Nanga

Winian sodowo-potasowy

Dodatek do żywności. Środek do płukania jamy ustnej oraz do czyszczenia miedzi i srebra.
12,50 zł
Wybierz opcję
Produkt niedostępny

Powiadom mnie o dostępności rozmiaru mailem.

Winian sodowo-potasowy
Winian sodowo-potasowy
Winian sodowo-potasowy
Winian sodowo-potasowy
Winian sodowo-potasowy
Winian sodowo-potasowy

Opis produktu

WINIAN SODOWO-POTASOWY


ZASTOSOWANIE

  • stosowany jako płyn do higieny jamy ustnej
  • środek przeczyszczający działający osmotycznie
  • regulator kwasowości, sól emulgująca, sekwestrant
  • stosowany jako dodatek do żywności (E337) (produkty cukiernicze i piekarnicze, dżemy, marmolady, galaretki, konserwy, sery, proszek do pieczenia)
  • stabilizator grup miedziowych w reakcjach chemicznych
  • w czyszczeniu wyrobów wykonywanych z miedzi i ich stopów


CO TO JEST ?


Winian sodowo-potasowy to sól sodowo-potasowa kwasu winowego mająca wzór NaKC4H4O6•4H2O inaczej nazywana solą Seignette’a lub solą z Rochelle. Jest to ciecz bezbarwna o charakterystycznym ostrym smaku. Otrzymuje się ją w wyniku reakcji wodorowinianu potasu (KHC4H4O6) i węglanu sodu (Na2CO3).

Proces powstawania winianu sodowo-potasowego składa się z kilku etapów. W pierwszym z nich zagotowuje się roztwór wodorowinianu potasu. W drugim etapie do gorącego roztworu dodaje się stopniowo węglan sodu aż do momentu braku pienienia. W kolejnym etapie wyżej wymieniony roztwór odsącza się i odparowuje wodę. Podczas stałego ogrzewania z roztworu wytrąca się winian sodowo-potasowy.

Sole sodowe i potasowe kwasu winowego są naturalnym składnikiem wielu owoców, przede wszystkim winogron. Na skalę handlową produkowane z produktów ubocznych w produkcji wina (skórki winogron).

Nie jest metabolizowany przez organizm, jest wydalany wraz z moczem.


SPOSÓB UŻYCIA


Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 30 mg/kg masy ciała.


INTERAKCJE


Brak informacji na temat ewentualnych interakcji z innymi substancjami


EFEKTY UBOCZNE


Zbyt duże ilości mogą wywołać biegunkę.

Ze względu na obecność soli potasowych powinny go unikać osoby, u których stwierdzono niewydolność nerek, wątroby lub serca.

Ostrożność powinni zachować także nadciśnieniowcy.


BIBLIOGRAFIA


1. Winian sodowo-potasowy – podsumowanie (ang.). PubChem Public Chemical Database
2. http://www.food-info.net
3. http://vitalia.pl
4. http://www.drugs.com
5. http://www.inchem.org



Właściwości

Opinie (1)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more