Czarna sól to w języku hindi kala namak. Jej cechą charakterystyczną jest nie tylko ciemna barwa, ale też ciekawy zapach, który przypomina gotowane jajka, oraz wyrazisty smak. Kryształy kala namak są w rzeczywistości ciemnobrunatne lub ciemnofioletowe, a po zmieleniu ich barwa może być brunatna lub brązowo-różowa. Kolor ten zawdzięczają obecności związków siarkowych i żelazowych. Związki siarkowe wpływają także na jajeczny zapach soli i dodają jej smaku.
Sól przeznaczoną do stworzenia kala namak wydobywa się ze złóż położonych w Himalajach na terenie Pakistanu, Bangladeszu, Nepalu oraz Indii, dlatego bywa ona też nazywana czarną solą himalajską. Pozyskaną sól poddaje się następnie reakcji chemicznej, która polega na redukcji naturalnie występującego w soli nierafinowanej siarczanu sodu do siarkowodoru i siarczku sodu, które nadają jej specyficzny kolor i zapach. Reakcja ta przebiega podczas wypalania surowej soli w piecu, która umieszczona jest w ceramicznym naczyniu razem z węglem drzewnym oraz niewielką ilością indyjskich ziół, takich jak amla, bahera, harad, babul i natron. Cały proces trwa 24 h. Jest to tradycyjna metoda produkcji kala namak, która pochodzi z północnych Indii.
Właściwości prozdrowotne:
Kala namak jest wysoko ceniona w medycynie ajurwedyjskiej. W Indiach sól tą uważa się za przyprawę chłodzącą organizm, a także wpływającą pozytywnie na czynności trawienne i łagodnie przeczyszczającą. Stosowana jest tam w przypadku wzdęć i zgagi, a także, co ciekawe, w leczeniu wola. Medycyna współczesna nie potwierdza jednak słuszności tych zastosowań.
Czarna sól wybierana jest na Zachodzie przede wszystkim z uwagi na ciekawy, jajeczny zapach. Weganie wykorzystują ją do przygotowania tofucznicy, wegańskiego majonezu i rozmaitych sosów sałatkowych, a wszystkożercy dodają ją do jajek, aby podkreślić ich smak. Na tym jednak nie kończy się zastosowanie czarnej soli. Jej specyficzny aromat możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów i doprawić nią:
Czarna sól doskonale komponuje się z ostrymi, wyrazistymi przyprawami, a także z ziołami i czosnkiem. Warto eksperymentować!
W krajach południowej Azji czarna sól jest bardzo popularna i dodawana do potraw typu curry, przekąsek, zup, sosów chutney, sałatek, raity, a nawet do… owoców. Jest składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej chaat masala, którą posypuje się smażone przekąski, takie jak pakora czy samosy. Zawiera ją deser z granatu o nazwie anar ka gola, a także jaljeera – orzeźwiający napój słono-słodki na bazie soku z cytryny i przypraw indyjskich.
Czarna sól kala namak 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli lub stosować ją z umiarem i skonsultować spożywaną ilość z lekarzem lub dietetykiem.
1. https://en.wikipedia.org
2. http://www.onegreenplanet.org
3. http://www.agamasmaka.pl
4. http://vege-kika.blogspot.com
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas