Wiesiołek – nasiona
Nasiona wiesiołka (Oenothera biennis) to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykorzystuje się je do produkcji cennego oleju z wiesiołka, ale warto je spożywać również w postaci nieprzetworzonej, gdyż zawierają dużo błonnika pokarmowego i są dobrym źródłem białka. Wiesiołek pochodzi z Ameryki Północnej, ale od dawna uprawiany jest w całej Europie.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
Prawie cały olej zawarty w nasionach wiesiołka składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (nasycone to tylko 1,7%), z których większość stanowi kwas linolowy i kwas gamma-linolenowy. Oba te kwasy należą do rodziny n-6.
Kwas linolowy jest kwasem egzogennym, co oznacza, że organizm nie wytwarza go samodzielnie i należy dostarczyć go w codziennej diecie. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry, zapewnia jej nawilżenie i przyspiesza regenerację.
Wiesiołek zawiera bardzo wysoką ilość kwasu gamma-linolenowego w porównaniu z innymi produktami roślinnymi, w związku z czym zastosowano go kilkukrotnie w badaniach naukowych. Wykazały one, że zwiększone spożycie kwasu gamma-linolenowego pochodzącego z nasion wiesiołka może złagodzić objawy egzemy (choroba skóry), PMS, menopauzy, a nawet stwardnienia rozsianego czy zapalenia stawów. Problemy te mogą być związane z niedoborem hormonu prostaglandyny, a kwas gamma-linolenowy stanowi substrat do jego produkcji [1, 2, 3, 4].
- Wysoka zawartość błonnika pokarmowego
Nasiona wiesiołka są niezwykle bogate w celulozę, czyli nierozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. 100 g nasion zawiera aż 44 g błonnika. Błonnik nierozpuszczalny poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
100 g nasion wiesiołka zawiera 18 g białka, które jest dobrze przyswajalne i bogate w aminokwasy siarkowe, czyli metioninę, cysteinę i tryptofan. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”, a metionina i cysteina biorą udział w przemianie homocysteiny, która jest szkodliwym metabolitem i działa prozapalnie.

SKŁAD
100% nasion wiesiołka.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna |
435kcal / 100g
|
Tłuszcz |
22g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
1,7g |
– jednonienasycone |
1,9g |
– wielonienasycone |
17g |
kwas linolowy (LA) |
8,8g |
kwas gamma-linolenowy |
8g |
Węglowodany |
44,6g |
– w tym cukry |
0,6g |
Białko |
18g |
Błonnik |
44g |
Sól |
0g |
SPOSÓB UŻYCIA
Nasiona wiesiołka można stosować jako dodatek do posiłków i do napojów. Będą one dobrym dodatkiem do sałatek, koktajli, jogurtu, kefiru, zup, sosów, czy owsianki. Można je dodawać w całości lub zmielić w młynku do kawy. Nasiona pęcznieją i chłoną wodę podczas gotowania.
Nasiona wiesiołka można również spożywać samodzielnie. W tym celu należy 1 łyżkę nasion zalać wrzątkiem i wypić napar razem z nasionami po 10 minutach. Zaleca się spożywanie 1 łyżki nasion dwa razy dziennie.
Nasiona wiesiołka można wykorzystać również w celach kosmetycznych. Zawarte w wiesiołku kwasy tłuszczowe poprawią nawilżenie i elastyczność skóry. Aby przygotować kąpiel, należy czubatą łyżkę nasion zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut, po czym odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie należy odsączyć nasiona, a napar wlać do gorącej kąpieli. Pozostałe po odsączeniu nasiona można wykorzystać jako peeling do twarzy i ciała.
PRZECIWWSKAZANIA
Brak jest przeciwwskazań do spożywania nasion wiesiołka. Należy je odstawić, jeśli wystąpi reakcja alergiczna, ale zdarza się to bardzo rzadko.
BIBLIOGRAFIA
1. https://en.wikipedia.org
2. Horrobin, D. (1992). “Nutritional and medical importance of gamma-linolenic acid”. Progress in lipid research. 31 (2): 163–194.
Ziboh, V.A. (2001) “Gamma Linolenic Acid: Recent advances in biotechnology and clinical applications”. The American Oil Chemists Society.
3. Fatty acid metabolism in health and disease: the role of delta-6-desaturase. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://www.gal.com.pl
5. http://domowyzielnik.blogspot.com