Bertram lekarski (Anacyclus pyrethrum) jest wykorzystywany w medycynie ajurwedyjskiej jako afrodyzjak, który podnosi męskie libido, zwiększa płodność i poziom testosteronu. Istnieją też doniesienia o ochronnym wpływie bertramu na komórki nerwowe, a także o jego zdolności do poprawiania pamięci. Wymienione cechy przypisuje się działaniu alkilamidów, substancji bioaktywnych bertramu, których wyizolowano 13 rodzajów.
Ajurweda wykorzystuje ponadto korzeń bertramu do uśmierzania bólu zębów, gardła i migdałków. Żucie korzenia sprzyja wydzielaniu śliny, a substancje w nim zawarte koją ból. Korzeń bertramu stosuje się nie tylko w Ajurwedzie, lecz również w homeopatii i medycynie Unani, czyli tradycyjnej medycynie sufickiej, a także w kuchni indyjskiej jako przyprawę.
Właściwości prozdrowotne:
W badaniu Pahuja i wsp. podawano szczurom alkoholowy wyciąg z korzenia bertramu codziennie przez 28 dni. Po upływie tego czasu zmierzono liczebność, ruchliwość i żywotność plemników, objętość spermy oraz poziom testosteronu i hormonu luteinizującego. Okazało się, że każdy z mierzonych parametrów uległ poprawie u zwierząt otrzymujących wyciąg z bertramu [1].
W badaniu Sujith i wsp. wykazano, że bertram pozytywnie wpływa na pamięć i umiejętności uczenia się. Badacze podawali szczurom alkoholowy wyciąg z korzenia bertramu, a potem wywoływali u nich amnezję za pomocą substancji chemicznej. Szczury były następnie poddawane trzem różnym testom sprawdzającym ich zdolności uczenia się, kojarzenia i zapamiętywania. Każdy test został wykonany lepiej przez te zwierzęta, które spożyły wcześniej ekstrakt z bertramu [3].
100% bertram – korzeń cięty lub mielony. Najwyższa jakość!
Odmiana mild – łagodna.
Korzeń bertramu zawiera alkilamidy, z których najważniejsze to piretryna i pellitoryna, inulinę, sezaminę i polisacharydy.
Bertram – herbata:
1 łyżeczkę bertramu mielonego lub ciętego zalać szklanką wody i gotować przez 5-10 minut. Wypijać 1-2 razy dziennie po szklance wywaru.
Bertram w proszku:
Spożywać 1-2 g dwa razy dziennie, popijając wodą.
Kulinarnie:
Bertram można dodawać do wielu potraw, zwłaszcza orientalnych. Nadaje się do zup, dań z roślin strączkowych, kasz, warzyw i sosów.
Korzeń bertramu posiada lekko ostry smak i korzenny aromat. Warto posypywać nim dowolne potrawy i eksperymentować.
Dobrze współdziała razem z innymi ziołami Ajurwedy: ashwagandhą i mucuną.
Bertram nie powinien być spożywany przez:
Wysokie spożycie bertramu może spowodować nadmierną produkcję śliny, podrażnienia jamy ustnej (gdy spożywany samodzielnie), zgagę, nadmierną produkcję kwasu żołądkowego.
Bertram znany jest również pod nazwą pierściennik lekarski, akarkara czy hiszpański rumianek. Występuje w Indiach, w krajach śródziemnomorskich, arabskich i na Kaukazie. W Europie jest uprawiany i nie spotyka się go dziko. Należy do rodziny astrowatych, a wyglądem przypomina rumianek. Rodzi kwiaty o żółtym środku otoczonym wąskimi, białymi płatkami.
Wykorzystywaną częścią bertramu jest jego korzeń, który dorasta do długości od 5 do 10 cm i jest gruby na około 12 mm. Zwęża się ku końcowi.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Bertram korzeń dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. Androgenic and spermatogenic activity of alkylamide-rich ethanol solution extract of Anacyclus pyrethrum DC. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Root extract of Anacyclus pyrethrum ameliorates seizures, seizure-induced oxidative stress and cognitive impairment in experimental animals. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Memory-enhancing activity of Anacyclus pyrethrum in albino Wistar rats. http://www.sciencedirect.com
4. https://examine.com
5. https://www.ayurtimes.com
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas