Triphala w proszku, czyli triphala churna
Triphala oznacza dosłownie „trzy owoce”. Jest to słynna, ajurwedyjska mieszanka ziołowa, w której skład wchodzą: amla (Emblica officinalis), bhibitaki (Terminalia bellerica) i haritaki (Terminalia chebula). Główną korzyścią z jej stosowania jest regularna praca jelit oraz ich doskonała kondycja. Triphala wpływa też pośrednio na poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Mówiąc językiem Ajurwedy, triphala równoważy wszystkie dosze, których są trzy: vata, pitta i kapha. Każdą doszę reprezentuje szeroki zbiór cech psychofizycznych i te cechy, które w nas dominują, warunkują naszą doszę. Przykładowymi cechami w tym temacie są np. budowa ciała, przemiana materii, odczuwanie ciepła i zimna, struktura włosów, poziom energii czy sposób radzenia sobie z emocjami (impulsywność/opanowanie). Nasza natura składa się zatem z doszy dominującej i w mniejszym stopniu z dwóch pozostałych. Według Ajurwedy, aby utrzymać dobre zdrowie i samopoczucie, należy dążyć do tego, aby wzmocnić dosze niedominujące i złagodzić tę dominującą. Wpływa na to przede wszystkim styl życia, czyli sposób odżywiania, aktywność fizyczna, podejście do pracy i odpoczynek. Ogromny udział w równoważeniu dosz mają także określone zioła oraz ich mieszanki, takie właśnie jak triphala.
Triphalę skomponowano w Indiach około 1000 lat temu. Mieszanka ta szybko zajęła istotne miejsce w medycynie ajurwedyjskiej, według której dobra kondycja jelit jest fundamentem zdrowia całego organizmu. Do podobnych wniosków doszła także medycyna współczesna, odnajdując korelacje pomiędzy stanem jelit i obecnej w nich mikrobioty a wieloma aspektami ludzkiego zdrowia. Jak się okazuje, dysbioza, czyli zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej, może prowadzić nie tylko do zaparć, wzdęć i pogorszenia trawienia, ale też do osłabienia odporności, obniżenia nastroju, zmniejszonego wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, pojawienia się alergii i nietolerancji pokarmowych oraz rozwoju stanów zapalnych, np. w stawach. Trzeba tutaj dodać, że triphala nie tylko dba o prawidłową pracę jelit, ale też odżywia obecną w nich korzystną mikroflorę, będąc tzw. prebiotykiem.
TRIPHALA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Najważniejszym narządem, na który oddziałuje triphala, są jelita. Triphala delikatnie pobudza ich perystaltykę, przyczyniając się do regularnych wypróżnień, ale nie powoduje jednocześnie „rozleniwienia” jelit, tak jak środki przeczyszczające.
- Co więcej, triphala sprzyja regeneracji błony śluzowej, która wyścieła jelito cienkie i grube oraz żołądek. Pomaga zatem uszczelnić jelita i wspomaga gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy.
- Składniki triphali dostarczają solidnej porcji błonnika, dlatego triphala pobudza rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, od której zależy dobra kondycja jelit. Warto pamiętać też, że mikroflora jelitowa wpływa pośrednio na odporność i nastrój.
- Triphala włączona do codziennej diety osób dotkniętych IBS (ang. irritable bowel syndrome, czyli zespół jelita drażliwego) wyraźnie poprawia funkcjonowanie jelit.
- Triphala jako bogate źródło błonnika pokarmowego pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
[1, 2, 3]
ZASTOSOWANIE
- zdrowie jelit
- prawidłowy cukier i cholesterol
- mocna odporność
- dobry nastrój
SKŁAD
Owoce amla (Emblica officinalis), bhibitaki (Terminalia bellerica) i haritaki (Terminalia chebula) zmielone i połączone w równych proporcjach. Bez dodatków i wypełniaczy. Najwyższa jakość!
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Przez pierwsze 3 miesiące zaleca się stosowanie od pół do jednej płaskiej łyżeczki triphali (2-4 g) 2 razy dziennie: rano i wieczorem na pół godziny przed posiłkiem. Proszek należy wymieszać z niewielką ilością wody i całość wypić. Po 3 miesiącach dawkę można zmniejszyć do ¼-½ łyżeczki (1-2 g) stosowanej 2 razy dziennie j.w.
PRZECIWWSKAZANIA
Wystąpienie nadwrażliwości, ciąża, karmienie piersią, choroby jelit wymagające ograniczenia podaży błonnika w diecie.
ŹRÓDŁA
1. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Immunomodulatory Effects of Triphala and its Individual Constituents: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
4. Mikrobiota. https://dietalive.pl