Winian sodowo-potasowy
- Cena za 100g:15,62 zł
Winian sodowo-potasowy
Inaczej winian potasu i sodu, ang. sodium potassium tartrate, dawniej nazywany też sal seignette albo sól seignetta, to związek chemiczny o wzorze KNaC₄H₄O₆·4H₂O. Jest solą kwasu winowego, naturalnie występującego m.in. w winogronach. Otrzymuje się go najczęściej syntetycznie. Jako dodatek do żywności nosi symbol E337.
Winian sodowo-potasowy to biały, krystaliczny proszek dobrze rozpuszczalny w wodzie, lekko kwaśny w smaku. Wykazuje właściwości lekko przeczyszczające, buforujące, emulgujące i stabilizujące – stąd jego różne zastosowania.
Uwaga! Bezpieczne dzienne spożycie wynosi do 30 mg/kg masy ciała.

WINIAN SODOWO POTASOWY – DZIAŁANIE
- Działanie przeczyszczające
Działa łagodnie przeczyszczająco i osmotycznie – przyciąga wodę do jelit i zmiękcza stolec. Z tego powodu występuje czasem w składzie środków przeczyszczających, choć rzadziej niż inne sole (np. siarczan magnezu).
Uwaga: Działanie przeczyszczające jest dość silne przy wyższych dawkach. Nie stosuj bez konsultacji, szczególnie przy nadciśnieniu, niewydolności nerek czy odwodnieniu.
- Zatrucia
Ze względu na działanie przeczyszczające bywał używany dawniej w domowym ratowaniu zatruć pokarmowych, by przyspieszyć usunięcie toksyn z jelit. Dziś raczej się tego nie zaleca.

ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Winian sodowo-potasowy (E337) to regulator kwasowości i stabilizator, szczególnie wykorzystywany w:
- Wyrobie bezy i piany z białek – wzmacnia strukturę piany, podobnie jak winian potasu (cream of tartar).
- W piekarnictwie – wzmacnia strukturę białek w piekarniku bez mąki i glutenu.
- W cukiernictwie – zapobiega krystalizacji cukru w syropach i karmelu.
- W produkcji napojów gazowanych i galaretek – jako stabilizator.
- W produkcji proszków do pieczenia – w połączeniu z sodą oczyszczoną może działać jako środek spulchniający.

ZASTOSOWANIE W DOMU
- do sporządzenia płynu do płukania jamy ustnej
- do czyszczenia miedzi i metali
- do eksperymentów chemicznych i tworzenia krystzałów solnych

SPOSÓB UŻYCIA I KILKA PRZEPISÓW
Oto kilka przepisów kulinarnych z winianem sodowo potasowym oraz inne sposoby jego użycia.
Keto kokosowe mini-bezy z erytrytolem i wanilią
Idealne na przegryzkę, do kawy, albo jako bazowe ciasteczka do innych keto deserów (np. Eton Mess z mascarpone i malinami).
Składniki:
- 3 białka jaj (pokojowa temp.)
- 1/4 łyżeczki winianu sodowo-potasowego
- 60 g erytrytolu w pudrze (lub innego keto słodzika)
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki drobno mielonych wiórków kokosowych (opcjonalnie, dla struktury)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 100°C (termoobieg). Ubij białka na pianę. Gdy zaczną być sztywne, dodaj winian. Stopniowo dodawaj erytrytol i wanilię, miksując do momentu aż piana będzie gładka, szklista i sztywna. Na koniec dodaj delikatnie wiórki kokosowe (można pominąć, jeśli chcesz gładkie bezy). Nakładaj łyżeczką lub szprycą małe porcje na papier do pieczenia. Piecz ok. 1,5–2 godziny w 100°C, aż będą całkowicie suche. Zostaw do ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Keto chmurki jajeczne z parmezanem i ziołami
Lekkie jak piórko, niskowęglowodanowe, pełne umami. Idealne na śniadanie, lunch albo jako bułeczki do keto burgerów.
Składniki:
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1/4 łyżeczki winianu sodowo-potasowego
- 3 łyżki drobno startego parmezanu (lub innego twardego sera)
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub oregano/rozmarynu)
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Ubij białka z winianem i solą na bardzo sztywną pianę. W osobnej misce wymieszaj żółtka z parmezanem, ziołami i pieprzem. Delikatnie wmieszaj żółtkową masę w pianę z białek, robiąc to łopatką, nie mikserem! Uformuj łyżką „kupki” na papierze do pieczenia – jak bezy, tylko większe. Piecz 15–18 minut, aż będą złociste z wierzchu. Zajadaj na ciepło albo zostaw do burgerów, pasty jajecznej czy tapenady.
Beza francuska o super stabilnej pianie
Składniki:
4 białka jaj
200 g drobnego cukru
1/4 łyżeczki winianu sodowo-potasowego
Wykonanie:
Białka ubijaj na pianę. Gdy będą lekko sztywne, dodaj winian. Powoli wsypuj cukier, miksując na wysokich obrotach, aż masa będzie gładka i lśniąca. Piecz w 100°C przez 1,5–2 godziny, zostawiając potem w uchylonym piekarniku.
Pulchne pancakes bez proszku do pieczenia
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki winianu sodowo-potasowego
- szczypta soli, masło do smażenia
Wykonanie:
Wymieszaj mąkę, sodę, winian i sól. Dodaj jajko i mleko, wymieszaj na gładką masę. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
Domowy płyn do płukania ust z winianem
Składniki:
- 1 szklanka przegotowanej, letniej wody
- 1/4 łyżeczki winianu sodowo-potasowego
- kilka kropli olejku miętowego lub szałwiowego
- (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki ksylitolu
Wykonanie:
Rozpuść wszystkie składniki w wodzie. Przechowuj do tygodnia w lodówce. Używaj do płukania jamy ustnej 1–2x dziennie.
Uwaga: nie połykaj. Unikaj przy nadwrażliwości lub ranach w jamie ustnej.
Eksperyment: kryształy winianu sodowo-potasowego
Składniki:
- 100 g winianu sodowo-potasowego
- 200 ml gorącej wody
- czysty sznurek, patyczek, słoik
Wykonanie:
Rozpuść winian w gorącej wodzie do nasycenia (aż przestanie się rozpuszczać). Przelej do czystego słoika. Zanurz sznurek przywiązany do patyczka (nie dotykający dna). Zostaw na kilka dni w spokoju. Po 3–7 dniach pojawią się piękne, błyszczące kryształy!
Czyszczenie miedzi i metali
Składniki:
- 1 łyżka winianu sodowo-potasowego
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- kilka kropli wody (by zrobić pastę)
Wykonanie:
Wymieszaj składniki na gęstą pastę. Nałóż na zabrudzony metal (miedź, mosiądz, srebro). Delikatnie wcieraj szmatką lub szczoteczką. Spłucz ciepłą wodą i wypoleruj suchą szmatką.
Dlaczego to działa? Winian i soda mają działanie lekko ścierne i buforujące pH, a kwas cytrynowy rozpuszcza tlenki metali.

OSTRZEŻENIA
Winian sodowo-potasowy to dodatek do żywności, który można spożywać w ciąży i podczas karmienia piersią – ale w limitowanych dawkach – np. w przepisach kulinarnych, ale jako środek przeczyszczający już nie.
Spożycie dużych ilości winianu może wywołać bóle brzucha, biegunkę, odwodnienie.
Ze względu na obecność soli potasowych powinny go unikać osoby, u których stwierdzono wrzody, niewydolność nerek, wątroby lub serca, zaburzenia elektroilitowe. Ostrożność powinni zachować także nadciśnieniowcy i osoby przyjmujące dużo leków (winian może spowalniać ich metabolizm).

ŹRÓDŁA
1. Winian sodowo-potasowy – podsumowanie (ang.). PubChem Public Chemical Database
2. http://www.food-info.net
3. http://vitalia.pl
4. http://www.drugs.com
5. http://www.inchem.org