Bylica argyi (Artemisia argyi) to inaczej bylica chińska (ang. mugwort). Jest to roślina wykorzystywana od wielu lat w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Stosowana była ponadto w azjatyckiej kuchni jako przyprawa i zielony barwnik. Chińczycy mówią na nią ài yè, a Japończycy gaiyou.
Bylica argyi dostępna w naszym sklepie pochodzi z naszych własnych upraw z terenów Wielkopolski. Nie stosujemy tam żadnych sztucznych nawozów ani chemicznych środków ochrony roślin.
Bylica chińska, zgodnie z TCM, posiada właściwości rozgrzewające i gorzko-ostry smak. Wpływa na meridiany wątroby, śledziony i nerek. Stosowana była dawniej jako środek wykrztuśny, przeciwgorączkowy i odkażający. Napary z jej liści wypijano w przypadku kaszlu, przeziębienia i astmy. Zalecana była także kobietom bezpłodnym lub o skąpej miesiączce jako środek zwiększający ukrwienie układu rozrodczego.
W celach kulinarnych bylicę argyi stosowano w postaci świeżej i suszonej. Jej zielem przyprawiano mięso i ryby, a także aromatyzowano alkohol. Wykorzystywano ją także do warzenia piwa, zanim wprowadzono chmiel. Chińczycy lubili ponadto dodawać ją do pierożków, ryżu, rozmaitych wypieków na słodko i na słono, a także do herbat i win.
Bylica chińska to także ważny element moksoterapii – tradycyjnego, chińskiego zabiegu, który polega na ogrzewaniu punktów akupunkturowych rozpaloną moksą. Moksa to właśnie ziele bylicy, które formuje się w różne kształty ułatwiające zabieg. Często przypomina papierosa. Moksoterapia może być uzupełnieniem lub alternatywą dla akupunktury.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2, 3]
Bylica argyi (Artemisia argyi) 100%. Najwyższa jakość!
Napar:
1-2 łyżeczki ziela zalej szklanką wrzącej wody lub mleka, przykryj i parz 10 minut.
Do użytku zewnętrznego.
Nalewka:
1:5, alkohol 60%. Maceruj 2 tygodnie, przefiltruj.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na bylice.
Bylica chińska to roślina zielna z rodziny astrowatych. Rodzimym obszarem jej występowania są Chiny, Japonia, Mongolia i dalekowschodnia Rosja. Roślina ta jest kserofitem, co oznacza, że potrafi rosnąć w wybitnie suchych i dość niekorzystnych warunkach, takich jak np. zbocza skalne czy stepy. Dorasta do 1 m wysokości. Posiada aromatyczne liście o pierzastym kształcie, które przypominają liście marchewki. Rodzi drobne, jasnożółte kwiaty.
1. Artemisia argyi. https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Artemisia+argyi
2. Dietary addition of Artemisia argyi reduces diarrhea and modulates the gut immune function without affecting growth performances of rabbits after weaning. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447264/
3. Mugwort – an Abundant Medicinal and Culinary Herb. https://eattheplanet.org/mugwort-abundant-medicinal-culinary-herb/
4. Artemisia argyi. https://en.wikipedia.org/wiki/Artemisia_argyi
5. Artemisia argyi. https://longevitas.pl/tajemnicza-moksa/
6. Jak działa moksa? https://tcmblog.pl/moksoterapia/jak-dziala-moksa/
Część rośliny: | ziele |
---|---|
Sposób zbioru: | Z własnych upraw |
Tradycyjna medycyna: | Chińska |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Zdrowie: | Zdrowie skóry |
Zastosowanie: | pielęgnacja stanów zapalnych skóry |
Ostrzeżenia: | do użytku zewnętrznego |
Krótki opis produktu: | To ziółko z TCM, stosowane w celu zwiększenia możliwości obronnych organizmu podczas infekcji i zakażeń. |
Nazwa łacińska: | Artemisia argyi |