Amla – suszone owoce
Amla (Emblica officinalis) pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy i cholesterolu, wspomaga funkcjonowanie mózgu oraz poprawia kondycję włosów i skóry.
Roślina ta jest niewysokim drzewem pochodzącym z Indii i Azji Południowo-Wschodniej. Od ponad 2 tysięcy lat wykorzystywana jest w Ajurwedzie. Użyteczne są wszystkie jej części: owoce, nasiona, liście, korzenie, kora i kwiaty, które stosowane są zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Owoce amli wykazują największy potencjał prozdrowotny, o czym poświadczyło już wiele badań naukowych, dlatego to właśnie one podbiły rynek suplementów na Zachodzie.
Amla i jej owoce odgrywają bardzo istotną rolę nie tylko w medycynie ajurwedyjskiej, lecz także w wielu systemach medycznych Azji. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C leczono nimi dawniej szkorbut. Stosowane były ponadto jako środek przeciwbiegunkowy, moczopędny i wykrztuśny. Zalecano je w przypadku wrzodów żołądka i w chorobach wątroby. Popularną praktyką w Indiach jest codzienne spożywanie owoców amli w celu odżywienia wszystkich narządów i utrzymania wysokiej witalności organizmu. Hindusi wierzą, że owoce te wydłużają życie, dlatego też traktują amlę jak roślinę świętą.
Ale owoce amli to nie tylko element tradycyjnej medycyny – mają one również szerokie zastosowanie kulinarne. W Indiach sporządza się z nich przetwory na słodko i na słono, dodaje do wypieków i deserów, a także wyciska z nich soki. Jednym z najprostszych sposobów na owoce amli jest ugotowanie ich z cukrem i szafranem.
DZIAŁANIE
Amla owoc – właściwości prozdrowotne:
- Metabolizm glukozy i lipidów
Najważniejszą właściwością amli jest to, że bardzo skutecznie poprawia ona metabolizm glukozy i cholesterolu. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi równie dobrze, co jeden z leków stosowanych w cukrzycy – glibenklamid. Efekt ten zaobserwowano zarówno u cukrzyków, jak i u osób zdrowych. Aby go uzyskać, wystarczyło spożywać 3 g sproszkowanych owoców amli dziennie przez 21 dni [1].
To samo badanie ukazuje pozytywny wpływ amli na gospodarkę lipidową. Po 21 dniach spożywania 2 lub 3 g owoców amli zarówno u cukrzyków, jak i u osób zdrowych nastąpił wzrost „dobrego” cholesterolu HDL i poprawa w wynikach cholesterolu „złego” – LDL, cholesterolu całkowitego oraz triglicerydów [1].
Warto wspomnieć o jeszcze jednym badaniu, które, choć przeprowadzone zostało w laboratorium, dało całkiem obiecujące wyniki. Przetestowano w nim wpływ owoców amli na wrażliwość adipocytów (komórek tłuszczowych) na insulinę. Okazało się, że amla znacznie tę wrażliwość podnosi, a potraktowane nią adipocyty są w stanie przyswoić i wykorzystać więcej glukozy. Ma to ogromne znaczenie w chorobach metabolicznych, takich jak insulinooporność, cukrzyca i zespół metaboliczny [2].
Vasudevan i Parle przeprowadzili badanie na szczurach, w którym podawali im różne dawki owoców amli w proszku i sprawdzali, jak wpłynie to na ich pamięć i zdolności kognitywne. Zwierzęta podzielone były na młodsze i starsze; stworzona została ponadto grupa, w której szczurom wywołano amnezję za pomocą substancji chemicznych (skopolamina i diazepam). Amla wpłynęła pozytywnie na zdolności poznawcze szczurów w każdej grupie, przy czym efekt rósł wraz z dawką. Co więcej, amla nie tylko zatrzymała, ale też odwróciła amnezję zwierząt potraktowanych skopolaminą i diazepamem, co świadczy o jej regenerującym wpływie na struktury mózgu odpowiadające za pamięć.
W innych badaniach na zwierzętach wykazano, że amla korzystnie oddziałuje na ich nastrój (co sprawdza się standardowymi testami behawioralnymi), a także działa na nie przeciwlękowo. Badacze przypuszczają, że efekty te związane są z hamującym wpływem owoców amli na enzym MAO-A, rozkładający katecholaminy, serotoninę oraz GABA. Skutkuje to więc wzrostem poziomu powyższych neuroprzekaźników w układzie nerwowym, a następnie wzmocnieniem dobrego samopoczucia [4, 5].
- Długość życia i witalność
Według Ajurwedy amla jest jedną z najlepszych roślin hamujących starzenie się i wydłużających życie. Bardzo ciekawym badaniem, jakie przeprowadzono z użyciem amli był eksperyment z 2017 r. sprawdzający wpływ jej owoców na długość życia, płodność i zachowania reprodukcyjne muszek owocówek (Drosophila melanogaster). Każdy z badanych parametrów uległ znacznej poprawie. Długość życia muszek wzrosła aż o ok. 83% (ze średnio 42 dni do średnio 77 dni). Zwiększyła się także ruchliwość i płodność owadów oraz ich aktywność reprodukcyjna [6].
W Indiach amla słynie ponadto ze swoich właściwości upiększających włosy i skórę, dlatego jest popularnym składnikiem tamtejszych kosmetyków. Kosmetyki z amlą znajdziecie także w naszym sklepie np: olej amla Nanga.
W badaniach laboratoryjnych wykazano, że amla zastosowana zewnętrznie pobudza porost włosów [7], a także chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, zapobiegając degradacji jej struktur kolagenowych i przedwczesnemu starzeniu się [8, 9].
ZASTOSOWANIE
- w celu poprawy wyników glukozy i lipidogramu
- w celu polepszenia pamięci i zdolności intelektualnych
- dla ochrony mózgu
- na poprawę nastroju
- jako surowiec do wyrobu domowych kosmetyków
SKŁAD
Amla – owoc mielony 100% (Emblica officinalis). Surowiec najwyższej jakości!
AMLA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Zalecana dzienna porcja sproszkowanych owoców amli wynosi 2-3 g. 1 pełna łyżeczka proszku to około 2,5 g. Przed spożyciem proszek wymieszaj z wodą, sokiem lub jogurtem albo dodaj do koktajlu. Nie dodawaj do potraw gorących.
SYNERGIA
Amla doskonale współgra z owocami bibhitaki i harada. Wszystkie trzy owoce wchodzą w skład słynnej, ajurwedyjskiej mieszanki – triphala.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Osobom stosującym leki przeciwcukrzycowe zaleca się ostrożność podczas stosowania amli i monitorowanie wyników glukozy we krwi.
Amla może spowolnić krzepnięcie krwi. Należy mieć to na uwadze, biorąc leki przeciwzakrzepowe.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Amla (Emblica officinalis) należy do rodziny liściokwiatowatych – Phyllantaceae, a jej polska nazwa botaniczna to liściokwiat garbnikowy. Ojczyzną amli są Indie i Azja Południowo-Wschodnia, a preferowanym środowiskiem – suche i niezbyt gęste lasy lub zarośla. Amla jest niedużym drzewem osiągającym średnio 10-18 m wysokości. Wytwarza charakterystyczne, igiełkowate listki, ciasno ułożone na gałęziach w równych rzędach. Rodzi drobniutkie, biało-zielone kwiaty męskie i żeńskie, wyrastające pomiędzy listkami na szczytach gałązek. Jej owoce są kuliste i zielonkawo-żółte. Przypominają wyglądem agrest, stąd angielska nazwa zwyczajowa amli: indian gooseberry, czyli agrest indyjski.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Amla dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
LITERATURA CYTOWANA
1. Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
2. Insulin sensitizing effect of 3 Indian medicinal plants: an in vitro study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
3. Effect of Anwala Churna (Emblica officinalis GAERTN.): an Ayurvedic Preparation on Memory Deficit Rats. https://www.jstage.jst.go.jp
4. Possible involvement of monoaminergic neurotransmission in antidepressant-like activity of Emblica officinalis fruits in mice. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
5. Antianxiety effect of aqueous extract of fruits of Emblica officinalis(EO) on acute and chronic administration in rats. http://eprints.manipal.edu
6. The effect of Emblica officinalis diet on lifespan, sexual behavior, and fitness characters in Drosophila melanogaster. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. 5α-reductase inhibition and hair growth promotion of some Thai plants traditionally used for hair treatment. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
8. Inhibition of UV-induced ROS and collagen damage by Phyllanthus emblica extract in normal human dermal fibroblasts. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
9. Effect of Emblica officinalis (fruit) against UVB-induced photo-aging in human skin fibroblasts. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
10. Emblica officinalis. https://examine.com
11. Indian gooseberry. https://www.webmd.com
12. Liściokwiat garbnikowy. https://pl.wikipedia.org
13. Phyllanthus emblica – L. https://pfaf.org