Isatis tinctoria

Urzet barwierski korzeń

Mocno pobudza organizm do walki z bakteriami, wirusami i grzybami. Zwiększa liczebność komórek odpornościowych.

    • ; 1
    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 67 sztuk
    12,30
    W magazynie: 67 sztuk
    12,30
    W magazynie: 73 sztuk
    49,18
    W magazynie: 64 sztuk
    12,10
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Urzet barwierski – korzeń

Urzet barwierski (Isatis tinctoria) wzmacnia naturalną odporność i wspiera organizm w pozbywaniu się infekcji bakteryjnych i wirusowych. Chińska Medycyna Tradycyjna ceni go za silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. W starożytnych Chinach korzeń urzetu stosowano w poważnych chorobach wywołanych przez bakterie i wirusy, takie jak zapalenie płuc, zapalenie migdałków, grypa, odra, ospa wietrzna, czerwonka, zapalenie wątroby, a ponadto w infekcjach i zapaleniach skóry, gorączce, na bolesne i opuchnięte gardło i w bakteryjnym zapaleniu spojówek.

Z kolei w Europie urzet barwierski wykorzystywano dawniej do pozyskiwania niebieskiego barwnika. Malowali nim skórę brytyjscy wojownicy udający się na bitwę z Rzymianami. W średniowieczu jednak wynaleziono sztuczny barwnik indygo, co spowodowało, że uprawy urzetu zmalały, a roślina odeszła w zapomnienie.


URZETDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Korzeń urzetu barwierskiego obfituje we flawonoidy o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwgrzybiczym. Dzięki nim stanowi skuteczne wsparcie dla systemu immunologicznego w obliczu infekcji i zakażeń.
  • Korzeń urzetu wpływa także na zwiększenie produkcji limfocytów w śledzionie i tym samym dodatkowo wzmacnia mechanizmy obronne organizmu [1, 2].
  • Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej korzeń urzetu jest surowcem o smaku gorzkim i o właściwościach chłodzących. Działa na meridiany wątroby i żołądka. Chłodzi organizm i krew, dlatego zgodnie z TCM łagodzi gorączkę i stany zapalne oraz towarzyszące im bóle [3].


URZETZASTOSOWANIE

  • obniżona odporność
  • osłabienie
  • wspomagająco w infekcjach i gorączce
  • detoksykacja organizmu


SKŁAD


Urzet barwierski – korzeń 100%. Surowiec najwyższej jakości!


URZET BARWIERSKIDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Urzet – herbata (korzeń cięty):

10-30 g korzenia gotować w 3 szklankach wody przez 30 minut. Spożywać 3 razy dziennie po szklance odwaru.


Urzet w proszku:

Jedną płaską łyżeczkę mielonego urzetu (ok. 3 g) zalać gorącą wodą i odstawić do naciągnięcia. Wypić razem z zawartością. Stosować 3 razy dziennie.


Nalewka:

Proporcje 1:5. Alkohol 40% lub 80%. Przed zalaniem korzeń zmielić. Macerować 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka).


Uwaga! Po 3 tygodniach stosowania urzetu należy zrobić przerwę na 2-4 tygodnie. Po przerwie można wznowić stosowanie.


SYNERGIA


Ziele urzetu barwierskiego.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę lub na aspirynę (urzet zawiera związki podobne do aspiryny).


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Urzet barwierski należy do rodziny kapustowatych. Rodzimym obszarem jego występowania jest Europa Południowo-Wschodnia, Kaukaz, Azja Mniejsza oraz Chiny Północne i Centralne. Obecnie możemy spotkać go w całej Europie i w Ameryce Północnej, a także w Algierii i w Maroko. W Polsce w stanie dzikim pojawia się rzadko. Preferuje gleby kredowe i wapienne. Rośnie na klifach i nasypach, na polach kukurydzy lub w winnicach, na suchych trawnikach i w kamieniołomach.

Urzet jest całkiem okazałą rośliną, która osiąga 50-140 cm wysokości. Rośnie w gęstych kępach, które podczas kwitnienia wyglądają bardzo dekoracyjnie. Jego łodyga jest srebrzysta, dość gruba i owłosiona u dołu. Liście są niebieskawo-zielone, podłużne i wąskie. Dolne liście mają ogonki, górne obejmują łodygę. Roślina rodzi bardzo wiele żółtych kwiatów, które składają się z czterech płatków, 6 pręcików i słupka. Kwitną od maja do lipca i tworzą baldacho-wiechowate kwiatostany. Owocami urzetu są zwisające torebki z nasionami zwane łuszczynami, które są charakterystyczne dla rodziny kapustowatych. W miarę dojrzewania stają się prawie czarne.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Urzet barwierski korzeń cięty/mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.mskcc.org
2. https://www.chrysalisnaturalmedicine.com
3. http://www.chineseherbshealing.com
4. https://www.pfaf.org
5. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: korzeń
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki
Zdrowie: Prawidłowa odporność
Zastosowanie: bóle , oczyszczanie organizmu
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Czesław L., W dniu: 25.05.2022

    Stosuję głównie w formie nalewki. Świetnie sprawdza się we wszelkich infekcjach, również tych cięższych bakteryjnych.

  • Ocena: (5/5)

    Mirosław K., W dniu: 23.10.2020

    Dobra jakość zioło niesmaczne ale skuteczne

  • Ocena: (5/5)

    Dariusz G., W dniu: 25.04.2020

    Dobrze sprawdza się na nalewkę w kierunku wirusów ale również działa na stawy

  • Ocena: (5/5)

    Anna M., W dniu: 25.04.2020

    Wzmacnia, polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Beata J., W dniu: 17.04.2020

    Towar bardzo dobrej jakości polecam sklep bardzo szybka wysyłają towar.

  • Ocena: (5/5)

    Beata J., W dniu: 17.04.2020

    Polecam sklep szybka wysyłka produkt idealny

  • Ocena: (5/5)

    Anita P., W dniu: 31.07.2019

    Dobrze zapakowane. Wszystko OK.

  • Ocena: (5/5)

    Piotr S., W dniu: 05.05.2019

    polecam na wirusy i grypę

  • Ocena: (4/5)

    Weronika G., W dniu: 15.04.2019

    W smaku dosyć specyficzny. Dla niewytrzymałych polecam napar z liści urzetu, w smaku dużo łagodniejsza.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 17.11.2018

    Swietny jako herbata

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK