Nanga

Wiesiołek nasiona Nanga

Withania somniferaTo świetne źródło błonnika i białka. Bogaty w kwasy tłuszczowe omega-6, które korzystnie wpływają na skórę.
12,44 zł
Wybierz opcję
Produkt niedostępny

Powiadom mnie o dostępności rozmiaru mailem.

Wiesiołek nasiona Nanga
Wiesiołek nasiona Nanga
Wiesiołek nasiona Nanga
Wiesiołek nasiona Nanga
Wiesiołek nasiona Nanga
Wiesiołek nasiona Nanga
Wiesiołek nasiona Nanga
Wiesiołek nasiona Nanga

Opis produktu

Wiesiołek – nasiona

Nasiona wiesiołka (Oenothera biennis) to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykorzystuje się je do produkcji cennego oleju z wiesiołka, ale warto je spożywać również w postaci nieprzetworzonej, gdyż zawierają dużo błonnika pokarmowego i są dobrym źródłem białka. Wiesiołek pochodzi z Ameryki Północnej, ale od dawna uprawiany jest w całej Europie.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych

Prawie cały olej zawarty w nasionach wiesiołka składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (nasycone to tylko 1,7%), z których większość stanowi kwas linolowy i kwas gamma-linolenowy. Oba te kwasy należą do rodziny n-6.

Kwas linolowy jest kwasem egzogennym, co oznacza, że organizm nie wytwarza go samodzielnie i należy dostarczyć go w codziennej diecie. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry, zapewnia jej nawilżenie i przyspiesza regenerację.

Wiesiołek zawiera bardzo wysoką ilość kwasu gamma-linolenowego w porównaniu z innymi produktami roślinnymi, w związku z czym zastosowano go kilkukrotnie w badaniach naukowych. Wykazały one, że zwiększone spożycie kwasu gamma-linolenowego pochodzącego z nasion wiesiołka może złagodzić objawy egzemy (choroba skóry), PMS, menopauzy, a nawet stwardnienia rozsianego czy zapalenia stawów. Problemy te mogą być związane z niedoborem hormonu prostaglandyny, a kwas gamma-linolenowy stanowi substrat do jego produkcji [1, 2, 3, 4].

  • Wysoka zawartość błonnika pokarmowego

Nasiona wiesiołka są niezwykle bogate w celulozę, czyli nierozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. 100 g nasion zawiera aż 44 g błonnika. Błonnik nierozpuszczalny poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

  • Dobre źródło białka

100 g nasion wiesiołka zawiera 18 g białka, które jest dobrze przyswajalne i bogate w aminokwasy siarkowe, czyli metioninę, cysteinę i tryptofan. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”, a metionina i cysteina biorą udział w przemianie homocysteiny, która jest szkodliwym metabolitem i działa prozapalnie.


SKŁAD


100% nasion wiesiołka.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 435kcal / 100g
Tłuszcz 22g
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,7g
– jednonienasycone 1,9g
– wielonienasycone 17g
kwas linolowy (LA) 8,8g
kwas gamma-linolenowy 8g
Węglowodany 44,6g
– w tym cukry 0,6g
Białko 18g
Błonnik 44g
Sól 0g


SPOSÓB UŻYCIA


Nasiona wiesiołka można stosować jako dodatek do posiłków i do napojów. Będą one dobrym dodatkiem do sałatek, koktajli, jogurtu, kefiru, zup, sosów, czy owsianki. Można je dodawać w całości lub zmielić w młynku do kawy. Nasiona pęcznieją i chłoną wodę podczas gotowania.

Nasiona wiesiołka można również spożywać samodzielnie. W tym celu należy 1 łyżkę nasion zalać wrzątkiem i wypić napar razem z nasionami po 10 minutach. Zaleca się spożywanie 1 łyżki nasion dwa razy dziennie.

Nasiona wiesiołka można wykorzystać również w celach kosmetycznych. Zawarte w wiesiołku kwasy tłuszczowe poprawią nawilżenie i elastyczność skóry. Aby przygotować kąpiel, należy czubatą łyżkę nasion zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut, po czym odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie należy odsączyć nasiona, a napar wlać do gorącej kąpieli. Pozostałe po odsączeniu nasiona można wykorzystać jako peeling do twarzy i ciała.


PRZECIWWSKAZANIA


Brak jest przeciwwskazań do spożywania nasion wiesiołka. Należy je odstawić, jeśli wystąpi reakcja alergiczna, ale zdarza się to bardzo rzadko.


BIBLIOGRAFIA


1. https://en.wikipedia.org
2. Horrobin, D. (1992). “Nutritional and medical importance of gamma-linolenic acid”. Progress in lipid research. 31 (2): 163–194.
Ziboh, V.A. (2001) “Gamma Linolenic Acid: Recent advances in biotechnology and clinical applications”. The American Oil Chemists Society.
3. Fatty acid metabolism in health and disease: the role of delta-6-desaturase. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://www.gal.com.pl
5. http://domowyzielnik.blogspot.com



Właściwości

Opinie (13)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more