Askorbinian sodu w proszku
Askorbinian sodu to jedna z form witaminy C, która jest połączeniem sodu i kwasu askorbinowego. Po co przyjmować witaminę C w takiej postaci, gdy mamy czysty kwas askorbinowy? Otóż połączenie to zobojętnia pH kwasu askorbinowego, który, jak sama nazwa wskazuje, jest kwaśny. Dlatego askorbinian sodu to fantastyczna alternatywa dla tych, którzy mają wrażliwy żołądek lub cierpią z powodu zgagi, refluksu i wrzodów. W tych przypadkach zaleca się odstawienie produktów kwaśnych (a także bardzo słonych i ostrych).
Askorbinian sodu wchłania się tak samo dobrze, jak czysty kwas askorbinowy. Warto pamiętać tylko o tym, że ze względu na obecność sodu 1 g askorbinianu sodu nie dostarcza 1 g witaminy C, lecz nieco mniej – dokładnie 889 mg.
Witamina C została odkryta w 1928 roku przez węgierskiego badacza – Alberta Szent-Györgyiego, który wyodrębnił ją z papryki, a następnie przeanalizował i opisał jej rolę. Za swoje badania otrzymał nagrodę Nobla.
Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nie da się jej przedawkować ani zgromadzić. Potrzebujemy dostarczać ją codziennie z pożywieniem. W dzisiejszych czasach nie stanowi to większego problemu ze względu na łatwy dostęp do świeżych warzyw i owoców, w której jest jej najwięcej. Szczególnie wysoką zawartością witaminy C charakteryzuje się kapusta kiszona, czarna porzeczka, czerwona papryka i cytrusy. Co ciekawe, człowiek jest jednym z niewielu gatunków zwierząt, które nie potrafią samodzielnie syntetyzować witaminy C. Większość zwierząt posiada tę zdolność. Robią to też rośliny [1, 2].
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Witamina C wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i to głównie dlatego jest stosowana. Ale to nie wszystko. O odpowiednią podaż witaminy C warto dbać z wielu innych powodów:
- Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, a więc wpływa na kondycję skóry, włosów, paznokci, kości i stawów.
- Jest niezbędna w procesach gojenia się ran. Jednym z objawów jej niedoboru są właśnie trudno i bardzo powoli gojące się rany.
- Jest katalizatorem licznych enzymów, dlatego pomaga utrzymać równowagę w procesach biochemicznych, a to wpływa na nasze samopoczucie i poziom energii.
- Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, gdzie potrzebna jest do produkcji neuroprzekaźników z grupy katecholamin, czyli dopaminy, adrenaliny i noradrenaliny.
- Poprzez swoje działanie antyoksydacyjne wspiera prawidłowe działanie wszystkich narządów i opóźnia starzenie się organizmu.
- Poprawia wchłanianie żelaza, wpływając pośrednio na jakość krwi [1, 2, 3].
ZASTOSOWANIE
W celu uzupełnienia podaży witaminy C, szczególnie dla osób o wrażliwym żołądku i jelitach, z objawami refluksu i zgagi, z wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Jako dodatek do żywności (symbol E301).
SKŁAD
Askorbinian sodu 100%. Bez dodatku wypełniaczy, barwników, konserwantów i substancji poślizgowych. Produkt najwyższej jakości! Odpowiedni dla wegan, wolny od GMO.
SPOSÓB UŻYCIA
Zalecana dzienna porcja do spożycia to 1 płaska miarka raz dziennie. 1 płaska miarka (1 ml) zawiera 840 mg askorbinianu sodu, czyli 745 mg czystej witaminy C.
Odmierzoną porcję proszku należy rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej i wypić. Stosować przed posiłkiem. Nie spożywać razem z gorącymi posiłkami czy napojami. Askorbinian sodu dobrze się wchłania.
Opakowanie zawiera 119 sugerowanych porcji produktu.
Kobiety w ciąży i karmiące mogą stosować askorbinian sodu według powyższych zaleceń. W wielu badaniach z udziałem kobiet w ciąży stosowano porcję 1000 mg witaminy C na dzień [4].
Suplement diety. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.
Numer zgłoszenia GIS: GIS-ŻP-SD-4230-11235/KC/19
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.
Nie zaleca się stosowania więcej niż 1000 mg askorbinianu sodu przez pacjentów z kamicą moczową lub z nadmiernym wydalaniem szczawianów przez nerki.
Ostrzeżenia:
Suplementacja wysokich dawek witaminy C może zafałszować wyniki laboratoryjnych badań krwi, moczu i kału, dlatego należy ją przerwać na kilka dni przed przystąpieniem do badania.
BIBLIOGRAFIA
1. Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. https://www.pum.edu.pl
2. Askorbinian sodu (opis profesjonalny). https://www.mp.pl
3. Wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci. https://www.prawo.pl
4. https://www.cochrane.org