Anamu (Petiveria alliacea) to roślinka zielna pochodząca z Ameryki Południowej. W swojej ojczyźnie znana jest pod licznymi, lokalnymi nazwami. Anamu lub tipi to nazwy stosowane w Brazylii, natomiast mucura używana jest w Peru. W pozostałych krajach Ameryki Łacińskiej spotkamy się z mapurite, kuan, zorillo, ocano, payche, guine oraz pipi. Mucurę bez trudu odnajdziemy podróżując po Ameryce Południowej, gdyż jest tam bardzo dobrze znana i wszechstronnie wykorzystywana w celach prozdrowotnych. Jej cechą charakterystyczną jest to, że wydziela dosyć intensywny zapach czosnku, który zawdzięcza zawartości związków siarkowych.
Rdzenni Indianie zamieszkujący dorzecze Amazonki oraz peruwiańskie góry stosowali mucurę już dawno temu, nie tylko w swojej medycynie, lecz także w rytuałach magicznych. Szamani używali jej podczas ceremonii, aby ochronić zgromadzonych przed złymi mocami. Lokalni curanderos natomiast sporządzali z jej ziela wywary, wyciągi i pasty, które podawali przede wszystkim w przypadku bólu różnego pochodzenia (np. głowy, stawów, kości, mięśni, brzucha), gorączki, infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz zakażeń grzybiczych i pasożytniczych. Preparaty z mucury stosowane były zarówno doustnie, jak i zewnętrznie, zależnie od umiejscowienia problemu. Wodne wyciągi wkraplano do oczu przy silnym bólu głowy, a do nosa przy zapaleniu zatok. Kąpiele w wywarze z ziela zażywano w przypadku bólów reumatycznych, stłuczeń i obrzęków. Mucura zalecana była ponadto w cukrzycy oraz na uspokojenie, a kobiety używały jej niekiedy w celu wywołania poronienia, gdyż stymuluje ona skurcze macicy i pobudza menstruację. Z tego powodu też pastę z ziela mucury nakładano na podbrzusze kobiet, które zmagały się z trudnym porodem. Mucura pełniła także rolę środka odstraszającego owady i w sumie trudno się dziwić, skoro pachnie czosnkiem.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2]
Mucura – liść mielony/ cięty 100% (Petiveria alliacea). Surowiec najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia:
Mucura – herbata (ziele cięte):
1-2 łyżeczki ziela zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10-15 minut. Wypijaj szklankę naparu 2 razy dziennie.
Mucura w proszku:
1 płaską łyżeczkę mielonego ziela (ok. 1 g) zalej ½ szklanki gorącej wody. Po ostudzeniu wypij razem z zielem. Stosuj 2 lub 3 razy dziennie.
Zewnętrznie:
Z ciętego ziela przygotuj mocny wywar i nasączaj nim okłady na bolące stawy, kości i mięśnie. Jeśli masz ziele mielone, przygotuj z niego pastę – połącz 1 łyżkę lub więcej ziela z niewielką ilością wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nałóż na bolące miejsca, owiń bandażem i pozostaw na kilka godzin lub na całą noc.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Mucura (Petiveria alliacea) należy do rodziny szkarłatkowatych – Phytolaccaceae. Zasięg jej występowania obejmuje całą Amerykę Południową i Środkową, Karaiby, Meksyk, Teksas i Florydę. Roślinka ta lubi klimat tropikalny i może rosnąć na ubogiej glebie. Osiąga od 60 do 150 cm wysokości. Wykształca gęsty system korzeniowy i mocną łodygę. Jej liście są duże, ciemnozielone i połyskujące; mają eliptyczny kształt. Kwiaty są białe i bardzo drobne. Wyrastają na szczytach łodyg, tworząc kłosy.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Anamu mucura ziele cięte (mielone) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. Anamu. https://rain-tree.com
2. Petiveria alliacea – L. http://tropical.theferns.info
3. Petiveria alliacea – L. https://pfaf.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00