*
Zielona herbata – ekstrakt 96% polifenoli (w tym 60% EGCG)
*
*Zielona herbata obfituje w katechiny* - związki bioaktywne o wysokim potencjale prozdrowotnym, zaliczane do flawonoidów (które z kolei są podgrupą polifenoli) i tym samym do antyoksydantów. To one są najcenniejszymi składnikami herbaty, dzięki którym panuje powszechne przekonanie o tym, że herbata jest „zdrowa”. I słusznie - zielona herbata i jej katechiny doczekały się już ponad 4000 publikacji naukowych od roku 1940. *Wszystko wskazuje na to, że związki te wpływają korzystnie na funkcjonowanie każdego narządu w naszym ciele oraz na wiele procesów metabolicznych.*
Czy to nie brzmi zbyt cudownie, żeby było prawdziwe? Otóż nie :) *Zdolność do tak szerokiego, pozytywnego oddziaływania na organizm posiadają antyoksydanty*, których rolą jest, jak pewnie wiecie, wymiatanie wolnych rodników. A wolne rodniki produkujemy przez cały czas na drodze zachodzących w naszym ciele reakcji chemicznych. Im wolnych rodników jest więcej, tym wyższy panuje stres oksydacyjny i tym gorzej funkcjonują nasze narządy: serce, wątroba, mózg, nerki, skóra i inne. Mogą pojawić się stany zapalne i różne dolegliwości. *Obniżenie stresu oksydacyjnego przyczynia się zatem do polepszenia kondycji całego organizmu.*
Ze względu na mnogość właściwości, jakie wykazuje zielona herbata, *z jej liści powstał ekstrakt standaryzowany na wysoką zawartość polifenoli, czyli obecnych w niej katechin oraz tanin*. Dodam, że wszystkie polifenole są antyoksydantami. Standaryzację przeprowadza się również dla *EGCG - galusanu epigallokatechiny*. Związek ten jest katechiną o najwyższym potencjale prozdrowotnym spośród wszystkich katechin zielonej herbaty, a wyróżnia się ich 6: katechina, epikatechina, gallokatechina, epigallokatechina, galusan epikatechiny i galusan epigallokatechiny.
*Proponowany przez nas ekstrakt z zielonej herbaty standaryzowany jest na 96% polifenoli i 60% EGCG.* Poniżej przedstawiam Wam najważniejsze moim zdaniem jego właściwości, poparte badaniami wykorzystującymi ekstrakt, EGCG lub napar z zielonej herbaty.
!{display:block; margin-left:auto; margin-right:auto;}https://files.nanga.pl/nanga/banner_nowy_2025.jpg!
!
*+ZIELONA HERBATA A ODCHUDZANIE+*
* *Termogeneza*
*Wpływ ekstraktu z zielonej herbaty na utratę tkanki tłuszczowej badany jest od wielu lat*. Wiele eksperymentów na zwierzętach i z udziałem ludzi próbowało wyjaśnić, czy zielona herbata sprzyja odchudzaniu, czy też nie. *Wyniki są dosyć podzielone, ale w ogólnym rozrachunku wychodzi na to, że ekstrakt z zielonej herbaty wspomaga utratę masy ciała*. Musi jednak iść w parze z dietą i ćwiczeniami. W przeciwnym wypadku jego działanie będzie polegało tylko na hamowaniu przyrostu masy ciała, co jednak wciąż jest ogromnym atutem [1, 2].
Główny mechanizm polega na tym, że *kofeina i EGCG* - główne składniki ekstraktu z zielonej herbaty - *działają synergicznie, zwiększając termogenezę organizmu*. Każdy z tych składników działa tak również solo, ale towarzystwo drugiego znacznie potęguje ten efekt. *Podniesienie termogenezy oznacza, że organizm zużywa więcej energii na produkcję ciepła*, co bezpośrednio przekłada się na większy wydatek energetyczny organizmu w ciągu doby. *A większy wydatek energetyczny oznacza więcej spalonych kalorii podczas wykonywania tych samych czynności (lub spoczynku)* [3, 4].
* *Tkanka tłuszczowa*
Ale to nie wszystko. Okazuje się, że *ekstrakt z zielonej herbaty pomaga w odchudzaniu jeszcze w inny sposób - mianowicie stymuluje oksydację tłuszczów, czyli rozpad tkanki tłuszczowej*. W tym przypadku również występuje zjawisko synergii pomiędzy katechinami a kofeiną, którego efekt jest większy, niż efekt działania samej kofeiny. Warto dodać, że *wpływ ekstraktu z zielonej herbaty na rozpad tkanki tłuszczowej zauważalny jest dopiero po dłuższym okresie stosowania* (np. 12 tygodni). Zachodzi co prawda już przy stosowaniu krótkoterminowym (kilka dni), ale jest wtedy bardzo znikomy [4, 5].
*W badaniach z udziałem osób z nadwagą zaobserwowano spadek masy ciała średnio o 1 kg w ciągu 12 tygodni*. Zmniejszeniu uległ również obwód w talii i procent tkanki tłuszczowej w ciele. Badani przyjmowali ekstrakt z zielonej herbaty zawierający około 900 mg katechin [6, 7].
* *Sytość*
Jeszcze jednym istotnym aspektem oddziaływania ekstraktu z zielonej herbaty na metabolizm jest jego wpływ na *sytość*. W badaniach z udziałem zdrowych ochotników okazało się, że *spożycie zielonej herbaty do śniadania poskutkowało zmniejszeniem ochoty na kolejną porcję posiłku oraz na podjadanie ulubionych przekąsek po posiłku*. Uczestnicy czuli się bardziej i dłużej syci. Mechanizm takiego działania może wyjaśniać *wpływ katechin zielonej herbaty, szczególnie EGCG, na grelinę*, która jest hormonem głodu produkowanym w żołądku. Im niższy poziom greliny we krwi, tym wyższa sytość. *U szczurów, którym podawano ekstrakt z zielonej herbaty z wysoką zawartością EGCG, poziom greliny spadł aż o 40%* [8, 9].
*+UKŁAD KRĄŻENIA+*
* Ekstrakt z zielonej herbaty korzystnie wpływa na *strukturę i kondycję naczyń krwionośnych*. Utrzymuje ich *szczelność* i chroni je przed uszkodzeniami, które może wywołać stres oksydacyjny. Dba o *sprawny przepływ krwi* przez naczynia krwionośne [10, 11].
* Pomaga utrzymać prawidłowy poziom *cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów*. Podnosi poziom "dobrego" cholesterolu HDL [6, 12, 13].
* Pomaga utrzymać prawidłowe *ciśnienie tętnicze krwi* [12, 14, 15].
*+WYDOLNOŚĆ FIZYCZNA+*
*Ekstrakt z zielonej herbaty może poprawić wydolność fizyczną*, co pokazało badanie z udziałem zdrowych mężczyzn podejmujących aktywność fizyczną 2 razy w tygodniu. Po 8 tygodniach w grupie przyjmującej 570 mg katechin zielonej herbaty dziennie zaobserwowano wydajniejszą wentylację płuc podczas ćwiczeń aerobowych i szybszą regenerację mięśni w porównaniu do grupy otrzymującej placebo [16].
*Interesującą kwestią jest także wpływ EGCG na pułap tlenowy, w skrócie VO2 max, który stosowany jest jako wskaźnik wydolności fizycznej.* Jest to wielkość oznaczająca maksymalną ilość tlenu, jaką możemy pobrać podczas intensywnych ćwiczeń. Przeprowadzono badanie, w którym mierzono pułap tlenowy uczestników przyjmujących EGCG na dwa dni przed pomiarami. Badani spożyli po 405 mg EGCG każdego dnia w 3 porcjach po 135 mg. Następnie zostali poddani intensywnemu treningowi na rowerze stacjonarnym. Wyniki wyraźnie wskazywały na to, że pułap tlenowy uczestników przyjmujących EGCG zwiększył się [17]. *Oznacza to, że EGCG może poprawić wydolność fizyczną już przy stosowaniu krótkoterminowym.*
*+UMYSŁ+*
* *Nastrój*
*Ekstrakt z zielonej herbaty z wysoką zawartością EGCG może pozytywnie wpływać na nastrój, zwiększając poziom odczuwanego spokoju.* Przeprowadzono badanie, w którym uczestnicy zażywali 300 mg EGCG (lub placebo), a po dwóch godzinach poddawani byli badaniu EEG. Okazało się, że u osób, które otrzymały EGCG, nastąpił wyraźny wzrost aktywności fal alfa, beta i theta oraz ogólnej aktywności mózgu. Uczestnicy wypełniali ponadto kwestionariusze, z których wynikało, że grupa EGCG po przyjęciu suplementu poczuła się bardziej zrelaksowana i mniej zestresowana [18].
* *Neurogeneza*
*EGCG może wpływać również na neurogenezę, czyli powstawanie nowych komórek i połączeń nerwowych.* W jednym z eksperymentów na myszach wykazano, że *podanie EGCG skutkuje wzrostem ilości komórek progenitorowych w hipokampie*. Komórki progenitorowe to komórki macierzyste, które mają zdolność do podziału i odpowiadają za regenerację tkanek. Z namnożonych komórek macierzystych powstają zróżnicowane komórki somatyczne. A zatem im więcej komórek progenitorowych, tym większa zdolność narządu do regeneracji [19].
*+SKÓRA+*
Działanie ekstraktu z zielonej herbaty możemy odczuć także na zewnątrz. Jak się okazuje, *katechiny zielonej herbaty pozytywnie wpływają na wygląd i kondycję skóry*. Spożywanie 1402 mg katechin dziennie przez 12 tygodni spowodowało zwiększony dopływ krwi i tlenu do skóry, a w rezultacie wyraźną poprawę jej *elastyczności, gęstości i nawilżenia*. Odnotowano także *wzrost odporności skóry na promienie UV* [20].
!
- jako wsparcie w redukcji masy ciała
- w celu poprawy metabolizmu
- dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego
- dla mózgu i dobrego nastroju
- redukcja stresu
- w celu zwiększenia wydolności fizycznej
- dla pięknej i zdrowej skóry
!
*1 kapsułka zawiera 400 mg ekstraktu z zielonej herbaty* standaryzowanego na zawartość *96% polifenoli/ 60% EGCG (240mg)*. Najwyższa jakość! Bez dodatku wypełniaczy, barwników i konserwantów. *Kapsułka celulozowa.*
Produkt zawiera kofeinę.
!
*1 kapsułka 2 razy dziennie podczas posiłku.*
*Zalecana dzienna porcja (2 kapsułki) wynosi 800 mg ekstraktu* z zielonej herbaty (w tym 480 mg EGCG). Nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji.
*Skuteczność ekstraktu z zielonej herbaty w odchudzaniu zależy od tego, czy stosujemy dietę i aktywność fizyczną oraz od tego, czy regularnie spożywamy kofeinę*. Jest skuteczniejszy, gdy nie mamy tolerancji na kofeinę i spożywamy ją tylko sporadycznie.
*Uwaga* - ekstrakt z zielonej herbaty zmniejsza wchłanianie żelaza.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Chroń przed światłem. Przechowuj w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Numer zgłoszenia GIS: 2020/08/20/SD/EB325E
!
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Nie należy spożywać, jeśli tego samego dnia spożywasz inne produkty zawierające zieloną herbatę. Niniejszy produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży lub kobiety karmiące piersią oraz dzieci w wieku poniżej 18 lat. Nie należy spożywać na czczo.
!
1. Examine - Green Tea Catechins. https://examine.com/supplements/green-tea-catechins/
2. 10 benefits of green tea extract. https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-green-tea-extract
3. Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10702779
4. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10584049
5. The effects of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21366839
6. Therapeutic effect of high-dose green tea extract on weight reduction: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26093535
7. Effects of catechin enriched green tea on body composition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19680234
8. Does green tea affect postprandial glucose, insulin and satiety in healthy subjects: a randomized controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118565
9. Inhibitory Effect of (-)-Epigallocatechin-3-O-gallate on Octanoylated Ghrelin Levels in Vitro and in Vivo. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29607924
10. Tea catechin supplementation increases antioxidant capacity and prevents phospholipid hydroperoxidation in plasma of humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10552751
11. Green tea catechins prevent low-density lipoprotein oxidation via their accumulation in low-density lipoprotein particles in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773777
12. Green tea extract reduces blood pressure, inflammatory biomarkers, and oxidative stress and improves parameters associated with insulin resistance in obese, hypertensive patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22749178
13. Prospective double-blind crossover study of Camellia sinensis (green tea) in dyslipidemias. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0066-782X2009000800010&lng=en&nrm=iso&tlng=en
14. Tea flavanols inhibit angiotensin-converting enzyme activity and increase nitric oxide production in human endothelial cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16872562
15. Tea consumption enhances endothelial-dependent vasodilation; a meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21394199
16. Daily consumption of tea catechins improves aerobic capacity in healthy male adults: a randomized double-blind, placebo-controlled, crossover trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27562352
17. Epigallocatechin-3-gallate increases maximal oxygen uptake in adult humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19952844
18. Acute neurocognitive effects of epigallocatechin gallate (EGCG). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22127270
19. Green tea epigallocatechin-3-gallate (EGCG) promotes neural progenitor cell proliferation and sonic hedgehog pathway activation during adult hippocampal neurogenesis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22692966
20. Green tea polyphenols provide photoprotection, increase microcirculation, and modulate skin properties of women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21525260