Babka płesznik (Plantago psyllium) reguluje wypróżnienia, wspomaga odchudzanie, przywraca równowagę we florze jelitowej i łagodzi podrażnienia w śluzówce przewodu pokarmowego. Jest bezpieczna dla osób w każdym wieku oraz dla kobiet w ciąży i karmiących.
Nasiona płesznika stosowano dawniej w przypadku kaszlu i dolegliwości ze strony układu oddechowego, gdyż zawarte w nim śluzy pomagały w odkrztuszaniu wydzieliny i koiły zmęczone drogi oddechowe. Przygotowywano z nich także okłady na skórę, które miały pomagać w przypadku podrażnień, wyprysków, stanów zapalnych czy trądziku, a ponadto znakomicie nawilżały i wygładzały skórę.
Nasiona babki płesznik obfitują w rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego, co oznacza, że łagodnie regulują pracę jelit i nie powodują wzdęć. Są bardzo skuteczne w walce z zaparciami, a przy tym nie podrażniają ścian żołądka i jelit i są bezpieczne dla przewodu pokarmowego. Można je stosować w chorobie wrzodowej, zespole jelita drażliwego i w chorobach zapalnych jelit, a także u kobiet w ciąży i karmiących, dzieci i osób starszych.
Co więcej, błonnik pokarmowy obecny w babce płesznik pomaga uregulować metabolizm glukozy i cholesterolu, a śluzy pokrywające wewnętrzne ściany żołądka i jelit chronią je przed uszkodzeniami i podrażnieniami.
[1, 2]
Babka płesznik (Plantago psyllium) – nasiona całe lub mielone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Babka płesznik mielona:
1-2 łyżeczki mielonej babki wsyp do kubka, zalej ciepłą lub gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Odstaw do napęcznienia na 15 minut. Spożywaj 1-2 razy dziennie, najlepiej 30 minut przed obiadem i/lub kolacją. Popij dodatkowo szklanką wody.
Babka płesznik – nasiona całe:
1 płaską łyżkę nasion babki wsyp do kubka, zalej gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Odstaw do napęcznienia na 30 minut. Pij 1-3 razy dziennie, najlepiej 30 minut przed posiłkiem. Namoczone nasiona można zjeść, aby dostarczyć sobie jeszcze więcej błonnika. Jeśli zjadasz nasiona, popij je dodatkową porcją wody.
Nadwrażliwość na roślinę, niedrożność lub skurcze jelit.
Nie stosuj razem z lekami lub suplementami – babka obniży ich wchłanianie! Najlepiej zrobić 1-2 h odstępu przed lub po zastosowaniu babki.
Babka płesznik należy do rodziny babkowatych (Plantaginaceae). Jej ojczyzną są kraje leżące nad Morzem Śródziemnym i tam obecnie występuje najobficiej, zarówno w stanie naturalnym jak i w uprawie. Pojawia się także w Zachodniej Azji i w Indiach. W Polsce była dawniej uprawiana, ale dziś raczej się jej nie spotyka.
Babka płesznik najlepiej rośnie w pełnym słońcu, ale toleruje różne gleby. Osiąga od 30 do 60 cm wysokości. Posiada wzniesioną, rozgałęzioną, łodygę, owłosioną u góry. Jej listki są wąskie, owłosione i pozbawione ogonków. Kwiaty są drobne i białe albo beżowe. Tworzą krótkie, kłosowate kwiatostany. W ich miejscu po zapyleniu pojawiają się torebki, każda z dwoma czarnymi, owalnymi nasionami.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Babka płesznik, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. http://rozanski.li
2. http://www.czytelniamedyczna.pl
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://www.pfaf.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Waszej dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas