Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej. Od wieków była uprawiana przez tamtejszych mieszkańców ze względu na słodki smak jej liści oraz zastosowania w medycynie naturalnej. Zyskała ogromną popularność na rynkach azjatyckich, m.in. w Japonii, Tajlandii i Chinach już w latach siedemdziesiątych XX wieku.
W Europie stewia oraz jej ekstrakty zostały dopuszczone do obrotu przez Unię Europejską stosunkowo niedawno, bo dopiero w 2011. Stewia jako środek słodzący oznaczona jest symbolem 960E. Decyzja ta została poprzedzona wieloletnimi badaniami nad bezpieczeństwem i ewentualnymi skutkami ubocznymi regularnego stosowania stewii. Zgodnie z wynikami tych badań stewia została uznana za bezpieczną i niepowodującą skutków ubocznych roślinę. Nie ma przeciwwskazań do stosowania stewii przez dzieci, osoby starsze lub kobiety w ciąży. Żadnych negatywnych objawów nie zaobserwowano również wśród populacji południowoamerykańskiej i japońskiej, które stosują stewię od lat.
Stewia swoją słodycz zawdzięcza glikozydom stewiolowym. Nie dostarcza ona praktycznie żadnych kalorii, a jej siła słodzenia jest wielokrotnie większa od cukru. Nie powoduje próchnicy, ani nie podnosi poziomu cukru we krwi. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, minerały (sód, magnez, potas), witaminę C oraz kwas foliowy. W śladowych ilościach występują w niej mikroelementy, m.in. kobalt, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B.
Uwaga!
Najlepiej kupować stewię w postaci suszonych i rozdrobnionych liści lub czystego ekstraktu (stewiozydu). Ten ostatni jest zalecaną przez FDA (ang. Food and Drug Administration) formą stosowania stewii. Istnieje wiele słodzików „stewiowych”, które zawierają w składzie glikozydy stewiolowe, lecz są oparte na maltodekstrynie – jest to rodzaj węglowodanu, który dostarcza tyle samo kalorii, co zwykły cukier.
Stewia stanowi rozwiązanie dla osób chcących ograniczyć ilość spożywanych kalorii – nadaje się znakomicie jako zamiennik cukru. Można ją stosować jako dodatek do napojów, deserów, przetworów owocowych itd. Jest odporna na działanie wysokiej temperatury, dzięki czemu można ją wykorzystywać do wypieków i gotowania.
Stewia jest stosowana od stuleci przez ludność Ameryki Południowej w medycynie naturalnej. Współczesna medycyna prowadzi badania nad jej potencjalnymi właściwościami prozdrowotnymi. Okazuje się, że stewia:
Ekstrakt ze stewii standaryzowany na zawartość 98% glikozydów stewiozydowych, w tym min. 97% rebaudiozydu A.
Rebaudiozyd A to najważniejszy i najprzyjemniej słodki z glikozydów stewii. Nie posiada gorzkiego posmaku.
1 opakowanie 25 g ekstraktu ze stewii odpowiada 7 kg cukru.
Numer zgłoszenia GIS: 2020/05/20/SD/C5B861
Wartość energetyczna | 7 kcal/28 kJ |
---|---|
Tłuszcze | 0,03 g |
– w tym nasycone | 0,02 g |
Węglowodany | 1,5 g |
– w tym cukry | 0,25 g |
Białko | <0,1 g |
Sód | śladowe |
1. http://www.webmd.com [dostęp: 2017-09-03]
2. https://sinaitemple.org [dostęp: 2017-09-03]
3. http://www.pttz.org [dostęp: 2017-09-03]
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas