• Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Illicium verum

Anyż gwiazdkowy

  • W magazynie: 120 sztuk
    5,80
    W magazynie: 120 sztuk
    5,80
    W magazynie: 17 sztuk
    19,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) (Illicium verum) to szeroko wykorzystywana przyprawa o słodko-korzennym smaku i niezwykłym aromacie. Anyż gwiazdkowy najczęściej wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej – przede wszystkim chińskiej i wietnamskiej. Owoce z nasionami dodawane są tam do dań z drobiu i wołowiny. Anyż jest również ważnym składnikiem chińskiej mieszanki przypraw 5 smaków.

Drobno pokruszone owoce stanowią dodatek do hinduskiego ryżu biryami, dań tajskich np. massaman curry, a na całym świecie służą do aromatyzowania deserów, kompotów i budyniów.
Do Europy anyż gwiaździsty przybył dopiero w XVII wieku, gdzie zadomowił się na dobre. Owoce anyżu gwiaździstego stanowią doskonałą przyprawę do ciast, cukierków i likierów alkoholowych. Dziś ciężko sobie wyobrazić francuski Pastis bez charakterystycznej anyżowej nuty.
Owoce anyżu dodawane są również do mocno posłodzonej kawy i herbaty, a także wchodzą w skład aromatycznej herbaty – masala czaj. Niektórzy po zakończonym posiłku żują kawałek anyżu w celu odświeżenia oddechu.

W Azji anyż uznawany jest za afrodyzjak. Chińczycy przypisują mu szczególną moc, uważają, że anyż może przynosić szczęście. Tradycyjnie dekoruje się nim torty ślubne, aby przyniósł młodej parze pomyślność.

Anyż gwiazdkowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w miejscu zacienionym i najlepiej w całości, aby dłużej zachował swój wyrazisty aromat. Przed dodaniem do potraw całe owoce wraz z nasionami można rozdrobnić w moździerzu lub zmielić.


DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Dodatek do dań azjatyckich i deserów
  • Wspomaga trawienie, pobudza apetyt

Anyż gwiazdkowy doskonale komponuje się z miętą, kminkiem, rozmarynem oraz imbirem. Należy jednak zachować umiar, aby nie zdominował swoim intensywnym aromatem całej potrawy.
Anyż gwiazdkowy wpływa korzystnie na apetyt i wspomaga trawienie, likwiduje wzdęcia i kolkę.

Owoce anyżu znajdują także zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.


SKŁAD

Owoce anyżu gwiazdkowego zawierają m.in. olejek eteryczny (głównym składnikiem olejku jest trans-anetol), flawonoidy (rutozyd), fenolokwasy, kwas szikimowy.


INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

Przeciwwskazania – brak danych.

Zatrucia mogą być spowodowane pomyleniem/zanieczyszczeniem właściwego anyżu gwiaździstego (Illicium verum) z anyżem japońskim (Illicium anisatum), lub (Illicium lanceolatum), które są toksyczne. Dlatego należy kupować anyż tylko ze sprawdzonych źródeł.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Badian właściwy, anyż gwiazdkowy, anyż gwiaździsty (Illicium verum) – to niewielkie drzewo o skórzastych, jasnozielonych liściach i charakterystycznych owocach o intensywnym i oryginalnym zapachu. Naturalnym siedliskiem jest obszar południowo-wschodniej Azji – głównie Chiny i Wietnam, gdzie jest również uprawiany. Nie należy go mylić z jednoroczną rośliną zielną, nazywaną anyżkiem (Pimpinella anisum), która również znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Anyż gwiazdkowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


LITERATURA CYTOWANA


1. Anyż gwiazdkowy http://naturalnezdrowie.cba.pl [dostęp 09.01.2017r]
2. Kustosz, D., (2015). Miasto pachnące anyżem. Panacea Nr 4 (53), str. 24-26. http://www.panacea.pl
3. Różańsi, H., Owoc anyżu gwiazdkowatego – Fructus Anisi stellati w dawnej medycynie oficjalnej. http://rozanski.li [dostęp 19.01.2017r]
4. Wang, G. W., Hu, W. T., Huang, B. K., and Qin, L. P. (2011). Illicium verum: A review on its botany, traditional use, chemistry and pharmacology. Journal of Ethnopharmacology 136, 10-20.

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Wietnam
Smak: słodki, przyjemny, korzenny
Zdrowie: Trawienie, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Józef D., W dniu: 03.10.2018

    taki prawdziwy i jak pachnie :)

  • Ocena: (5/5)

    Irena B., W dniu: 14.06.2016

    Bardzo aromatyczny i w dobrej cenie .Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 09.10.2015

    bardzo tanie, b.efektowne, smakuje o wiele lepiej niz 'zwykly anyz' czy znany nam zbyt dobrze aromat anyzowy np. z cukierkow. chwalą nawet osoby, ktore jak twierdzily nienawidzily anyzu. dobre do piernika, absyntu i in. kawalek gwiazki potrzebuje duzo czasu by uwolnic caly bogaty aromat wiec np. do kawy to lepiej sobie skruszyc maly ulamek gwiazdeczki (Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 08.10.2015

    Świetnie wygląda, ma intensywny i świeży aromat. Osobiście dodaję go często do herbatek ziołowych - nadaje im bardzo oryginalny smak.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK