• Berberys zwyczajny owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Berberys zwyczajny owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Berberys zwyczajny owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Berberis vulgaris

Berberys zwyczajny owoc

  • W magazynie: 48 sztuk
    13,50
    W magazynie: 48 sztuk
    13,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Owoce berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris) nazywane są polską cytryną lub cytryną Północy, ze względu na bardzo kwaśny smak i wysoką zawartość witaminy C. Od bardzo dawna stosowane są w medycynie naturalnej wielu krajów, a badania medycyny współczesnej potwierdzają ich prozdrowotne właściwości.

Co wyróżnia owoce berberysu?

  • Witamina C

Owoce berberysu charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C i z tego powodu wykorzystuje się je wspomagająco do leczenia przeziębień, grypy oraz infekcji układu oddechowego. Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto bierze udział w produkcji kolagenu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, skóry, kości, a także zębów i dziąseł. Zapobiega uczuciu zmęczenia i znużenia.

  • Antyoksydanty

Owoce berberysu bogate są w substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią nasz organizm przed starzeniem się i rozwojem nowotworów. Antyoksydanty zawarte w owocach berberysu to antocyjany należące do polifenoli, które nadają owocom intensywny, ciemnoczerwony kolor.
Suszone owoce berberysu zostały wykorzystane w badaniu z udziałem pacjentów z zespołem metabolicznym. Pacjenci spożywali kapsułkę ze zmielonymi suszonymi owocami berberysu (600 mg) codziennie przez 6 tygodni. Po tym czasie u każdej osoby zmierzono równowagę oksydacyjną, czyli stosunek procesów pro- do antyoksydacyjnych. Okazało się, że spożywanie owoców berberysu poskutkowało przewagą korzystnych procesów antyoksydacyjnych [1].

W badaniu laboratoryjnym z 2016 r. wykazano, że wyciąg z owoców berberysu hamuje rozwój komórek raka piersi i powoduje ich śmierć [2].

  • Pozytywny wpływ na profil lipidowy i poziom glukozy u diabetyków

W badaniu Shidfar i wsp. wykorzystano wyciąg z owoców berberysu, aby sprawdzić jego wpływ na poziom lipidów i cukru we krwi pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. Pacjenci spożywali wyciąg codziennie przez 3 miesiące. Po upływie tego czasu zaobserwowano u nich istotne zmniejszenie poziomu glukozy i insuliny oraz poziomu cholesterolu całkowitego i LDL oraz triglicerydów we krwi [3].

  • Potencjalne właściwości przeciwbiałaczkowe

Wyciąg z owoców berberysu wykazał działanie przeciwbiałaczkowe w badaniu Saedi i wsp. W warunkach laboratoryjnych sprawdzono, czy dodatek ekstraktu wpłynie na komórki nowotworu wywołującego białaczkę. Okazało się, że nawet niskie stężenie ekstraktu z owoców berberysu (1 mg/ml) spowodowało zahamowanie ekspresji genu odpowiedzialnego za rozwój nowotworu [4].

  • Korzystny wpływ na cerę trądzikową

W 2012 r. ukazało się badanie, w którym wykazano, że wodny wyciąg z suszonych owoców berberysu zmniejsza objawy trądziku. W badaniu tym uczestniczyli nastolatkowie cierpiący na trądzik o różnym stopniu nasilenia. Po upływie 4 tygodni grupie spożywającej ekstrakt z owoców berberysu odnotowano wyraźne zmniejszenie zmian trądzikowych, zarówno niezapalnych jak i zapalnych oraz zmniejszenie ogólnej powierzchni cery objętej trądzikiem [5].

Więcej na temat właściwości Berberysu przeczytasz w naszym kompendium


Zastosowanie tradycyjne

Historia wykorzystania owoców berberysu sięga aż 2000 lat. W starożytnym Egipcie stosowano je w leczeniu dżumy, a w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia czerwonki (ostra choroba zakaźna jelit). Rosyjscy znachorzy zalecali owoce berberysu pacjentom z nadciśnieniem tętniczym i kobietom o nadmiernym krwawieniu menstruacyjnym. Wierzono, że owoce berberysu łagodzą stany zapalne i poprawiają funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Co ciekawe, w starożytności berberys wykorzystywany był nie tylko w celach medycznych i spożywczych. Z drewna berberysu produkowano ozdoby i części do mebli, a z jego owoców czerwony atrament.


SKŁAD

100% suszone owoce berberysu zwyczajnego.
Wartość odżywcza na 100 g / (% dziennego zapotrzebowania):
Energia: 44 kcal
Białko: 0,9 g
Tłuszcz: 0,6 g
Węglowodany: 10,2 g
- cukry: 5,9 g
- błonnik: 4,3 g
Witamina C: 24 mg (19%)


BERBERYS OWOC DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Berberys herbata (owoc cały):

  • Odwar

1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzącej wody, ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 3 minuty. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić ¼-½ szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu.

  • Alternatywny sposób
1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, po czym przykryć i odstawić na 30 minut. Przecedzić. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.


Inne sposoby użycia:

  • Doustnie

Owoce zmielić lub zetrzeć na tarce. Zażywać od 0,5 do 1 łyżeczki proszku dziennie, popijając dużą ilością wody. Dawkę można rozłożyć na 2 porcje.

  • Suszone owoce berberysu mogą być doskonałym dodatkiem do herbaty, deserów i wypieków. Można je także dodawać do dżemów, marmolad i przetworów owocowych, a także sporządzić nalewkę. W Iranie owoce berberysu wykorzystuje się do potraw opartych na ryżu z dodatkiem kurczaka.


PRZECIWWSKAZANIA

Owoce berberysu nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące. Substancje aktywne zawarte w owocach mogą spowodować skurcze macicy i poronienie.
Pacjenci z cukrzycą typu 2 powinni skontaktować się z lekarzem przed zastosowaniem owoców berberysu. Ich działanie obniżające poziom glukozy jest na tyle efektywne, że łączenie ich z lekami stosowanymi w cukrzycy może wywołać hipoglikemię.
Owoce berberysu nie są zalecane małym dzieciom, gdyż mogą wywołać u nich nudności.
Dotychczas nie odnotowano skutków ubocznych ze spożywania owoców berberysu w umiarkowanych ilościach przez osoby dorosłe. Bardzo wysokie dawki mogą spowodować wymioty.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Berberys zwyczajny, znany również pod nazwą Kwaśnica pospolita lub Kwaśniec, to gatunek krzewu, który występuje powszechnie w całej Europie. Rośnie w lasach, parkach i w okolicach pól uprawnych. Dorasta do 3 m wysokości. Jego gałązki pokryte są cierniami. Berberys rodzi pachnące, żółte kwiaty i drobne, ciemnoczerwone owoce jagodowe o podłużnym kształcie. Owoce berberysu dojrzewają we wrześniu i w październiku. Są twarde i bardzo kwaśne w smaku.
W medycynie naturalnej wykorzystuje się nie tylko owoce berberysu, lecz także jego korę, korzenie i liście.
Dawniej berberys występował pospolicie w całej Polsce, jednak został w dużej części wytępiony przez rolników, kiedy odkryto, że jest pośrednim żywicielem rdzy zbożowej, patogenu niszczącego plony zbożowe.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Berberys owoc suszony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Barberry Administration and Pro-Oxidant–Antioxidant Balance in Patients With Metabolic Syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. The antioxidant and chemical properties of Berberis vulgaris and its cytotoxic effect on human breast carcinoma cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. The Effects of Berberis vulgaris Fruit Extract on Serum Lipoproteins, apoB, apoA-I, Homocysteine, Glycemic Control and Total Antioxidant Capacity in Type 2 Diabetic Patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. BERBERIS VULGARIS FRUIT CRUDE EXTRACT AS A NOVEL ANTI-LEUKAEMIC AGENT. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Aqueous extract of dried fruit of Berberis vulgaris L. in acne vulgaris, a clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. A PROSPECTIVE PHARMACOLOGICAL REVIEW OF MEDICINAL HERBS, CUCUMIS MELO AND BERBERIS VULGARIS, COMMONLY USED IN THE TREATMENT OF RENAL DISEASES IN PAKISTAN. http://www.ptfarm.pl
7. https://www.caloriecount.com
8. http://www.vismaya-maitreya.pl
9. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Iran
Smak: kwaśny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Mocne kości, Prawidłowy cholesterol, Zdrowie skóry, Przeciwutleniacze, antyoksydanty, Układ oddechowy
Zastosowanie: Trądzik
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Nie stosować u małych dzieci

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Klaudia J., W dniu: 30.12.2018

    Podaje córce (do jedzenia) ze względu na wit. C i właściwości,które pomagają w utrzymaniu ładnego wyglądu cery.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK