Urzet barwierski – korzeń
Urzet barwierski (Isatis tinctoria) wzmacnia naturalną odporność i wspiera organizm w pozbywaniu się infekcji bakteryjnych i wirusowych. Chińska Medycyna Tradycyjna ceni go za silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. W starożytnych Chinach korzeń urzetu stosowano w poważnych chorobach wywołanych przez bakterie i wirusy, takie jak zapalenie płuc, zapalenie migdałków, grypa, odra, ospa wietrzna, czerwonka, zapalenie wątroby, a ponadto w infekcjach i zapaleniach skóry, gorączce, na bolesne i opuchnięte gardło i w bakteryjnym zapaleniu spojówek.
Z kolei w Europie urzet barwierski wykorzystywano dawniej do pozyskiwania niebieskiego barwnika. Malowali nim skórę brytyjscy wojownicy udający się na bitwę z Rzymianami. W średniowieczu jednak wynaleziono sztuczny barwnik indygo, co spowodowało, że uprawy urzetu zmalały, a roślina odeszła w zapomnienie.
URZET – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Korzeń urzetu barwierskiego obfituje we flawonoidy o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwgrzybiczym. Dzięki nim stanowi skuteczne wsparcie dla systemu immunologicznego w obliczu infekcji i zakażeń.
- Korzeń urzetu wpływa także na zwiększenie produkcji limfocytów w śledzionie i tym samym dodatkowo wzmacnia mechanizmy obronne organizmu [1, 2].
- Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej korzeń urzetu jest surowcem o smaku gorzkim i o właściwościach chłodzących. Działa na meridiany wątroby i żołądka. Chłodzi organizm i krew, dlatego zgodnie z TCM łagodzi gorączkę i stany zapalne oraz towarzyszące im bóle [3].
URZET – ZASTOSOWANIE
- obniżona odporność
- osłabienie
- wspomagająco w infekcjach i gorączce
- detoksykacja organizmu
SKŁAD
Urzet barwierski – korzeń 100%. Surowiec najwyższej jakości!
URZET BARWIERSKI – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Urzet – herbata (korzeń cięty):
10-30 g korzenia gotować w 3 szklankach wody przez 30 minut. Spożywać 3 razy dziennie po szklance odwaru.
Urzet w proszku:
Jedną płaską łyżeczkę mielonego urzetu (ok. 3 g) zalać gorącą wodą i odstawić do naciągnięcia. Wypić razem z zawartością. Stosować 3 razy dziennie.
Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 40% lub 80%. Przed zalaniem korzeń zmielić. Macerować 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka).
Uwaga! Po 3 tygodniach stosowania urzetu należy zrobić przerwę na 2-4 tygodnie. Po przerwie można wznowić stosowanie.
SYNERGIA
Ziele urzetu barwierskiego.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę lub na aspirynę (urzet zawiera związki podobne do aspiryny).
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Urzet barwierski należy do rodziny kapustowatych. Rodzimym obszarem jego występowania jest Europa Południowo-Wschodnia, Kaukaz, Azja Mniejsza oraz Chiny Północne i Centralne. Obecnie możemy spotkać go w całej Europie i w Ameryce Północnej, a także w Algierii i w Maroko. W Polsce w stanie dzikim pojawia się rzadko. Preferuje gleby kredowe i wapienne. Rośnie na klifach i nasypach, na polach kukurydzy lub w winnicach, na suchych trawnikach i w kamieniołomach.
Urzet jest całkiem okazałą rośliną, która osiąga 50-140 cm wysokości. Rośnie w gęstych kępach, które podczas kwitnienia wyglądają bardzo dekoracyjnie. Jego łodyga jest srebrzysta, dość gruba i owłosiona u dołu. Liście są niebieskawo-zielone, podłużne i wąskie. Dolne liście mają ogonki, górne obejmują łodygę. Roślina rodzi bardzo wiele żółtych kwiatów, które składają się z czterech płatków, 6 pręcików i słupka. Kwitną od maja do lipca i tworzą baldacho-wiechowate kwiatostany. Owocami urzetu są zwisające torebki z nasionami zwane łuszczynami, które są charakterystyczne dla rodziny kapustowatych. W miarę dojrzewania stają się prawie czarne.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Urzet barwierski korzeń cięty/mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. https://www.mskcc.org
2. https://www.chrysalisnaturalmedicine.com
3. http://www.chineseherbshealing.com
4. https://www.pfaf.org
5. https://pl.wikipedia.org