem z rodziny wawrzynowatych. Występuje naturalnie we wschodniej części Ameryki Północnej. Rośnie w lasach liściastych, na glebach żyznych i wilgotnych. Tworzy dość cienki pień i niezbyt gęstą koronę. Porasta liśćmi o kształcie trójklapowanym lub owalnym. Jego kwiaty są drobne i całe są żółto-zielone. Zebrane są gęsto w kwiatostany zwane podbaldachami. Owocami tego drzewa są owalne, granatowe jagody jednonasienne.


BIBLIOGRAFIA


1. https://pl.wikipedia.org
2. https://pfaf.org
3. http://www.przyprawowy.pl
4. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: kora
Kraj pochodzenia: Brazylia
Zastosowanie: repelent na owady

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ktosik, W dniu: 04.08.2020

    Czuć efekt zbliżony do md... od czego od safrolu czy od Sassafrasu z kory którą oferuje Magiczny O?? Pozdrawiam

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 04.11.2015

    Produkt o niewątpliwym uroku, choć mało wydajny. 'obostrzenia prawne związane z zawartością safrolu' wynikają zapewne stad, ze safrol jest nieco zbliżony do MDMA:) co trochę owszem czuć. kancerogenność czytałem ze podobna do pomidorów czy pomarańczy ale głowy nie daje za pamięć. aromat podobny do koniaku. rozpuszczalność w wodzie niewielka. także zalewać alkiem (Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK