Boldo (Peumus boldus) to niewysokie drzewko wywodzące się z górskich rejonów Peru oraz Chile. Obecnie można je spotkać w niejednym ogródku przy brazylijskich domach ze względu na szerokie wykorzystanie kulinarne i medyczne jego liści. Suszone liście boldo to niezwykle aromatyczna przyprawa, a także doskonały środek wspierający pracę układu pokarmowego. W krajach Ameryki Południowej liście boldo są popularnym dodatkiem do yerba mate, można je spotkać także w postaci herbaty w torebkach.
Liście boldo od tysiącleci były wykorzystywane w kuchni i medycynie naturalnej Inków. Dowodem na to było odnalezienie ich w regionie Monte Verde w koszu z ziołami zawiniętymi w wodorosty, który oceniono na ponad 12 tysięcy lat. Naukowcy sądzą, że już wtedy stosowano boldo jako przyprawę oraz jako składnik mieszanek ziołowych mających na celu poprawę trawienia i uśmierzanie bólu.
Właściwości prozdrowotne:
Liście boldo zawierają boldynę – aktywny alkaloid, który wykazuje działanie chloretyczne, a więc stymuluje produkcję i napływ żółci. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, a także przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych.
Substancje bioaktywne zawarte w liściach boldo intensywnie pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Znakomicie wpływają na funkcje trawienne, pomagają złagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zlikwidować zaparcia.
Liście boldo mogą ponadto wesprzeć walkę z zakażeniami pasożytniczymi i grzybiczymi układu pokarmowego dzięki zawartym w nich substancjom o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Związki obecne w liściach boldo wykazują lekkie działanie uspokajające i mogą pomóc w zasypianiu. Dzięki właściwościom rozkurczowym wpływają łagodząco na bóle różnego pochodzenia.
Liście boldo 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Boldo – herbata (cięty liść):
W celu przygotowania naparu, należy łyżeczkę liści zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 10-15 minut. Spożywać maksymalnie 2 szklanki naparu dziennie, najlepiej podczas posiłków.
Kulinarnie:
Liście boldo mogą posłużyć do wykorzystane jako przyprawa. Doskonale nadają się jako dodatek do różnych herbat. Napar z liści boldo posiada zaskakujący aromat, który łączy zapach mięty z zapachem liści laurowych i kamfory. Smak naparu jest wyrazisty i nieco gorzki, ale bardzo przyjemny.
Liście boldo w roli przyprawy nadają się do zup, pieczonych mięs i potraw rybnych. Można dodawać je także do sosów i potraw typu curry oraz stosować jako ciekawy zamiennik liści laurowych. Warto wypróbować je jako dodatek do grzybów i warzyw marynowanych.
Niezalecany kobietom w ciąży oraz pacjentom z chorobami nerek i wątroby.
Nie zaleca się długotrwałego, codziennego stosowania boldo.
Boldoa aromatyczna jest wiecznie zielonym, rozłożystym drzewkiem lub krzewem osiągającym od 6 do 8 m wysokości. Występuje głównie na obszarze Ameryki Południowej, w szczególności w Argentynie, Boliwii, Ekwadorze, Chile i Peru. Należy do rodziny poleńcowatych. Liście boldo są ciemnozielone, lśniące i mięsiste. Mają owalny kształt i zaokrąglone końce. Kwiaty boldo składają się z białych płatków otaczających wiązkę pręcików o dużych, intensywnie żółtych lub pomarańczowych główkach. Boldo rodzi drobne owoce pestkowe w kolorze żółto-zielonym, które w Chile spożywa się na surowo albo suszy i wykorzystuje jako przyprawę.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Boldo – liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. http://www.rain-tree.com
2. https://www.drugs.com
3. http://rozanski.li
4. http://www.przyprawowy.pl
5. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas