• Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Anyż gwiazdkowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Illicium verum

Anyż gwiazdkowy

Jego niezwykły, korzenno-słodki aromat i smak odmieni każde ciasto, deser i… alkohol.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 77 sztuk
    7,45
    W magazynie: 77 sztuk
    7,45
    W magazynie: 9 sztuk
    27,24
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta Polska).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Anyż gwiazdkowy / gwiaździsty

Anyż gwiazdkowy (Illicium verum), inaczej badian właściwy, to niewysokie, dorastające do zaledwie 5 m wysokości drzewo z rodziny cytryńcowatych. Jego ojczyzną jest Azja Południowo-Wschodnia, ale obecnie spotkamy go w uprawie w niemal każdym kraju o klimacie tropikalnym. Jego owoce w kształcie gwiazdek zapewne każdy z nas kojarzy – to popularna na całym świecie przyprawa. Aby ją uzyskać, owoce anyżu zbiera się zanim dojrzeją i suszy. W celach kulinarnych używa się gwiazdek całych lub zmielonych albo wyjęte z nich nasiona.


ANYŻZASTOSOWANIE


Anyż gwiaździsty i jego zniewalający, ciepły, słodko-korzenny aromat oraz lekko pikantny smak pasują do szerokiej gamy potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej i wietnamskiej, ale w naszej europejskiej jest równie dobrze zakorzeniona. Gwiazdki anyżu warto zatem dodawać do wszelkich potraw orientalnych, szczególnie takich, gdzie główną rolę gra kurczak i wołowina. Pasują także do zup – i azjatyckich, i europejskich. W naszych rejonach anyż dodaje się częściej do deserów. Świetnie podkręca smak ciast i ciasteczek, pierników, konfitur, owsianek, słodkich naleśników i pierogów.

Anyżowe gwiazdki są również idealnym komponentem gorących napojów, takich jak kawa, herbata czy kakao. Warto wypróbować go także w grzanym piwie lub winie. Wielbiciele absyntu na pewno wiedzą, że anyż jest jednym z głównych składników aromatyzujących ten szlachetny trunek. Można się tym zainspirować i wrzucić gwiazdkę anyżu do domowej nalewki, likieru czy wódki infuzowanej.


ANYŻDZIAŁANIE


Wiemy już, jaką rolę anyż gwiazdkowy może pełnić w kuchni. A co z jego działaniem? Czy ma jakieś właściwości prozdrowotne?

Nietrudno zgadnąć, że w celach medycznych już dawno stosowali anyż Chińczycy. Był to dla nich przede wszystkim środek na niestrawność, wzdęcia, kolki i problemy żołądkowe. Napar z gwiazdek anyżu wspomagał trawienie, a dodany to potrawy polepszał jej strawność. W Azji istniał także zwyczaj żucia nasionek anyżu po posiłku w celu odświeżenia oddechu i wspomożenia układu trawiennego.

Anyż dodawany był także do mieszanek ziołowych stosowanych na kaszel ze względu na swoje działanie wykrztuśne i odblokowujące drogi oddechowe. Dodatkowym atutem wykorzystywanym przy przeziębieniach były jego właściwości antybakteryjne.


SKŁAD


Anyż gwiazdkowy (Illicium verym) 100%. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA


Jak w przypadku każdej przyprawy należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością. Do potrawy dla dwóch osób lub do kubka gorącej kawy wystarczy dodać jedno lub dwa ramiona anyżowej gwiazdki. Na duży garnek zupy lub pół litra alkoholu można zastosować całą gwiazdkę.

Anyż gwiaździsty doskonale komponuje się z innymi przyprawami korzennymi, a także z chilli, pieprzem, trawą cytrynową i kokosem.


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na anyż. Ilości przyprawowe są bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Badian właściwy (Illicium verum) rośnie dziko w Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie w Chinach, Indiach i Wietnamie. Jego naturalnym siedliskiem są lasy, gdzie pojawia się do wysokości 1600 m.n.p.m. Drzewo to wytwarza duże, lancetowate, skórzaste w dotyku liście i kwiaty o cienkich płatkach w kolorze białym lub jasnożółtym. Jego owocami są kapsuły z nasionami w środku w kształcie gwiazdek, które z początku są zielone, a w miarę dojrzewania brązowieją.


ŹRÓDŁA


1. Anyż. http://www.przyprawowy.pl
2. Badian właściwy. https://pl.wikipedia.org
3. Illicium verum – Hook.f. https://pfaf.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Wietnam
Smak: słodki, przyjemny, korzenny
Zdrowie: Trawienie, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Grazyna R., W dniu: 13.10.2021

    Jak zwykle bardzo dobry produkt. Kupuję w tym sklepie zawsze i za każdym razem jestem bardzo zadowolona z obsługi.

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 21.09.2021

    Świetny do gotowanej kawy.

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena B., W dniu: 28.01.2021

    Świeży, pachnący świętami produkt

  • Ocena: (5/5)

    Jola C., W dniu: 04.12.2020

    Jakość oraz smak w stu procentach warte polecenia!

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 25.08.2020

    Świetna jakość. Bardzo aromatyczny.

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena P., W dniu: 15.05.2020

    Nie zawiodłam się na żadnej przyprawie tej firmy. Super jakość, nieziemski zapach, konkretna ilość za bardzo dobrą cenę! Wszystko zgodne z opisem.

  • Ocena: (5/5)

    Janina N., W dniu: 11.05.2020

    polecam

  • Ocena: (5/5)

    Grazyna N., W dniu: 03.02.2020

    niezwykle pachnące gwiazdki anyżowe dodaję do napojów, np. z imbirem i cytryną, zwłaszcza teraz zimową porą smakują wybornie

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz T., W dniu: 03.02.2020

    Szybka realizacja. Dobry produkt

  • Ocena: (5/5)

    Tomasz P., W dniu: 13.11.2019

    Pyszne herbaty.

  • Ocena: (5/5)

    Mariusz B., W dniu: 22.10.2019

    Dobrej jakości zioła do maceracji. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena M., W dniu: 21.09.2019

    Bardzo dobry produkt.

  • Ocena: (5/5)

    Józef D., W dniu: 03.10.2018

    taki prawdziwy i jak pachnie :)

  • Ocena: (5/5)

    Irena B., W dniu: 14.06.2016

    Bardzo aromatyczny i w dobrej cenie .Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 09.10.2015

    bardzo tanie, b.efektowne, smakuje o wiele lepiej niz 'zwykly anyz' czy znany nam zbyt dobrze aromat anyzowy np. z cukierkow. chwalą nawet osoby, ktore jak twierdzily nienawidzily anyzu. dobre do piernika, absyntu i in. kawalek gwiazki potrzebuje duzo czasu by uwolnic caly bogaty aromat wiec np. do kawy to lepiej sobie skruszyc maly ulamek gwiazdeczki (Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 08.10.2015

    Świetnie wygląda, ma intensywny i świeży aromat. Osobiście dodaję go często do herbatek ziołowych - nadaje im bardzo oryginalny smak.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK