Acai
- Cena za 100g:48,98 zł
Acai – jagody suszone w proszku
Jagody acai (Euterpe oleracea) – te ciemnopurpurowe owoce pochodzą z palmy acai, która występuje w Ameryce Łacińskiej i Południowej. Zaliczane są do superfoods ze względu na swoje wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięczają wysokiej zawartości polifenoli.
Miąższ ze świeżych owoców acai (wym. asai) wykorzystywany jest w tradycyjnej kuchni brazylijskiej. Sporządza się go w postaci smoothie na słodko z miodem lub cukrem albo na słono. Podawany jest z tapioką, granolą, owocami, kokosem lub samodzielnie.

ACAI – DZIAŁANIE
- Jagody acai zaliczane są do produktów o najwyższej pojemności antyoksydacyjnej na świecie.
- Jagody acai są niezwykle bogate w antocyjany, związki zaliczane do polifenoli, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i pamięć.
- Substancje bioaktywne zawarte w jagodach acai pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i korzystnie wpływają na kondycję naczyń krwionośnych.
- Składniki jagód acai przyczyniają się do utrzymania prawidłowej gospodarki glukozy oraz insuliny.

ACAI – ZASTOSOWANIE
- przewlekłe zmęczenie
- intensywna praca umysłowa
- wzmożony wysiłek fizyczny
- profilaktyka nowotworów
- profilaktyka i wspomaganie terapii chorób serca i układu krążenia oraz cukrzycy typu 2
- wsparcie kondycji fizycznej i psychicznej osób starszych

SKŁAD
Jagody acai 100%. Surowiec najwyższej jakości!

SPOSÓB UŻYCIA I PRZYGOTOWANIA
Proszek z suszonych jagód acai jest bardzo wydajny i bogaty w wartości odżywcze, dlatego wystarczy włączyć do codziennej diety 1-2 łyżeczki proszku. Można dodawać go do soków, koktajli, jogurtów, owsianki, sałatek owocowych.
Aby zachować cenne składniki odżywcze jagód acai, nie należy poddawać proszku działaniu wysokiej temperatury. Należy przechowywać go w zamkniętym opakowaniu i chronić przed światłem słonecznym.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Euterpe oleracea, czyli Euterpa warzywna, jest palmą osiągającą 15 m wysokości. Ze szczytu jej pnia wyrastają liście długie na 3,5 m. Z niższych części pnia wyrastają rozgałęzione kwiatostany porośnięte drobniutkimi, białymi kwiatami, które przekształcają się następnie w owoce jagodowe. Owoce acai mają w środku pojedynczą pestkę i zawierają mało miąższu. Pojawiają się na drzewie dwa razy w roku.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Acai, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. https://www.superfoodly.com
2. https://www.organicfacts.net
3. http://www.medicalnewstoday.com
4. http://www.todaysdietitian.com
5. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study. http://nutritionj.biomedcentral.com
6. https://naturya.com (skład)
7. https://pl.wikipedia.org