Hierochloe odorata

Trawa żubrówka (sweetgrass)

To symbol tradycyjnej, polskiej wódki :) Może być też palona jako kadzidło, w roli którego działa oczyszczająco.

  • W magazynie: 0 sztuk
    4,90
    W magazynie: 0 sztuk
    4,90
    W magazynie: 0 sztuk
    17,90
    W magazynie: 0 sztuk
    23,89
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Trawa żubrowa – inaczej turówka wonna lub sweetgrass (Hierochloe odorata)

Trawa żubrówka to naturalne kadzidło obecne od wielu lat w kulturze Indian Północnoamerykańskich. Swój relaksujący i podnoszący na duchu zapach zawdzięcza wysokiej zawartości kumaryny. Zaplecione z niej warkocze tlą się, nie tworząc przy tym otwartego płomienia.

Łacińska nazwa trawy żubrowej wywodzi się z języka greckiego, w którym hieros oznacza „święty”, a chloe – „trawę”. Tę „świętą trawę” znano dawniej nie tylko w Ameryce Północnej, ale też w Europie. Podpalana była podczas różnego rodzaju uroczystości kościelnych i ceremonii ludowych. Stosowano ją do okadzania pomieszczeń i domowników oraz w rytuałach oczyszczania. W Północnej Europie kładziono ją przed kościołami, aby wierni deptali po niej, ponieważ uwalniała wtedy przyjemny, słodki zapach.

Dla rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej trawa żubrowa była rośliną świętą. Używali jej oni w roli kadzidła do oczyszczania energii miejsc i osób oraz do podnoszenia wibracji. Była nieodłącznym elementem rytuałów magicznych i codziennych modlitw. Źdźbła żubrówki służyły im także do wyplatania koszy i mat, a także do odstraszania owadów.

Dziś trawa żubrowa to oprócz kadzidła również pachnący dodatek stosowany w przemyśle spożywczym i nie tylko. We Francji wykorzystywana jest w celu nadania słodkiego zapachu cukierkom i napojom bezalkoholowym. Używana jest również do aromatyzowania tytoniu i w produkcji perfum. W Rosji dodawana jest herbaty, a w Polsce – jak wiadomo – do wódki Żubrówki.

Dostępne rozmiary:

  • mały pęk (10 g, ok. 40 źdźbeł)
  • mały warkocz (35-40 cm długości, 32 g +/- 5 g)
  • duży warkocz (50-60 cm długości, 60 g +/- 10 g)

TRAWA ŻUBRÓWKASPOSÓB UŻYCIA


Wódka żubrówka – jak zrobić?

Trawa żubrówka w pęku służy do samodzielnego przygotowania tradycyjnej, aromatycznej wódki żubrówki.

Aby przygotować wódkę żubrówkę, należy do 0,5-litrowej butelki wódki czystej włożyć 2 g trawy żubrówki (1-2 źdźbła) i wsypać 1 łyżkę cukru białego. Można dodać także łyżeczkę cukru waniliowego. Dobrze wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Następnie butelkę zakorkować i zostawić w miejscu o temperaturze pokojowej na około 2-3 tygodnie. Gotowa wódka powinna mieć zielonkawy kolor.


Trawa żubrowa jako kadzidło:

Kadzidło z turówki zachowuje się podobnie jak biała szałwia – wystarczy przypalić jeden koniec warkocza, by się zaczął tlić, rozdmuchać go i już można delektować się niezwykłym zapachem.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Trawa żubrowa (Hierochloe odorata), zwana przez botaników turówką wonną, należy do rodziny Poaceae (traw). Jest bardzo odporną, wieloletnią rośliną i występuje w Europie, Ameryce Północnej i w Azji na obszarach o klimacie umiarkowanym. Można ją znaleźć rosnącą dziko na wilgotnych łąkach, brzegach moczarów i bagien, torfowiskach, zacienionych brzegach strumieni i jezior oraz w chłodnych kanionach górskich. Dorasta do około 60 cm wysokości.

***

Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Zastosowanie: Oczyszczanie organizmu

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Sandra M., W dniu: 09.06.2019

    Przepiękny,intensywny zapach.Dobrze oczyszcza przestrzeń z niepotrzebnych energii,świetnie sprawdza się jako dekoracja magicznych ołtarzy.Przyciąga zapachem koty ;) Polecam :)

  • Ocena: (5/5)

    Emil W., W dniu: 28.02.2016

    super jakość!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK