Tayuya jest pnączem rosnącym dziko w amazońskiej dżungli, szczególnie na terenie Peru i Brazylii, a także w lasach deszczowych Indonezji. Wytwarza długie korzenie spichrzowe i to właśnie one są obiektem zainteresowania zielarzy oraz lokalnych curanderos. Ciekawostką jest, że zbieranie ich możliwe jest tylko w porze deszczowej, kiedy ziemia jest wilgotna i miękka, ponieważ dorastają niekiedy aż do 1,5 m długości, a więc ich wydobycie w porze suchej z wyschniętej ziemi byłoby niemożliwe.
Indianie zamieszkujący Amazonię znają tayuyę od niepamiętnych czasów i bardzo wysoko ją cenią. Roślina ta używana była w różnych dolegliwościach, zależnie od regionu i lokalnej tradycji. Stosowana była na bóle kości i stawów, ukąszenia węży, choroby skóry czy problemy z oczami, a także jako środek ogólnie wzmacniający, wspomagający trawienie i oczyszczający krew. Później zaczęto nią leczyć również syfilis, cholerę, a nawet epilepsję. Jej użytkowanie rozpowszechniło się w całej Ameryce Południowej. W latach 20. ubiegłego wieku tayuyę wpisano do brazylijskiej farmakopei. Od tamtej pory stała się popularna także w Ameryce Północnej, gdzie zyskała miano naturalnego środka zwalczającego bóle różnego pochodzenia, przeciwreumatycznego i przeciwzapalnego.
Właściwości prozdrowotne:
Cayaponia tayuya – korzeń 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Najważniejsze związki aktywne zawarte w tej roślinie to cucurbitacyny (a wśród nich cayaponozydy), alkaloidy, izoorientyna, izowiteksyna, żywice, saponiny, sterole i inne.
Cayaponia tayuya – herbata:
1 łyżkę korzeni zalej szklanką wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut albo przykryj i odstaw do naciągnięcia na 20-30 minut. Wypijaj 2-3 razy dziennie po szklance naparu. Warto go posłodzić przed spożyciem, gdyż jest gorzki. Polecamy zdrowe słodzidła, takie jak miód czy suszone liście stewii :)
Tayuya mielona:
1 płaską łyżeczkę proszku zalej niewielką ilością gorącej wody. Wymieszaj. Po ostudzeniu wypij razem z osadem. Stosuj 2-3 razy dziennie. Proszek możesz też dodawać do soków, koktajli lub posiłków.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Cayaponia tayuya jest wieloletnią rośliną pnącą z rodziny Cucurbitaceae – dyniowatych. Występuje naturalnie w amazońskich lasach na terenie Brazylii, Boliwii i Peru. Może osiągnąć aż 12 m długości, wspinając się po najwyższych drzewach za pomocą wąsów czepnych. Wytwarza duże, 3-klapowe liście i niepozorne, zielone kwiaty o pięciu płatkach. Jej łodyga i kwiaty pokryte są włoskami. Roślina ta rodzi owalne owoce, podobne nieco do oliwek, które w miarę dojrzewania przybierają pomarańczowy kolor.
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Cayaponia tayuya korzeń cięty (mielony) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. Tayuya. https://rain-tree.com
2. Anti-inflammatory activity of flavonoids from Cayaponia tayuya roots. https://europepmc.org
3. Cayaponia tayuya. https://en.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas