Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Chyawanprash light (bez dodatku cukru)
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Chyawanprash light (bez dodatku cukru)

  • W magazynie: 0 sztuk
    35,94
    W magazynie: 0 sztuk
    35,94
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Chyawanprash to ajurwedyjska pasta sporządzona z 49 ziół według tradycyjnej receptury. Zawarte w niej składniki bogate są w antyoksydanty i stanowią unikatową kombinację, która pozytywnie wpływa na nastrój, koncentrację, witalność i system odpornościowy. Podstawę pasty stanowi amla, która jest owocem o wysokiej zawartości witaminy C.

Chyawanprash light zawiera mniej kalorii, ale ciągle zachowuje swoje dobroczynne działanie.

Najważniejsze składniki pasty

  • Amla (agrest indyjski/ Emblica officinalis) – nazywana owocem piękności. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. Wzmacnia układ immunologiczny i krwionośny.
  • Pippali (Piper longum) – korzystnie oddziałuje na metabolizm i pracę układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na układ oddechowy.
  • Karkatshringi (Pistacia integerrima) – wzmacnia ochronę organizmu przed infekcjami i zakażeniami dzięki właściwościom antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwgrzybiczym.
  • Szafran – dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Nadaje skórze blasku.
  • Bala (Sida cordifolia) – wspomaga leczenie niepłodności.
  • Guduchi (Tinospora cordifolia) – wspiera system immunologiczny.
  • Satavari (Asparagus racemosus) – pomaga utrzymać prawidłowy poziom hormonów, pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i moczowego.
  • Ghee (masło klarowane) – wykorzystywane jest nie tylko w kuchni, lecz także jako lek w medycynie ajurwedyjskiej. Tonizuje układ pokarmowy, łagodzi stany zapalne żołądka i jelit.
  • Indyjski żeń-szeń (Ashwagandha somnifera) – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego: dobrze wpływa na nastrój i koncentrację. Dodaje energii i witalności.

SPOSÓB UŻYCIA

Chyawanprash (wym. cziwynprasz) ma konsystencję dżemu i smak słodko-kwaśny z delikatnie ostrą nutą. Może być spożywany samodzielnie albo jako dodatek do potraw i do smarowania pieczywa. Można wymieszać go z ciepłym mlekiem lub wodą i spożyć w formie napoju. Wardo dodawać go do jogurtów, serków, owsianki, naleśników, koktajli, kaszy i ryżu. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu spożyć w ciągu 10 tygodni.


SKŁAD

Liściokwiat garbnikowy (indyjski agrest), Srobitol, Maltodekstryna, Sandalin (Indyjskie drzewo kino), Pippali (Pieprz długi), Bambusa bambos (indyjski bambus kolczasty), Pueraria tuberose (indyjskie kudzu), Glycyrrhiza glabra (lukrecja), Elettaria cardamonum (kardamon malabarski), masło klarowane, Sesamum indicum oil (olej sezamowy), Aegle marmelos (kleiszcze smakowite), Premna integrifolia (Agnimantha), Oroxylum indicum (indyjski kwiat w kształcie trąbki), Stereospermum suaveolens (Patla), Gmelina arborea (Białe drzewo tekowe), Desmodium gangeticum (Shalaparni), Uraria picta (Lagopoides), Solanum indicum (Psianka indyjska), Solanum xanthocarpum (Bakłażan tajski), Tribulus terrestris (buzdyganek naziemny), Sida cordifolia (country mallow), Phaseolus trilobus (Mudgaparni), Teramnus labialis (Mashaparni), Pistacia integerrima (Karkatshringi), Phyllanthus niruri (Liściokwiat), Leptadenia reticulata (Jeevanti), Inula racemosa (korzeń irysa), Terminalia chebula (Migdałecznik chebułowiec), Tinospora cordifolia (Guduchi), Curcuma zedoaria (Ostryż cytwarowy), Cyperus rotundus (Cibora), Boerhavia diffusa (Varszcz indyjski), Nymphaea stellata (Lilia wodna), Adhatoda vasica (Orzech Malabar), Pochrzyn cebulowy (Ziemniak powietrzny), Asparagus racemosus, Maritima annua (Przypołudnik), Withania somnifera, Winorośl właściwa, Czapetka pachnąca (Goździk), Cynamonowiec cejloński, Cynamonowiec tamala, Mesua ferrea (Szafran kobry), Sorbinian potasu – E202, Sukraloza.

Wartość odżywcza w 100 g:
Energia: 280 kcal
Białko: 0 g
Węglowodany: 70 g
- w tym cukry: 20 g
- błonnik: 0 g
Tłuszcz: 0 g

Zawiera ziarna sezamu
Odpowiedni dla wegetarian
Nie do spożycia przez chorych na cukrzycę
Nieodpowiednie dla dzieci poniżej 6 roku życia


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.planetayurveda.com
2. http://www.himalayawellness.com
3. http://www.ayurvedicindia.info
4. http://www.dabur.com.pl

***

Masz pytanie? Napisz do nas