• Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Cinnamomum verum

Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach

  • W magazynie: 106 sztuk
    14,50
    W magazynie: 106 sztuk
    14,50
    W magazynie: 8 sztuk
    57,99
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Cynamon znany był już w czasach starożytnych. Handel cynamonem szybko się rozwinął i do Europy trafiały tony tej przyprawy ze względu na jej szerokie wykorzystanie kulinarne i rytualne. Cynamon służył do produkcji perfum i olejków, a Egipcjanie stosowali go w maściach do kremacji zwłok. Stosowany był również w antycznej medycynie w przypadku cukrzycy i zapalenia oskrzeli, a także przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego i do pobudzania apetytu.

Najważniejsze odmiany to Cinnamomum cassia, czyli cynamon chiński, który jest najbardziej rozpowszechniony i Cinnamomum verum lub zeylanicum – cynamon prawdziwy, czyli cynamon cejloński, który uważany jest za jakościowo lepszy. Nazwa cynamonu pochodzi od indonezyjskiego słowa „kayumanis”, które oznacza „słodkie drewno”.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Cynamon bogaty jest w substancje bioaktywne, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego i podnoszą apetyt. Wykazują również aktywność przeciwko bakteriom i grzybom i pomagają zwalczać infekcje.
Największą zaletą cynamonu jest jednak to, że zawiera składniki, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Z tego powodu cynamon może być spożywany jako suplement wspierający terapię cukrzycy typu 2.


ZASTOSOWANIE

Cynamon stosowany jest głównie jako przyprawa do potraw słodkich i do wypieków. Doskonale pasuje do deserów owocowych, słodkiego twarożku, naleśników i owsianki. Dodaje się go do grzanego wina, syropów i kremów lub stosuje jako posypkę. Meksykanie uwielbiają dodawać cynamon do kawy, herbaty i kakao. W kuchni indyjskiej oraz Bliskiego Wschodu wykorzystuje się cynamon nie tylko w deserach, ale także w daniach ostrych i słonych. Jest składnikiem mieszanek curry i garam masala.

Cynamon ma niezwykle przyjemny, słodki smak i słodko-korzenny zapach. Zmielony traci szybko swój aromat, dlatego dobrze jest kupować całe laski i mielić je w domu.


SKŁAD

Cynamon cejloński w laskach 100%. Surowiec najwyższej jakości.


SPOSÓB UŻYCIA

Laski cynamonu można parzyć tak jak herbatę.

Bezpieczna dzienna doustna dawka cynamonu mieści się w ilości do 6 gramów (jedna czubata łyżeczka).


PRZECIWWSKAZANIA

Nie zaleca się spożywania dużych ilości cynamonu ze względu na obecną w nim kumarynę, która jest toksyną i może być szkodliwa dla wątroby, może także działać rakotwórczo.

Alergie na cynamon zdarzają się rzadko. Objawiają się obrzękiem dziąseł i pojawieniem się plam lub wyprysków na skórze. Aby tego uniknąć, należy wyeliminować z diety cynamon i produkty z jego dodatkiem (często spotykany jest w coca-coli, lodach, czekoladzie, gumie do żucia).


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Cynamonowiec to wiecznie zielone drzewo tropikalne z rodziny laurowych, które rośnie w Chinach, Indiach i Południowo-wschodniej Azji, a także na Zanzibarze. Istnieje wiele jego gatunków, a dwie główne i najważniejsze odmiany to cynamon chiński (Cinnamomum cassia) i cynamon cejloński (Cinnamomum zeylanicum). Z kory cynamonowca pozyskuje się przyprawę, którą zwykle można spotkać w postaci zmielonej, czasem też w postaci wysuszonych kawałków kory, które naturalnie zwijają się w ruloniki.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Cynamon cejloński dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://examine.com
2. Pham A.Q. i wsp. Cinnamon supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Kirkham S. i wsp. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://www.mojealergie.pl
5. http://www.przyprawowy.pl
6. http://www.sacredearth.com

***

Część rośliny: kora
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Sri lanka
Smak: słodki, przyjemny
Zdrowie: Prawidłowy cukier, Trawienie
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Anita P., W dniu: 31.07.2019

    Dobrze zapakowane. Wszystko OK.

  • Ocena: (5/5)

    Aleksandra R., W dniu: 29.07.2019

    Dobry jakościowo produkt.

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 18.04.2019

    Przepyszny. Błyskawiczna dostawa.

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech M., W dniu: 01.03.2019

    Bardzo aramatyczny.

  • Ocena: (5/5)

    Piotr S., W dniu: 01.11.2018

    Polecam na obecne jesienne chłodne wieczory, na odporność i cukier

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 07.02.2016

    Ziele bardzo dobrej jakości. Bardzo skuteczne.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK