Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
Acacia concinna

Shikakai

  • W magazynie: 65 sztuk
    5,50
    W magazynie: 65 sztuk
    5,50
    W magazynie: 22 sztuk
    19,00
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Shikakai powder

Puder Shikakai otrzymywany jest z owoców drzewa Acacia concinna, które rośnie w tropikalnych lasach deszczowych Azji Południowej. Owoce tej rośliny w tradycji ajurwedyjskiej stosowane są od wieków na porost włosów, a także do ich mycia jako naturalny szampon. Oprócz tego, owoce są znane jako środek wykrztuśny i wymiotny. [1]


ZASTOSOWANIE

  • Środek na porost włosów
  • Naturalny szampon
  • Stosowany w walce z łupieżem
  • Odmładza włosy


SPOSÓB UŻYCIA

Preparat do mycia włosów – wodny roztwór

Przygotować ok. 2-3 łyżki proszku shikakai oraz ok. 2-3 łyżki wody (stosunek 1:1). Składniki mieszać, aż powstanie płynna, jednorodna mieszanina, a następnie pozostawić ją na noc. Następnego ranka nałożyć preparat na skórę głowy oraz włosy. Pozostawić na ok. 15 minut na głowie, po czym dokładnie spłukać. W celu całkowitego usunięcia roztworu, można użyć oleju kokosowego do pomocy.


CIEKAWOSTKI

Indyjska nazwa „Shikakai” oznacza dosłownie „owoc dla włosów”. Wodny ekstrakt z owoców stosowany jest od dawna jako detergent w Indiach. [1] Dla wzmocnienia efektu odmładzania i wzmacniania włosów można stosować wraz z owocem Amli.


SUBSTANCJE CZYNNE

Proszek owocowy zawiera saponiny, alkaloidy (m.in. nikotynę), flawonoidy, związki fenolowe, a także fitosterole. [2,3] Saponiny to związki z grupy glikozydów, odpowiadają za pienienie się, można je również znaleźć w orzechach piorących.


PRZECHOWYWANIE

Puder należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, szczelnie zamknięty.


LITERATURA CYTOWANA

1. Acacia concinna pods: as a green catalyst for highly efficient synthesis of Acylation of amines, K. Mote, S. Pore, G. Rashinkar, S. Kambale, A. Kumbhar, R. Salunkhe, Scholars Research Library, Archives of Applied Science Research, 2010, 2 (3): 74 – 80
2. http://www.pspuok.com
3. A detailed investigation on shikakai (Acacia Concina Linn.) – fruit, K. Khanpara, Renuka, Dr. V. J. Shukla, Harisha C.R., Journal of Current Pharmaceuical Research 2012; 9 (1): 06-10 https://www.researchgate.net

Masz pytanie? Napisz do nas