Nanga

Annato

Bixa orellanaTo naturalny i bezpieczny pomarańczowy barwnik. Można barwić nim żywność, potrawy, kosmetyki, leki i tkaniny.
8,22 zł
  • Cena za 100g:32,88 zł
Wybierz opcję
Annato
Annato
Annato
Annato
Annato
Annato
Annato
Annato

Opis produktu

Annato – barwnik i przyprawa

Annato to intensywnie czerwone nasiona pochodzące z drzewa zwanego arnotą właściwą lub achiote (Bixa orellana), rosnącego na tropikalnych obszarach Ameryki Łacińskiej. Dziś stosowane są głównie jako barwnik oznaczony symbolem E160b, który nadaje żółtego lub pomarańczowego koloru produktom spożywczym, kosmetykom i lekom. Z uwagi na pochodzenie naturalne, barwnik ten jest bezpieczny dla zdrowia i nie należy się go obawiać. Może jedynie wywołać alergię, ale jest to bardzo rzadkie.

Za barwiące właściwości nasion annato odpowiadają karotenoidy znajdujące się w ich otoczce – biksyna i norbiksyna. Ta pierwsza ma kolor pomarańczowy, druga – żółty.

Annato spotkamy najczęściej w serach, zwłaszcza brytyjskich. Po raz pierwszy zabarwiono nim ser Gloucester w XVI w., ponieważ intensywnie żółty kolor sera świadczył w tamtych czasach o jego najlepszej jakości. Potem praktyka ta rozpowszechniła się w całej Wielkiej Brytanii i annato pojawił się w serach Cheshire, Red Leicester i Cheddar. Pomysłem tym zainspirowano się następnie we Francji (ser Mimolette i Livarot), Holandii (Leyden) i USA (Colby i Muenster).

Oprócz serów, nasionami annato barwi się również masło, margarynę, oleje, lody, jogurty, desery, napoje, ciasta i inne wypieki, słone przekąski, płatki śniadaniowe, wędzone ryby, kiełbasę i wiele innych. Sprawdzają się ponadto w koloryzacji tkanin i farb.

Nasiona annato wykorzystywane są także jako przyprawa, szczególnie w krajach swojego pochodzenia, a także na Jamajce, Filipinach i w Wietnamie. Cenione są za słodkawo-orzechowo-pieprzny smak i aromat łączący zapach pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej. Przed użyciem zwykle się je mieli lub sporządza z nich pastę z dodatkiem innych przypraw i ziół, taką jak na przykład recado rojo, na którą składa się annato, oregano, kmin rzymski, goździki, cynamon, czarny pieprz, liście laurowe, czosnek i sól. Jest ona charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej i belizeńskiej.

W przeszłości, zanim nasiona annato stały się przyprawą i barwnikiem, służyły do innych celów. Rdzenna ludność Ameryki Południowej sporządzała z nich czerwone mazidło odstraszające komary i jednocześnie pełniące rolę farby do wykonywania rytualnych lub wojennych malowideł na ciele. To właśnie one przyczyniły się do nazwania Indian „czerwonoskórymi” przez pierwszych białych, którzy podbijali Amerykę Południową.


ANNATOJAK STOSOWAĆ?


Olej z annato (całe nasiona):

W małym garnku połącz pół szklanki oleju roślinnego i łyżeczkę nasion annato. Podgrzewaj całość do momentu aż olej zacznie lekko wrzeć. Natychmiast zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw do ostygnięcia. Olej przefilrtuj, używając sitka, i przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Używaj do smażenia wszystkiego, czemu chcesz nadać intrygujący kolor.


Annato – nasiona mielone:

Mielone nasiona annato nadają się do przyprawiania wielu potraw, zarówno słonych, jak i słodkich. Szczyptę annato dodaj do zupy, ryżu, placków, omletów i wszelkich dań, których barwę chcesz ożywić pomarańczowym odcieniem. Zadbaj o równomierne rozprowadzenie przyprawy.


SKŁAD


Annato – nasiona mielone lub całe 100%. Najwyższa jakość!


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Arnota właściwa (Bixa orellana) należy do rodziny arnotowatych – Bixaceae. Inne jej nazwy to achiote, urucum, colorau lub drzewo szminkowe (ang. lipstick plant). Rośnie w tropikalnych lasach Meksyku oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Osiąga 4-10 m wysokości. Pokryta jest dużymi liśćmi o jajowatym kształcie. Rodzi przepiękne, jasnoróżowe, 5-krotne kwiaty, przyozdobione gęstym pękiem ciemnoróżowych pręcików i kilkoma żółtymi słupkami. Jej owoce również zwracają uwagę – są to pękate torebki o stożkowato-jajowatym kształcie, pokryte czerwonymi, szczeciniastymi włosami. To właśnie ich wnętrzu znajdują się ciasno upakowane, krwisto-czerwone nasionka annato.


PRZECIWWSKAZANIA


Nie stosować w ciąży i podczas karmienia piersią.


DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE:

Mogą pojawić się reakcje alergiczne. W takim przypadku przyprawę należy odstawić.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.

Na Wasze życzenie do produktu Annato nasiona dział jakości naszego MagLabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

Jeśli chcesz otrzymać takie dokumenty, napisz do nas na kontakt@maglab.pl.


BIBLIOGRAFIA


1. Annatto. https://en.wikipedia.org
2. Arnota właściwa. https://pl.wikipedia.org
3. Annato. http://www.przyprawowy.pl
4. Annato – E160b. https://dietetycy.org.pl
5. Bixa orellana L. https://pfaf.org



Właściwości

Opinie (4)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more