Acerola (Malpighia glabra) to tropikalna wiśnia, która słynie z najwyższej zawartości witaminy C spośród wszystkich owoców. 100 g świeżych owoców zawiera średnio 2000 mg witaminy C! Jest to ilość 25-krotnie przekraczająca nasze dziennie zapotrzebowanie. Co więcej, zawarte w aceroli bioaktywne związki z grupy flawonoidów sprzyjają wchłanianiu witaminy C do organizmu i zapobiegają jej rozkładowi. Taka kombinacja czyni z aceroli najlepsze naturalne źródło witaminy C.
W Ameryce Południowej owoce aceroli spożywa się w postaci świeżej, a najczęściej w postaci soków, które są tam tak popularne jak sok pomarańczowy w USA. Brazylijska medycyna tradycyjna zaleca spożywanie świeżych owoców w przypadku gorączki i przeziębienia, anemii, problemów z sercem oraz podczas rekonwalescencji.
Sproszkowana acerola 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Zawartość witaminy C: 17%.
Proszek z aceroli to bardzo smaczny dodatek do koktajlu, mleka, jogurtu, twarożku, odżywki białkowej czy soku. Jest słodko-kwaśny. Nie należy poddawać go działaniu wysokiej temperatury, gdyż może to zniszczyć znaczne ilości witaminy C.
Dawkowanie aceroli zależy od zapotrzebowania organizmu na witaminę C, ale wystarczy spożyć 1 g, czyli około pół płaskiej łyżeczki proszku, aby dostarczyć 170 mg tej witaminy. Zapewnia to ponad dwukrotną wartość zalecanego dziennego spożycia witaminy C (80 mg).
Dawki wyższe niż 2 płaskie łyżeczki aceroli na dzień są niezalecane. Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu, a większa ilość proszku może podrażnić przewód pokarmowy i spowodować nudności, bóle brzucha i biegunkę. Wysokie dawki aceroli mogą także zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Polska nazwa botaniczna aceroli to malpigia granatolistna lub nadgwiazdka granatolistna. Bywa również nazywana wiśnią z Barbados. Występuje naturalnie w tropikalnym i subtropikalnym rejonie Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej. Należy do rodziny malpigiowatych.
Acerola to niskie drzewko lub krzew, dorasta do wysokości 2-3 m. Jej liście są ciemnozielone i lśniące, w kształcie eliptyczne i ostro zakończone. Kwiaty aceroli są różowe lub czerwone. Składają się z pięciu nieprzylegających do siebie płatków o łezkowatym kształcie i postrzępionych brzegach. Owoce aceroli są jasnoczerwone, okrągłe i poprzecinane bruzdami. Ich wielkość wynosi od 1 do 3 cm. Są bardzo soczyste i słodko-kwaśne w smaku.
1. http://dietetycy.org.pl
2. https://www.drugs.com
3. http://www.webmd.com
4. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas