• Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Illicium verum

Anyż gwiazdkowy

Jego niezwykły, korzenno-słodki aromat i smak odmieni każde ciasto, deser i… alkohol.

  • W magazynie: 42 sztuk
    5,98
    W magazynie: 42 sztuk
    5,98
    W magazynie: 7 sztuk
    23,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Anyż gwiazdkowy / gwiaździsty

Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) (Illicium verum) to popularna na całym świecie przyprawa o słodko-korzennym smaku i niezwykłym aromacie. Stosowany jest najczęściej w kuchni azjatyckiej – przede wszystkim chińskiej i wietnamskiej. Owoce z nasionami dodawane są tam do dań z drobiu i wołowiny. Anyż jest ważnym składnikiem chińskiej mieszanki przypraw 5 smaków.

Drobno zmielone nasiona anyżu gwiazdkowego stanowią dodatek do hinduskiego ryżu biryani oraz wielu dań tajskich, np. massaman curry. Z kolei na świecie służą do aromatyzowania deserów, słodyczy i alkoholi.

Do Europy anyż gwiaździsty przybył dopiero w XVII wieku i zadomowił się na dobre. Jego nasiona są doskonałą przyprawą do ciast, cukierków i likierów alkoholowych. Dziś ciężko sobie wyobrazić francuski likier pastis bez charakterystycznej, anyżowej nuty.

Nasiona anyżu dodawane są również do mocno posłodzonej kawy i herbaty, a także wchodzą w skład aromatycznej herbaty – masala chai. Niektórzy po zakończonym posiłku żują kawałek anyżu w celu odświeżenia oddechu.

W Azji anyż uznawany jest za afrodyzjak. Chińczycy przypisują mu szczególną moc – uważają, że anyż może przynosić szczęście. Tradycyjnie dekoruje się nim torty ślubne, aby przyniósł młodej parze pomyślność.

Anyż gwiazdkowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w miejscu zacienionym i najlepiej w całości, aby dłużej zachował swój wyrazisty aromat. Przed dodaniem do potraw całe owoce wraz z nasionami można rozdrobnić w moździerzu lub zmielić.


ANYŻDZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE


Anyż gwiazdkowy wpływa korzystnie na apetyt i wspomaga trawienie.

Doskonale komponuje się z miętą, kminkiem, rozmarynem oraz imbirem.

Dodając go do potraw należy zachować umiar, aby nie zdominował swoim intensywnym aromatem całej potrawy.


SKŁAD

Anyż gwiazdkowy 100%. Najwyższa jakość!


INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE


Nadwrażliwość na roślinę.

Zatrucia mogą być spowodowane pomyleniem/zanieczyszczeniem właściwego anyżu gwiaździstego (Illicium verum) z anyżem japońskim (Illicium anisatum) lub (Illicium lanceolatum), które są toksyczne. Dlatego należy kupować anyż tylko ze sprawdzonych źródeł.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Badian właściwy, anyż gwiazdkowy, anyż gwiaździsty (Illicium verum) – to niewielkie drzewo o skórzastych, jasnozielonych liściach i charakterystycznych owocach o intensywnym i oryginalnym zapachu. Naturalnym siedliskiem jest obszar południowo-wschodniej Azji – głównie Chiny i Wietnam, gdzie jest również uprawiany. Nie należy go mylić z jednoroczną rośliną zielną, nazywaną anyżkiem (Pimpinella anisum), która również znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Anyż gwiazdkowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


LITERATURA


1. Anyż gwiazdkowy http://naturalnezdrowie.cba.pl [dostęp 09.01.2017r]
2. Kustosz, D., (2015). Miasto pachnące anyżem. Panacea Nr 4 (53), str. 24-26. http://www.panacea.pl
3. Różański, H., Owoc anyżu gwiazdkowatego – Fructus Anisi stellati w dawnej medycynie oficjalnej. http://rozanski.li [dostęp 19.01.2017r]
4. Wang, G. W., Hu, W. T., Huang, B. K., and Qin, L. P. (2011). Illicium verum: A review on its botany, traditional use, chemistry and pharmacology. Journal of Ethnopharmacology 136, 10-20.

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Wietnam
Smak: słodki, przyjemny, korzenny
Zdrowie: Trawienie, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena P., W dniu: 15.05.2020

    Nie zawiodłam się na żadnej przyprawie tej firmy. Super jakość, nieziemski zapach, konkretna ilość za bardzo dobrą cenę! Wszystko zgodne z opisem.

  • Ocena: (5/5)

    Janina N., W dniu: 11.05.2020

    polecam

  • Ocena: (5/5)

    Grazyna N., W dniu: 03.02.2020

    niezwykle pachnące gwiazdki anyżowe dodaję do napojów, np. z imbirem i cytryną, zwłaszcza teraz zimową porą smakują wybornie

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz T., W dniu: 03.02.2020

    Szybka realizacja. Dobry produkt

  • Ocena: (5/5)

    Tomasz P., W dniu: 13.11.2019

    Pyszne herbaty.

  • Ocena: (5/5)

    Mariusz B., W dniu: 22.10.2019

    Dobrej jakości zioła do maceracji. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena M., W dniu: 21.09.2019

    Bardzo dobry produkt.

  • Ocena: (5/5)

    Józef D., W dniu: 03.10.2018

    taki prawdziwy i jak pachnie :)

  • Ocena: (5/5)

    Irena B., W dniu: 14.06.2016

    Bardzo aromatyczny i w dobrej cenie .Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 09.10.2015

    bardzo tanie, b.efektowne, smakuje o wiele lepiej niz 'zwykly anyz' czy znany nam zbyt dobrze aromat anyzowy np. z cukierkow. chwalą nawet osoby, ktore jak twierdzily nienawidzily anyzu. dobre do piernika, absyntu i in. kawalek gwiazki potrzebuje duzo czasu by uwolnic caly bogaty aromat wiec np. do kawy to lepiej sobie skruszyc maly ulamek gwiazdeczki (Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 08.10.2015

    Świetnie wygląda, ma intensywny i świeży aromat. Osobiście dodaję go często do herbatek ziołowych - nadaje im bardzo oryginalny smak.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK