Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Krzysztof F., W dniu: 30.01.2019
Bardzo dobre.
-
Ocena: (5/5)
Krzysztof F., W dniu: 18.01.2019
dobre na plecy jako delikatny stymulant.
Chuchuhuasi (Maytenus krukovii) to roślina pochodząca z lasów tropikalnych Ameryki Południowej. Nazwa “chuchuhuasi” wywodzi się z języka Indian Quechua i oznacza dosłownie “drżenie pleców”.
Rdzenni szamani i uzdrowiciele już wieki temu wykorzystywali wyciągi z kory chuchuhuasi dla uśmierzenia bólu pleców, a także jako środek łagodzący reumatyczne dolegliwości stawów. Podobno do dziś miejscowa ludność uważa chuchuhuasi za jeden z najskuteczniejszych środków działających w tym zakresie.
Chuchuhuasi (wym. czuhuasi) odnosi się do kilku różnych gatunków rodzaju Maytenus, najczęściej jednak termin ten obejmuje gatunki Maytenus macrocarpa, Maytenus krukovii i Maytenus laevis.
W Amazonii kora chuchuhuasi wykorzystywana jest bardzo wszechstronnie, a lokalni mieszańcy niezwykle ją sobie cenią. W niektórych rejonach chuchuhuasi uważane jest także za afrodyzjak i tonik. Rdzenni mieszkańcy przygotowują najczęściej wyciągi alkoholowe z kory tego drzewa na rumie (aguardiente) lub długo gotują ją w wodzie.
Kora chuchuhuasi to surowiec najwyższej jakości. Pochodzi z upraw w Peru.
Właściwości prozdrowotne:
Chuchuhuasi wykazuje działanie ściągające i antyoksydacyjne.
Wyciągi lub mazidła zawierające korę chuchuhuasi można stosować zewnętrznie do wcierania w skórę lub okładów. Łagodzą dolegliwości bólowe stawów i przyśpieszają procesy regeneracji.
Kora chuchuhuasi (Maytenus krukovii) 100%. Bez dodatków. Surowiec najwyższej jakości!
Odwar:
3 łyżki zmielonej kory zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować jeszcze na małym ogniu przez 10-15 minut. Odstawić na 20 minut, przecedzić.
Do zastosowań zewnętrznych.
Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Chuchuhuasi (Maytenus krukovii) to wysokie, dorastające do 30 metrów wysokości drzewo, występujące w lasach deszczowych Amazonii. Rośnie na terenie Boliwii, Kolumbii, Ekwadoru oraz Peru.
Nazwy lokalne: chuchuasha, chuchuaso, chucchu huashu, chuchasha.
1. Bruni, R., Rossi, D., Muzzoli, M., Romagnoli, C., Paganetto, G., Besco, E., Choquecillo, F., Peralta, K., Lora, W.S., and Sacchetti, G. (2006). Antimutagenic, antioxidant and antimicrobial properties of Maytenus krukovii bark. Fitoterapia 77, 538–545.
2. http://www.rain-tree.com
3. http://www.rain-tree.com
4. Shirota, O., Tamemura, T., Morita, H., Takeya, K., and Itokawa, H. (1996). Triterpenes from Brazilian medicinal plant “chuchuhuasi” (Maytenus krukovii). Journal of Natural Products 59, 1072–1075.
Część rośliny: | kora |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Amazonia |
Kraj pochodzenia: | Peru |
Zdrowie: | Zdrowe plecy i kręgosłup, Regenaracja stawów i ścięgien (kontuzje) |
Zastosowanie: | bóle |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Krótki opis produktu: | To mielona kora drzewa z Peru, którą Indianie z plemienia Quechua stosowali dawniej na bóle pleców i bóle stawów. |
Nazwa łacińska: | Maytenus krukovii |
Ocena: (5/5)
Bardzo dobre.
Ocena: (5/5)
dobre na plecy jako delikatny stymulant.