Carqueja
Carqueja (Baccharis genistelloides), znana także jako cuchi-cuchi, to amazoński krzew o nietypowym kształcie i jedna z najbardziej cenionych w Ameryce Południowej roślin wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie. Wpływ carqueji na organizm jest wielokierunkowy, dlatego znaleziono dziesiątki zastosowań dla tej rośliny. Oddziałuje ona przede wszystkim na przewód pokarmowy i wątrobę. Wpływa również na metabolizm, odporność i płodność.
W Ameryce Południowej carqueją leczono malarię, gorączkę, cukrzycę i nadciśnienie. Zażywano ją, aby wzmocnić płodność i potencję. Stosowano ją także jako środek przeciwbólowy i dogłębnie oczyszczający organizm.
CARQUEJA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Carqueja pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy:
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego,
- chroni wątrobę przed uszkodzeniami,
- wspiera czynności trawienne,
- łagodzi dyskomfort po posiłku,
- pomaga uregulować wypróżnienia,
- korzystnie wpływa na kondycję ścian przewodu pokarmowego – łagodzi podrażnienia i pomaga zagoić się ubytkom.
Kolejną zaletą carquei jest to, że zawiera ona liczne związki, które zdolne są do niszczenia chorobotwórczych bakterii i pasożytów. Dzięki nim, carqueja wspiera organizm w walce z infekcjami i zakażeniami, szczególnie tymi, które pojawiają się w układzie pokarmowym.
Warto również wspomnieć o wpływie carqueji na metabolizm. Eksperymenty wykazały, że pomaga ona utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi i prawidłowe ciśnienie tętnicze. W krajach Ameryki Południowej carqueję wykorzystuje się w tych celach od setek lat.
CARQUEJA – ZASTOSOWANIE
- dla zdrowia układu trawiennego i wątroby
- wspieranie metabolizmu glukozy
- wzmacnianie mechanizmów odpornościowych
- oczyszczanie i odtruwanie organizmu
SKŁAD
Carqueja – nadziemna część rośliny – 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Do najważniejszych bioaktywnych substancji odkrytych w carqueji należą flawonoidy, a wśród nich hispidulina, kwercetyna, luteolina, nepetyna i apigenina oraz diterpeny.
CARGUEJA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Cargueja – herbata:
1 łyżeczkę proszku zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 10 minut. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki naparu. Można spożyć razem z zielem.
Nalewka:
Pół szklanki sproszkowanego ziela zalać 500 ml alkoholu 40%, wymieszać i odstawić na 14 dni. Przefiltrować. Spożywać po jednej łyżeczce 2-3 razy dziennie.
SYNERGIA
Pozytywny wpływ na wątrobę wzmocni ostropest plamisty.
PRZECIWWSKAZANIA
Carqueji nie powinny stosować kobiety w ciąży, gdyż może ona wywołać poronienie.
Carqueja może nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych oraz hipotensyjnych.
Stosowanie tej rośliny jest niezalecane osobom o niskim ciśnieniu krwi.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Nazwa carqueja obejmuje szereg roślin z rodzaju Baccharis, ale najważniejszą z nich jest Baccharis genistelloides. Inne gatunki traktowane są jako jej substytut. Carqueja występuje w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii, północnej Argentynie, Paragwaju, Peru i Kolumbii. Osiąga wysokość od 1 do 2 m. Jest rośliną wieloletnią zaliczaną do krzewów, ale jej wygląd jest dość nietypowy. Łodygi carqueji rosną pionowo w górę i tworzą niewiele rozgałęzień. Pokryte są półowalnymi, soczyście zielonymi „skrzydełkami”, natomiast liście mają postać szczątkową. Pomiędzy skrzydełkami na łodydze pojawiają się drobne, kremowo-białe kwiaty w kształcie małych cebulek z pióropuszem pręcików.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Cargueja dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.rain-tree.com
2. http://botanicscience.blogspot.com
3. http://www.webmd.com
4. http://tropical.theferns.info