• Bylica pospolita ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Bylica pospolita ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Bylica pospolita ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Artemisia vulgaris

Bylica pospolita ziele

  • W magazynie: 42 sztuk
    6,70
    W magazynie: 42 sztuk
    6,70
    W magazynie: 12 sztuk
    8,70
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) znakomicie wpływa na procesy trawienne i funkcjonowanie wątroby, jest także ceniona za działanie uspokajające. Występuje powszechnie w Polsce i w Europie, gdzie zwykle traktowana jest jako chwast. Dawniej jednak bylicę otaczano ogromnym szacunkiem i wierzono w jej magiczne siły. W czasach starożytnych roślina ta służyła do odpędzania węży oraz do ochrony przed wścieklizną. Słowianie wykorzystywali jej charakterystyczny zapach w ziołowych kadzidłach, którymi oczyszczali powietrze ze złych mocy, a palenie jej w ognisku miało odpędzać chmury i burze. Bylica pospolita obecna była nie tylko w kulturze Słowian, lecz także Celtów, Germanów i Bałtów jako roślina chroniąca przed czarami.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Związki czynne obecne w bylicy pospolitej to cyneol i tujon znajdujące się w olejkach eterycznych, adeina, inulina, chalkony, laktony – substancje gorzkie, flawonoidy, garbniki, związki żywicowe i witaminy.

Dzięki zawartym w niej substancjom bioaktywnym, bylica pospolita:

  • Wspomaga procesy trawienne poprzez wpływ na wydzielanie żółci i soków trawiennych
  • Pomaga złagodzić dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia, niestrawność i zaparcia
  • Wspiera funkcjonowanie wątroby
  • Łagodzi bóle menstruacyjne
  • Pomaga zrelaksować się
  • Pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe


ZASTOSOWANIE

Dolegliwości trawienne, osłabiona wątroba, bóle menstruacyjne, stres i podwyższone napięcie nerwowe.


SKŁAD

Ziele bylicy pospolitej 100%. Surowiec najwyższej jakości.


BYLICA POSPOLITA ZIELE DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Bylica herbata (ziele cięte):

  • Napar

1 łyżkę suchego ziela bylicy zalać szklanką wrzącej wody. Przykryć i parzyć 10-15 minut. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.


Bylica pospolita w proszku:

  • Napar

1 płaską łyżeczkę ziela zalać 0,5 szklanki gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2 razy dziennie


Inne sposoby użycia:

  • W kuchni

Ziele bylicy pospolitej jest obecnie rzadko spotykane w kuchni. W przeszłości stosowano je w Europie Środkowej do przyprawiania pieczonych mięs i ryb, szczególnie tych tłustych, a w Niemczech istniała tradycja przygotowania na święta Bożego Narodzenia pieczonej gęsi doprawionej zielem bylicy. Od czasu do czasu młode liście bylicy spożywano na surowo dodając je do sałatek.

Suszone ziele bylicy posiada charakterystyczny aromat i gorzkawy smak. Warto doprawiać nim potrawy tłuste i ciężkostrawne, gdyż związki zawarte w bylicy poprawiają trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Bylica doskonale komponuje się z tymiankiem, rozmarynem i liściem laurowym.

  • Nalewka

2 pełne łyżki suchego ziela zalać 100 ml alkoholu 70%. Naczynie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Następnie przefiltrować, przelać do ciemnej butelki i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Zażywać 2-4 razy dziennie po jednej łyżeczce rozpuszczonej w wodzie.

Należy pamiętać, że tujon obecny w bylicy pospolitej jest trujący. Nie należy przekraczać zalecanych dawek.


PRZECIWWSKAZANIA

Okres ciąży i laktacji, nadwrażliwość na rośliny z rodziny astrowatych, ostry nieżyt żołądka i jelit, zapalenie wyrostka robaczkowego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Bylica pospolita należy do rodziny astrowatych i występuje na całej półkuli północnej w klimacie umiarkowanym. W Polsce i w Europie jest pospolita i uznawana często za chwast. Brązowa łodyga bylicy pospolitej jest mocno rozgałęziona i rośnie na wysokość 0,5-2,5 m. Liście bylicy mają kształt pierzasty i złożone są z cienkich, podłużnych odcinków. Powierzchnia liści jest ciemnozielona, a spód srebrzysty. Kwiaty są jasnozielone, żółtawe lub rudawe, mają postać jajowatych koszyczków o wielkości 3-4 mm i tworzą wiechy na szczytach pędów. Owocami bylicy są niełupki. Bylica pospolita jest wiatropylna.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Bylica pospolita ziele cięte (mielone) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.pfaf.org
2. http://czachorowski.blox.pl
3. http://www.webmd.com
4. https://www.pfm.pl
5. http://gernot-katzers-spice-pages.com
6. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki
Zdrowie: Stres, napięcie, Zdrowie skóry, Mocna wątroba, Trawienie
Zastosowanie: Przyprawa
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 11.04.2019

    Dobra jakość ziela.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 23.08.2016

    Bylica pospolita ma przyjemny smak, znacznie delikatniejszy od piołunu, lecz mimo to, także posiada właściwości lecznicze.

  • Ocena: (5/5)

    Anna M., W dniu: 15.08.2016

    Produkt (a właściwie surowiec) jakościowy i odpowiednio zapakowany Żadnych zastrzeżeń.

  • Ocena: (5/5)

    Cezary B., W dniu: 11.04.2016

    wspaniale uspokaja i pomaga w stanach niepokoju

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK