To roślina charakterystyczna dla Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, nazywana w Chinach yan hu suo. Powszechnie stosowali ją także Japończycy, którzy nazywali ją engosaku, i Koreańczycy, u których nazywała się hyeonhosaek. Jej główną rolą było uśmierzanie bólu, przy czym był to ból każdego niemal pochodzenia: od bólu głowy, poprzez bóle kości, stawów i mięśni, ból w klatce piersiowej i lumbago, po bóle brzucha i bóle menstruacyjne. Była to pierwsza roślina wybierana przez Chińczyków w przypadku jakiejkolwiek bolesnej dolegliwości.
Ale to nie wszystko. Według TCM corydalis był również środkiem antyseptycznym, rozkurczowym i uspokajającym. Pozytywnie wpływał na pracę serca i pomagał obniżyć ciśnienie krwi. Łagodził uporczywy kaszel, rozkurczając oskrzela. Pobudzał skąpe miesiączki i ułatwiał zasypianie [1].
Współczesnych badań na temat corydalisu jest póki co bardzo niewiele. Niemniej jednak dotychczasowe prace pokazują, że roślina ta rzeczywiście ma duży potencjał prozdrowotny i może okazać się pomocna w powyższych przypadkach. Swoje działanie zawdzięcza związkom czynnym z grupy alkaloidów, których najwięcej znajduje się w jej korzeniu. Najważniejsze z nich to korydalina, berberyna i tetrahydropalmatyna [1, 2].
Ze względu na to, że corydalis należy do rodziny makowatych, jego właściwości przeciwbólowe porównywano w badaniach do morfiny, którą również otrzymuje się z rośliny z tej rodziny, czyli maku lekarskiego. Efekt przeciwbólowy corydalisu stanowił średnio 1-40% efektu, który daje morfina [2].
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2, 3, 4]
Corydalis yanhusuo – kłącze 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Odwar:
2 łyżki surowca zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 5-10 minut. Wypijaj 2 razy dziennie po szklance odwaru.
Nalewka:
Kłącze zalej alkoholem 40-70% w proporcji 1:3 lub 1:5. Maceruj minimum 2 tygodnie, po czym przefiltruj. 1-5 ml stosuj 3 razy dziennie.
Corydalis – proszek:
1 płaską łyżeczkę proszku spożywaj 2 razy dziennie. Przed spożyciem wymieszaj z wodą.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Corydalis yanhusuo to roślina wieloletnia z rodziny Papaveraceae – makowatych. Pochodzi z Azji Wschodniej, a najbardziej rozpowszechniona jest w Chinach, stąd jej obecność w TCM. Jej środowiskiem naturalnym są porośnięte trawą wyżyny leżące na terenie prowincji Anhui, Hubei, Hunan, Jiangsu i Zhejiang. Corydalis jest ponadto szeroko w Chinach uprawiany. Ma pokrój niewysokiej rośliny zielnej. Można rozpoznać go po urokliwych, różowo-fioletowych kwiatach o lejkowatym kształcie, zebranych w gęste kwiatostany na szczytach pędów. Ma trójlistkowe liście, przy czym każdy listek ma wcięcia dzielące go na kolejne 3 części.
1. Corydalis yanhusuo. https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Corydalis+yanhusuo
2. Corydalis. https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/corydalis
3. Corydalis yanhusuo for inflammatory and neuropathic pain. https://planetherbs.com/blogs/michaels-blogs/corydalis-yanhusuo-for-inflammatory-and-neuropathic-pain/
4. The Antinociceptive Properties of the Corydalis yanhusuo Extract. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5021270/
Część rośliny: | kłącze |
---|---|
Tradycyjna medycyna: | Chińska |
Kraj pochodzenia: | Chiny |
Zdrowie: | Zdrowe serce, PMS, Wsparcie snu, Mocna wątroba, Sprawne krążenie |
Zastosowanie: | bóle , odprężenie i nastrój |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Krótki opis produktu: | To roślinka z rodziny makowatych, która ułatwia radzenie sobie z bólem, a ponadto działa rozkurczowo i uspokajająco. |
Nazwa łacińska: | Corydalis yanhusuo |