Triphala oznacza dosłownie „trzy owoce”. Jest to słynna, ajurwedyjska mieszanka ziołowa, w której skład wchodzą: amla (Emblica officinalis), bhibitaki (Terminalia bellerica) i haritaki (Terminalia chebula). Główną korzyścią z jej stosowania jest regularna praca jelit oraz ich doskonała kondycja. Triphala wpływa też pośrednio na poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Mówiąc językiem Ajurwedy, triphala równoważy wszystkie dosze, których są trzy: vata, pitta i kapha. Każdą doszę reprezentuje szeroki zbiór cech psychofizycznych i te cechy, które w nas dominują, warunkują naszą doszę. Przykładowymi cechami w tym temacie są np. budowa ciała, przemiana materii, odczuwanie ciepła i zimna, struktura włosów, poziom energii czy sposób radzenia sobie z emocjami (impulsywność/opanowanie). Nasza natura składa się zatem z doszy dominującej i w mniejszym stopniu z dwóch pozostałych. Według Ajurwedy, aby utrzymać dobre zdrowie i samopoczucie, należy dążyć do tego, aby wzmocnić dosze niedominujące i złagodzić tę dominującą. Wpływa na to przede wszystkim styl życia, czyli sposób odżywiania, aktywność fizyczna, podejście do pracy i odpoczynek. Ogromny udział w równoważeniu dosz mają także określone zioła oraz ich mieszanki, takie właśnie jak triphala.
Triphalę skomponowano w Indiach około 1000 lat temu. Mieszanka ta szybko zajęła istotne miejsce w medycynie ajurwedyjskiej, według której dobra kondycja jelit jest fundamentem zdrowia całego organizmu. Do podobnych wniosków doszła także medycyna współczesna, odnajdując korelacje pomiędzy stanem jelit i obecnej w nich mikrobioty a wieloma aspektami ludzkiego zdrowia. Jak się okazuje, dysbioza, czyli zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej, może prowadzić nie tylko do zaparć, wzdęć i pogorszenia trawienia, ale też do osłabienia odporności, obniżenia nastroju, zmniejszonego wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, pojawienia się alergii i nietolerancji pokarmowych oraz rozwoju stanów zapalnych, np. w stawach. Trzeba tutaj dodać, że triphala nie tylko dba o prawidłową pracę jelit, ale też odżywia obecną w nich korzystną mikroflorę, będąc tzw. prebiotykiem.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2, 3]
Owoce amla (Emblica officinalis), bhibitaki (Terminalia bellerica) i haritaki (Terminalia chebula) zmielone i połączone w równych proporcjach. Bez dodatków i wypełniaczy. Najwyższa jakość!
Przez pierwsze 3 miesiące zaleca się stosowanie od pół do jednej płaskiej łyżeczki triphali (2-4 g) 2 razy dziennie: rano i wieczorem na pół godziny przed posiłkiem. Proszek należy wymieszać z niewielką ilością wody i całość wypić. Po 3 miesiącach dawkę można zmniejszyć do ¼-½ łyżeczki (1-2 g) stosowanej 2 razy dziennie j.w.
Wystąpienie nadwrażliwości, ciąża, karmienie piersią, choroby jelit wymagające ograniczenia podaży błonnika w diecie.
1. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Immunomodulatory Effects of Triphala and its Individual Constituents: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
4. Mikrobiota. https://dietalive.pl
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00