Nanga

Berberys owoc

Berberis vulgarisKwaśny dodatek do herbat, deserów i wypieków. Dostarcza mnóstwa antyoksydantów i sporo witaminy C.
9,78 zł
  • Cena za 100g:19,56 zł
Wybierz opcję
W magazynie 144 szt
Berberys owoc
Berberys owoc
Berberys owoc
Berberys owoc
Berberys owoc
Berberys owoc

Opis produktu

Owoce berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris)

Nazywane są polską cytryną lub cytryną Północy ze względu na bardzo kwaśny smak i wysoką zawartość witaminy C. Od bardzo dawna stosowane są w medycynie naturalnej wielu krajów, a badania medycyny współczesnej potwierdzają ich prozdrowotne właściwości.


Co je wyróżnia?

  • Witamina C

Świeże owoce berberysu charakteryzują się wybitnie wysoką zawartością witaminy C. Jest jej tak dużo, że po wysuszeniu owoców wciąż pozostaje jej sporo.

Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto bierze udział w produkcji kolagenu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, skóry, kości, a także zębów i dziąseł. Zapobiega uczuciu zmęczenia i znużenia.

  • Antyoksydanty

Owoce berberysu bogate są w substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią nasz organizm przed starzeniem się. Antyoksydanty zawarte w owocach berberysu to antocyjany należące do polifenoli, które nadają owocom intensywny, ciemnoczerwony kolor.

Suszone owoce berberysu zostały wykorzystane w badaniu z udziałem pacjentów z zespołem metabolicznym. Pacjenci spożywali kapsułkę ze zmielonymi, suszonymi owocami berberysu (600 mg) codziennie przez 6 tygodni. Po tym czasie u każdej osoby zmierzono równowagę oksydacyjną, czyli stosunek procesów pro- do antyoksydacyjnych. Okazało się, że spożywanie owoców berberysu poskutkowało przewagą korzystnych procesów antyoksydacyjnych [1].

  • Pozytywny wpływ na profil lipidowy i poziom glukozy u diabetyków

W badaniu Shidfar i wsp. wykorzystano wyciąg z owoców berberysu, aby sprawdzić jego wpływ na poziom lipidów i cukru we krwi pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. Pacjenci spożywali wyciąg codziennie przez 3 miesiące. Po upływie tego czasu zaobserwowano u nich istotne zmniejszenie poziomu glukozy i insuliny oraz poziomu cholesterolu całkowitego i LDL oraz triglicerydów we krwi [3].

  • Korzystny wpływ na cerę trądzikową

W 2012 r. ukazało się badanie, w którym wykazano, że wodny wyciąg z suszonych owoców berberysu zmniejsza objawy trądziku. W badaniu tym uczestniczyli nastolatkowie cierpiący na trądzik o różnym stopniu nasilenia. Po upływie 4 tygodni grupie spożywającej ekstrakt z owoców berberysu odnotowano wyraźne zmniejszenie zmian trądzikowych, zarówno niezapalnych jak i zapalnych oraz zmniejszenie ogólnej powierzchni cery objętej trądzikiem [5].


Zastosowanie tradycyjne


Historia wykorzystania owoców berberysu sięga aż 2000 lat. W starożytnym Egipcie stosowano je w leczeniu dżumy, a w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia czerwonki (ostra choroba zakaźna jelit). Rosyjscy znachorzy zalecali owoce berberysu pacjentom z nadciśnieniem tętniczym i kobietom o nadmiernym krwawieniu menstruacyjnym. Wierzono, że owoce berberysu łagodzą stany zapalne i poprawiają funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Co ciekawe, w starożytności berberys wykorzystywany był nie tylko w celach medycznych i spożywczych. Z drewna berberysu produkowano ozdoby i części do mebli, a z jego owoców czerwony atrament.


SKŁAD


Suszone owoce berberysu zwyczajnego 100%. Surowiec najwyższej jakości!


DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Odwar:

1 łyżkę owoców zalać szklanką wody, ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 5 minuty. Odstawić na 15-30 minut, przecedzić. Pić po pół szklanki 2-4 razy dziennie po jedzeniu.


Doustnie:

Owoce zmielić lub zetrzeć na tarce. Zażywać od pół do 1 łyżeczki proszku dziennie, popijając dużą ilością wody. Można rozłożyć na 2 porcje.


Kulinarnie:

Suszone owoce berberysu mogą być doskonałym dodatkiem do herbaty, deserów i wypieków. Można je także dodawać do dżemów, marmolad i przetworów owocowych, a także sporządzić nalewkę. W Iranie owoce berberysu wykorzystuje się do potraw opartych na ryżu z dodatkiem kurczaka.


PRZECIWWSKAZANIA


Owoce berberysu nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące. Substancje aktywne zawarte w owocach mogą spowodować skurcze macicy i poronienie.

Pacjenci z cukrzycą typu 2 powinni skontaktować się z lekarzem przed zastosowaniem owoców berberysu. Ich działanie obniżające poziom glukozy jest na tyle efektywne, że łączenie ich z lekami stosowanymi w cukrzycy może wywołać hipoglikemię.

Owoce berberysu nie są zalecane małym dzieciom, gdyż mogą wywołać u nich nudności.

Dotychczas nie odnotowano skutków ubocznych ze spożywania owoców berberysu w umiarkowanych ilościach przez osoby dorosłe. Bardzo wysokie dawki mogą spowodować wymioty.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Berberys zwyczajny, znany również pod nazwą kwaśnica pospolita lub kwaśniec, to gatunek krzewu, który występuje powszechnie w całej Europie. Rośnie w lasach, parkach i w okolicach pól uprawnych. Dorasta do 3 m wysokości. Jego gałązki pokryte są cierniami. Berberys rodzi pachnące, żółte kwiaty i drobne, ciemnoczerwone owoce jagodowe o podłużnym kształcie. Owoce berberysu dojrzewają we wrześniu i w październiku. Są twarde i bardzo kwaśne w smaku. W medycynie naturalnej wykorzystuje się nie tylko owoce berberysu, lecz także jego korę, korzenie i liście.

Dawniej berberys występował pospolicie w całej Polsce, jednak został w dużej części wytępiony przez rolników, kiedy odkryto, że jest pośrednim żywicielem rdzy zbożowej, patogenu niszczącego plony zbożowe.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.

Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Berberys owoc suszony, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:



BIBLIOGRAFIA


1. Barberry Administration and Pro-Oxidant–Antioxidant Balance in Patients With Metabolic Syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. The antioxidant and chemical properties of Berberis vulgaris and its cytotoxic effect on human breast carcinoma cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. The Effects of Berberis vulgaris Fruit Extract on Serum Lipoproteins, apoB, apoA-I, Homocysteine, Glycemic Control and Total Antioxidant Capacity in Type 2 Diabetic Patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. BERBERIS VULGARIS FRUIT CRUDE EXTRACT AS A NOVEL ANTI-LEUKAEMIC AGENT. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Aqueous extract of dried fruit of Berberis vulgaris L. in acne vulgaris, a clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. A PROSPECTIVE PHARMACOLOGICAL REVIEW OF MEDICINAL HERBS, CUCUMIS MELO AND BERBERIS VULGARIS, COMMONLY USED IN THE TREATMENT OF RENAL DISEASES IN PAKISTAN. http://www.ptfarm.pl
7. https://www.caloriecount.com
8. http://www.vismaya-maitreya.pl
9. https://pl.wikipedia.org


Właściwości

Opinie (20)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more