Nanga

Sól czarna Kala Namak 500g

9,42 zł
Wybierz opcję
W magazynie 37 szt
Sól czarna Kala Namak 500g
Sól czarna Kala Namak 500g
Sól czarna Kala Namak 500g
Sól czarna Kala Namak 500g
Sól czarna Kala Namak 500g
Sól czarna Kala Namak 500g

Opis produktu

Kala Namak – czarna sól indyjska

Czarna sól to w języku hindi kala namak. Jej cechą charakterystyczną jest nie tylko ciemna barwa, ale też ciekawy zapach, który przypomina gotowane jajka, oraz wyrazisty smak. Kryształy kala namak są w rzeczywistości ciemnobrunatne lub ciemnofioletowe, a po zmieleniu ich barwa może być brunatna lub brązowo-różowa. Kolor ten zawdzięczają obecności związków siarkowych i żelazowych. Związki siarkowe wpływają także na jajeczny zapach soli i dodają jej smaku.

Sól przeznaczoną do stworzenia kala namak wydobywa się ze złóż położonych w Himalajach na terenie Pakistanu, Bangladeszu, Nepalu oraz Indii, dlatego bywa ona też nazywana czarną solą himalajską. Pozyskaną sól poddaje się następnie reakcji chemicznej, która polega na redukcji naturalnie występującego w soli nierafinowanej siarczanu sodu do siarkowodoru i siarczku sodu, które nadają jej specyficzny kolor i zapach. Reakcja ta przebiega podczas wypalania surowej soli w piecu, która umieszczona jest w ceramicznym naczyniu razem z węglem drzewnym oraz niewielką ilością indyjskich ziół, takich jak amla, bahera, harad, babul i natron. Cały proces trwa 24 h. Jest to tradycyjna metoda produkcji kala namak, która pochodzi z północnych Indii.


KALA NAMAKDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

Kala namak jest wysoko ceniona w medycynie ajurwedyjskiej. W Indiach sól tą uważa się za przyprawę chłodzącą organizm, a także wpływającą pozytywnie na czynności trawienne i łagodnie przeczyszczającą. Stosowana jest tam w przypadku wzdęć i zgagi, a także, co ciekawe, w leczeniu wola. Medycyna współczesna nie potwierdza jednak słuszności tych zastosowań.


KALA NAMAKZASTOSOWANIE


Czarna sól wybierana jest na Zachodzie przede wszystkim z uwagi na ciekawy, jajeczny zapach. Weganie wykorzystują ją do przygotowania tofucznicy, wegańskiego majonezu i rozmaitych sosów sałatkowych, a wszystkożercy dodają ją do jajek, aby podkreślić ich smak. Na tym jednak nie kończy się zastosowanie czarnej soli. Jej specyficzny aromat możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów i doprawić nią:

  • pikantną zupę z soczewicy
  • curry warzywne, szczególnie te z dodatkiem kalafiora
  • inne potrawy orientalne
  • lekkie sosy na bazie jogurtu
  • sosy na bazie awokado
  • najróżniejsze sałatki
  • kanapki z masłem i z warzywami
  • pasty kanapkowe z fasoli, kaszy, ciecierzycy
  • twarożki do chleba
  • makarony
  • ryż
  • warzywne zapiekanki
  • potrawy z dodatkiem sera
  • frittatę i quiche
  • potrawy ze szpinakiem
  • domowe pesto
  • tosty

Czarna sól doskonale komponuje się z ostrymi, wyrazistymi przyprawami, a także z ziołami i czosnkiem. Warto eksperymentować!

W krajach południowej Azji czarna sól jest bardzo popularna i dodawana do potraw typu curry, przekąsek, zup, sosów chutney, sałatek, raity, a nawet do… owoców. Jest składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej chaat masala, którą posypuje się smażone przekąski, takie jak pakora czy samosy. Zawiera ją deser z granatu o nazwie anar ka gola, a także jaljeera – orzeźwiający napój słono-słodki na bazie soku z cytryny i przypraw indyjskich.


SKŁAD


Czarna sól kala namak 100%. Surowiec najwyższej jakości!


PRZECIWWSKAZANIA


Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli lub stosować ją z umiarem i skonsultować spożywaną ilość z lekarzem lub dietetykiem.


BIBLIOGRAFIA


1. https://en.wikipedia.org
2. http://www.onegreenplanet.org
3. http://www.agamasmaka.pl
4. http://vege-kika.blogspot.com



Opinie (7)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more