Sassafras – kora
Kora i korzenie sassafrasu to surowiec o wszechstronnym zastosowaniu w tradycyjnej medycynie rdzennych Indian Północnoamerykańskich, a także istotna przyprawa w kuchni cajun i kuchni kreolskiej. Ponadto skutecznie odstrasza komary, mole i inne owady.
Sasafras lekarski (Sassafras albidum) jest niewysokim drzewem, rosnącym we wschodniej i północno-wschodniej Ameryce Północnej. Indianie cenili go za szerokopojęte działanie wzmacniające, działanie napotne, rozszerzające naczynia krwionośne, wiatropędne, przeciwbakteryjne i lekko stymulujące. Sporządzali napary i wywary z różnych części tego drzewa, głównie z korzeni i kory, rzadziej z liści, gałązek i kwiatów. Napary z kory sasafrasu spożywane było co roku jako „wiosenny tonik” w celu wzmocnienia organizmu i oczyszczenia go po zimie. Stanowiły również popularne, domowe remedium na różne dolegliwości, takie jak problemy trawienne, przeziębienia, osłabienie nerek, bóle stawów czy problemy skórne. Wywary z młodych pędów tego drzewa stosowano jako środek do przemywania oczu podrażnionych i dotkniętych stanem zapalnym.
Liście i kora sasafrasu znalazły swoje miejsce w kuchni mieszkańców stanu Luizjana, a dokładnie wśród ludności Cajun i kreolskiej. Stosuje się tam głównie liście, które dodaje się do potraw w postaci świeżej lub suszonej w celu nadania aromatu lub zagęszczenia potrawy (w surowcach tego drzewa znajduje się sporo śluzów). Specyficzny smak i zapach kory także pozwala na jej zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słonych jak i słodkich, a także w napojach alkoholowych i bezalkoholowych (np. w piwie i kombuchy). Dawniej używano również młodych pędów, z których sporządzano piwo.
Z sasafrasu lekarskiego i innych gatunków tego drzewa otrzymuje się olejek safrolowy bogaty w safrol, który stosowany był kiedyś w medycynie. Dziś jego stosowanie jest mocno ograniczone prawnie, ze względu na toksyczne działanie safrolu na organizm oraz możliwość chemicznego przekształcenia go do MDMA. Olejku safrolowego używa się coraz rzadziej i tylko w przemyśle perfumeryjnym oraz w kosmetykach.
ZASTOSOWANIE
- Produkt aromatyczny do stosowania jako kadzidło lub do destylacji z parą wodną w celu uzyskania olejku eterycznego.
- Repelent do odstraszania komarów, moli i innych owadów.
SKŁAD
Sassafras albidum – kora 100%. Surowiec najwyższej jakości!
SPOSÓB UŻYCIA
Jako kadzidło:
Kawałki kory umieść na żarzącym się węgielku i ciesz się wyjątkowym aromatem sassafrasu :)
Jako repelent:
Kawałki kory sassafrasu włóż to woreczka z przewiewnego materiału i umieść w szafkach kuchennych lub powieś w szafie, aby odstraszyć mole. Korę możesz też wrzucać bezpośrednio do niektórych produktów żywnościowych, takich jak suszone owoce, orzechy czy kasza lub ryż w torebkach.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Sasafras lekarski (Sassafras albidum) jest średniej wysokości (15-20 m) drzewem z rodziny wawrzynowatych. Występuje naturalnie we wschodniej części Ameryki Północnej. Rośnie w lasach liściastych, na glebach żyznych i wilgotnych. Tworzy dość cienki pień i niezbyt gęstą koronę. Porasta liśćmi o kształcie trójklapowanym lub owalnym. Jego kwiaty są drobne i całe są żółto-zielone. Zebrane są gęsto w kwiatostany zwane podbaldachami. Owocami tego drzewa są owalne, granatowe jagody jednonasienne.
BIBLIOGRAFIA
1. https://pl.wikipedia.org
2. https://pfaf.org
3. http://www.przyprawowy.pl
4. https://pl.wikipedia.org
***