Acerola w proszku
Acerola (Malpighia glabra) to tropikalna wiśnia, która słynie z najwyższej zawartości witaminy C spośród wszystkich owoców. 100 g świeżych owoców zawiera średnio 2000 mg witaminy C! Jest to ilość 25-krotnie przekraczająca nasze dziennie zapotrzebowanie. Co więcej, zawarte w aceroli bioaktywne związki z grupy flawonoidów sprzyjają wchłanianiu witaminy C do organizmu i zapobiegają jej rozkładowi. Taka kombinacja czyni z aceroli najlepsze naturalne źródło witaminy C.
W Ameryce Południowej owoce aceroli spożywa się w postaci świeżej, a najczęściej w postaci soków, które są tam tak popularne jak sok pomarańczowy w USA. Brazylijska medycyna tradycyjna zaleca spożywanie świeżych owoców w przypadku gorączki i przeziębienia, anemii, problemów z sercem oraz podczas rekonwalescencji.

ACEROLA – WŁAŚCIWOŚCI
- Ze względu na bogactwo łatwo przyswajalnej witaminy C, acerola jest powszechnie stosowana jako wsparcie naturalnych mechanizmów odpornościowych organizmu podczas przeziębienia i grypy, a także zapobiegawczo w okresie jesienno-zimowym oraz w przypadku obniżonej odporności.
- Acerola może być też dobrym suplementem w przypadku osłabionej kondycji naczyń krwionośnych, gdyż witamina C przyczynia się do ich prawidłowego funkcjonowania.
- Witamina C wpływa również na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, dlatego sportowcy stosują acerolę, aby podnieść swoją wydolność fizyczną.
- Acerolę warto suplementować w przypadku obniżonego nastroju i stałego narażenia na stres, jako że witamina C pozytywnie wpływa na układ nerwowy i funkcje psychologiczne.
- Witamina C zapewnia zdrowie dziąseł i prawidłową strukturę zębów, kości, chrząstek oraz skóry poprzez udział w syntezie kolagenu.

ACEROLA – ZASTOSOWANIE
- osłabiona odporność
- pomocniczo w przeziębieniu i grypie
- osłabione naczynia krwionośne
- poprawa wyglądu skóry
- zmęczenie
- obniżony nastrój
- stres

SKŁAD
Sproszkowana acerola 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Zawartość witaminy C: 17%.
Wartość odżywcza na 100 g proszku:
Wartość energetyczna |
345kcal/100g
|
Węglowodany |
87g |
w tym cukry |
31g |
Błonnik |
8,5g |
Tłuszcz |
0,5g |
Witamina C |
17g |

SPOSÓB UŻYCIA
Proszek z aceroli to bardzo smaczny dodatek do koktajlu, mleka, jogurtu, twarożku, odżywki białkowej czy soku. Jest słodko-kwaśny. Nie należy poddawać go działaniu wysokiej temperatury, gdyż może to zniszczyć znaczne ilości witaminy C.
Dawkowanie aceroli zależy od zapotrzebowania organizmu na witaminę C, ale wystarczy spożyć 1 g, czyli około pół płaskiej łyżeczki proszku, aby dostarczyć 170 mg tej witaminy. Zapewnia to ponad dwukrotną wartość zalecanego dziennego spożycia witaminy C (80 mg).

PRZECIWWSKAZANIA
Dawki wyższe niż 2 płaskie łyżeczki aceroli na dzień są niezalecane. Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu, a większa ilość proszku może podrażnić przewód pokarmowy i spowodować nudności, bóle brzucha i biegunkę. Wysokie dawki aceroli mogą także zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Polska nazwa botaniczna aceroli to malpigia granatolistna lub nadgwiazdka granatolistna. Bywa również nazywana wiśnią z Barbados. Występuje naturalnie w tropikalnym i subtropikalnym rejonie Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej. Należy do rodziny malpigiowatych.
Acerola to niskie drzewko lub krzew, dorasta do wysokości 2-3 m. Jej liście są ciemnozielone i lśniące, w kształcie eliptyczne i ostro zakończone. Kwiaty aceroli są różowe lub czerwone. Składają się z pięciu nieprzylegających do siebie płatków o łezkowatym kształcie i postrzępionych brzegach. Owoce aceroli są jasnoczerwone, okrągłe i poprzecinane bruzdami. Ich wielkość wynosi od 1 do 3 cm. Są bardzo soczyste i słodko-kwaśne w smaku.

BIBLIOGRAFIA
1. http://dietetycy.org.pl
2. https://www.drugs.com
3. http://www.webmd.com
4. https://pl.wikipedia.org