Urzet barwierski (Isatis tinctoria) pozytywnie wpływa na stawy i wspiera naturalną odporność organizmu w walce z bakteriami, wirusami i grzybami.
Urzet jest rośliną rzadko spotykaną w Polsce. Pochodzi z Kaukazu, Azji Mniejszej i Centralnej, a do Europy sprowadzony został w starożytności ze względu na niebieski barwnik, zwany błękitem indygo, który znajduje się w jego liściach. Ta najstarsza roślina barwierska cieszyła się największą popularnością w średniowieczu. Barwiono nim tkaniny i malowano ciała i twarze wojowników zmierzających na bitwę. Uprawy urzetu zajmowały spore obszary Francji i Wielkiej Brytanii, potem jednak zmalały, kiedy w XX w. wynaleziono syntetyczny barwnik indygo.
Urzet w medycynie tradycyjnej stosowany był dawniej przede wszystkim w Chinach, a niekiedy także w Rosji. Chińczycy korzystali zarówno z jego liści jak i z korzenia w leczeniu infekcji, przeziębień i zatruć pokarmowych oraz do przemywania ran.

DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Ziele urzetu bogate jest w substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Jego główną rolą w organizmie jest zatem wspomaganie naturalnej obrony organizmu przed bakteriami i wirusami, które powodują infekcje, np. układu oddechowego lub pokarmowego, oraz grypę i przeziębienie. Urzet wspiera także walkę organizmu z zakażeniami grzybiczymi [1].
- Składniki aktywne urzetu wspomagają prawidłową odpowiedź przeciwzapalną organizmu w stawach, dzięki czemu pozytywnie wpływają na ich strukturę, elastyczność i ruchomość [2].
- Co ciekawe, liście urzetu zawierają 20 razy więcej glukobrassycyny niż brokuły [5].

ZASTOSOWANIE
- wspieranie odporności w infekcjach bakteryjnych i wirusowych oraz w zakażeniach grzybiczych
- wspomaganie zdrowia stawów

SKŁAD
Ziele urzetu barwierskiego 100%. Surowiec najwyższej jakości!

URZET BARWIERSKI ZIELE – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Ziele urzetu – herbata:
1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i parzyć 15-20 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie.
Nalewka:
Alkohol 40-50%. Macerować 2 tygodnie. Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml.

SYNERGIA
Urzet wykazuje synergistyczne działanie z antybiotykami.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża i laktacja, nadwrażliwość na roślinę lub na aspirynę (urzet zawiera związki podobne do aspiryny).

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Urzet barwierski należy do rodziny kapustowatych. Rodzimym obszarem jego występowania jest Europa Południowo-Wschodnia, Kaukaz, Azja Mniejsza oraz Chiny Północne i Centralne. Obecnie możemy spotkać go w całej Europie i w Ameryce Północnej, a także w Algierii i w Maroko. W Polsce w stanie dzikim pojawia się rzadko. Preferuje gleby kredowe i wapienne. Rośnie na klifach i nasypach, na polach kukurydzy lub w winnicach, na suchych trawnikach i w kamieniołomach.
Urzet jest całkiem okazałą rośliną, która osiąga 50-140 cm wysokości. Rośnie w gęstych kępach, które podczas kwitnienia wyglądają bardzo dekoracyjnie. Jego łodyga jest srebrzysta, dość gruba i owłosiona u dołu. Liście są niebieskawo-zielone, podłużne i wąskie. Dolne liście mają ogonki, górne obejmują łodygę. Roślina rodzi bardzo wiele żółtych kwiatów, które składają się z czterech płatków, 6 pręcików i słupka. Kwitną od maja do lipca i tworzą baldacho-wiechowate kwiatostany. Owocami urzetu są zwisające torebki z nasionami zwane łuszczynami, które są charakterystyczne dla rodziny kapustowatych. W miarę dojrzewania stają się prawie czarne.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Urzet barwierski ziele cięte/mielone dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. https://fitoterapeuta.wordpress.com
2. Anti-arthritic activity of a lipophilic woad (Isatis tinctoria) extract. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. http://www.pfaf.org
4. https://www.webmd.com
5. https://pl.wikipedia.org