• Chuchuhuasi kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Chuchuhuasi kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Chuchuhuasi kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Maytenus krukovii

Chuchuhuasi kora

To mielona kora drzewa z Peru, którą Indianie z plemienia Quechua stosowali dawniej na bóle pleców i bóle stawów.

  • W magazynie: 22 sztuk
    17,47
    W magazynie: 22 sztuk
    17,47
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Chuchuhuasi – kora

Chuchuhuasi (Maytenus krukovii) to roślina pochodząca z lasów tropikalnych Ameryki Południowej. Nazwa “chuchuhuasi” wywodzi się z języka Indian Quechua i oznacza dosłownie “drżenie pleców”.

Rdzenni szamani i uzdrowiciele już wieki temu wykorzystywali wyciągi z kory chuchuhuasi dla uśmierzenia bólu pleców, a także jako środek łagodzący reumatyczne dolegliwości stawów. Podobno do dziś miejscowa ludność uważa chuchuhuasi za jeden z najskuteczniejszych środków działających w tym zakresie.

Chuchuhuasi (wym. czuhuasi) odnosi się do kilku różnych gatunków rodzaju Maytenus, najczęściej jednak termin ten obejmuje gatunki Maytenus macrocarpa, Maytenus krukovii i Maytenus laevis.

W Amazonii kora chuchuhuasi wykorzystywana jest bardzo wszechstronnie, a lokalni mieszańcy niezwykle ją sobie cenią. W niektórych rejonach chuchuhuasi uważane jest także za afrodyzjak i tonik. Rdzenni mieszkańcy przygotowują najczęściej wyciągi alkoholowe z kory tego drzewa na rumie (aguardiente) lub długo gotują ją w wodzie.

Kora chuchuhuasi to surowiec najwyższej jakości. Pochodzi z upraw w Peru.


CHUCHUHUASIDZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Właściwości prozdrowotne:

Chuchuhuasi wykazuje działanie ściągające i antyoksydacyjne.

Wyciągi lub mazidła zawierające korę chuchuhuasi można stosować zewnętrznie do wcierania w skórę lub okładów. Łagodzą dolegliwości bólowe stawów i przyśpieszają procesy regeneracji.


SKŁAD


Kora chuchuhuasi (Maytenus krukovii) 100%. Bez dodatków. Surowiec najwyższej jakości!


CHUCHUHUASI KORADAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Odwar:

3 łyżki zmielonej kory zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować jeszcze na małym ogniu przez 10-15 minut. Odstawić na 20 minut, przecedzić.

Do zastosowań zewnętrznych.


INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE


Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia piersią.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Chuchuhuasi (Maytenus krukovii) to wysokie, dorastające do 30 metrów wysokości drzewo, występujące w lasach deszczowych Amazonii. Rośnie na terenie Boliwii, Kolumbii, Ekwadoru oraz Peru.

Nazwy lokalne: chuchuasha, chuchuaso, chucchu huashu, chuchasha.


BIBLIOGRAFIA


1. Bruni, R., Rossi, D., Muzzoli, M., Romagnoli, C., Paganetto, G., Besco, E., Choquecillo, F., Peralta, K., Lora, W.S., and Sacchetti, G. (2006). Antimutagenic, antioxidant and antimicrobial properties of Maytenus krukovii bark. Fitoterapia 77, 538–545.
2. http://www.rain-tree.com
3. http://www.rain-tree.com
4. Shirota, O., Tamemura, T., Morita, H., Takeya, K., and Itokawa, H. (1996). Triterpenes from Brazilian medicinal plant “chuchuhuasi” (Maytenus krukovii). Journal of Natural Products 59, 1072–1075.

***

Część rośliny: kora
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Peru
Zdrowie: Zdrowe plecy i kręgosłup, Regenaracja stawów i ścięgien (kontuzje)
Zastosowanie: Bóle
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 30.01.2019

    Bardzo dobre.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 18.01.2019

    dobre na plecy jako delikatny stymulant.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK