Sól czarna Kala Namak 500g
Kala Namak – czarna sól indyjska
Czarna sól to w języku hindi kala namak. Jej cechą charakterystyczną jest nie tylko ciemna barwa, ale też ciekawy zapach, który przypomina gotowane jajka, oraz wyrazisty smak. Kryształy kala namak są w rzeczywistości ciemnobrunatne lub ciemnofioletowe, a po zmieleniu ich barwa może być brunatna lub brązowo-różowa. Kolor ten zawdzięczają obecności związków siarkowych i żelazowych. Związki siarkowe wpływają także na jajeczny zapach soli i dodają jej smaku.
Sól przeznaczoną do stworzenia kala namak wydobywa się ze złóż położonych w Himalajach na terenie Pakistanu, Bangladeszu, Nepalu oraz Indii, dlatego bywa ona też nazywana czarną solą himalajską. Pozyskaną sól poddaje się następnie reakcji chemicznej, która polega na redukcji naturalnie występującego w soli nierafinowanej siarczanu sodu do siarkowodoru i siarczku sodu, które nadają jej specyficzny kolor i zapach. Reakcja ta przebiega podczas wypalania surowej soli w piecu, która umieszczona jest w ceramicznym naczyniu razem z węglem drzewnym oraz niewielką ilością indyjskich ziół, takich jak amla, bahera, harad, babul i natron. Cały proces trwa 24 h. Jest to tradycyjna metoda produkcji kala namak, która pochodzi z północnych Indii.

KALA NAMAK – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Kala namak jest wysoko ceniona w medycynie ajurwedyjskiej. W Indiach sól tą uważa się za przyprawę chłodzącą organizm, a także wpływającą pozytywnie na czynności trawienne i łagodnie przeczyszczającą. Stosowana jest tam w przypadku wzdęć i zgagi, a także, co ciekawe, w leczeniu wola. Medycyna współczesna nie potwierdza jednak słuszności tych zastosowań.

KALA NAMAK – ZASTOSOWANIE
Czarna sól wybierana jest na Zachodzie przede wszystkim z uwagi na ciekawy, jajeczny zapach. Weganie wykorzystują ją do przygotowania tofucznicy, wegańskiego majonezu i rozmaitych sosów sałatkowych, a wszystkożercy dodają ją do jajek, aby podkreślić ich smak. Na tym jednak nie kończy się zastosowanie czarnej soli. Jej specyficzny aromat możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów i doprawić nią:
- pikantną zupę z soczewicy
- curry warzywne, szczególnie te z dodatkiem kalafiora
- inne potrawy orientalne
- lekkie sosy na bazie jogurtu
- sosy na bazie awokado
- najróżniejsze sałatki
- kanapki z masłem i z warzywami
- pasty kanapkowe z fasoli, kaszy, ciecierzycy
- twarożki do chleba
- makarony
- ryż
- warzywne zapiekanki
- potrawy z dodatkiem sera
- frittatę i quiche
- potrawy ze szpinakiem
- domowe pesto
- tosty
Czarna sól doskonale komponuje się z ostrymi, wyrazistymi przyprawami, a także z ziołami i czosnkiem. Warto eksperymentować!
W krajach południowej Azji czarna sól jest bardzo popularna i dodawana do potraw typu curry, przekąsek, zup, sosów chutney, sałatek, raity, a nawet do… owoców. Jest składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej chaat masala, którą posypuje się smażone przekąski, takie jak pakora czy samosy. Zawiera ją deser z granatu o nazwie anar ka gola, a także jaljeera – orzeźwiający napój słono-słodki na bazie soku z cytryny i przypraw indyjskich.

SKŁAD
Czarna sól kala namak 100%. Surowiec najwyższej jakości!

PRZECIWWSKAZANIA
Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli lub stosować ją z umiarem i skonsultować spożywaną ilość z lekarzem lub dietetykiem.

BIBLIOGRAFIA
1. https://en.wikipedia.org
2. http://www.onegreenplanet.org
3. http://www.agamasmaka.pl
4. http://vege-kika.blogspot.com