h2. Copal / Filipiny
*Copal to naturalna żywica pochodząca z Meksyku*. Wytworzyły ją drzewa z rodzaju _Burseraceae_, lecz wydobywana jest spod ziemi, gdyż właściwie jest to *żywiczna skamielina*, forma przejściowa pomiędzy żywicą a bursztynem.
*Copale znane były już Aztekom i Majom*, którzy kładli je na rozgrzanych kamieniach podczas obrzędów i ceremonii. Zapach żywicy nadawał wzniosłości ważnym wydarzeniom, miał także zwracać uwagę bogów. Słowo copal zaczerpnięte zostało z azteckiego wyrazu _copalli_, czyli „zapach”. Z kolei wśród Majów copale znane było jako _pom_. *Do dziś copale obecne są w kulturze rdzennej ludności Meksyku oraz Ameryki Środkowej i Południowej*. Wykorzystuje się je w rytuałach zwanych szałasami potów, a także podczas ceremonii ze świętymi roślinami czy grzybami.
Jest wiele rodzajów copali. Pozyskuje się je nie tylko w Ameryce, lecz także w Afryce, Azji, Australii i na Zanzibarze. Zapach copalu zależy od kraju jego pochodzenia, wieku, a także od tego, z jakiego drzewa się wydostał. Nie sposób jednak określić dokładnie wszystkie parametry. *Oferowany przez nas copal wydobywany jest na Filipinach. Jego zapach jest dość ciężki, ale orzeźwiający, typowo żywiczny, nieco kamienny*.
!
*Produkt aromatyczny.*
!
*Copal 100%.* Surowiec najwyższej jakości!
!
Kryształek żywicy należy położyć na rozżarzonym węgielku.