Cynamon znany był już w czasach starożytnych. Handel cynamonem szybko się rozwinął i do Europy trafiały tony tej przyprawy ze względu na jej szerokie wykorzystanie kulinarne i rytualne. Cynamon służył do produkcji perfum i olejków, a Egipcjanie stosowali go w maściach do kremacji zwłok. Stosowany był również w antycznej medycynie w przypadku cukrzycy i zapalenia oskrzeli, a także przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego i do pobudzania apetytu.
Najważniejsze odmiany to Cinnamomum cassia, czyli cynamon chiński, który jest najbardziej rozpowszechniony i Cinnamomum verum lub zeylanicum – cynamon prawdziwy, czyli cynamon cejloński, który uważany jest za jakościowo najlepszy. Nazwa cynamonu pochodzi od indonezyjskiego słowa kayumanis, które oznacza „słodkie drewno”.
Cynamon stosowany jest głównie jako przyprawa do potraw słodkich i wypieków. Doskonale pasuje do deserów owocowych, słodkiego twarożku, naleśników i owsianki. Dodaje się go do grzanego wina, syropów i kremów lub stosuje jako posypkę. Meksykanie uwielbiają dodawać cynamon do kawy, herbaty i kakao. W kuchni indyjskiej oraz Bliskiego Wschodu wykorzystuje się cynamon nie tylko w deserach, ale także w daniach ostrych i słonych. Jest składnikiem mieszanek curry i garam masala.
Cynamon cejloński ma niezwykle przyjemny, słodki smak i słodko-korzenny zapach. Zmielony traci szybko swój aromat, dlatego dobrze jest kupować całe laski i mielić je w domu.
Cynamon cejloński w laskach 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Laski cynamonu należy zmielić przed użyciem. Ogromną zaletą cynamonu cejlońskiego jest to, że jego laski są kruche i łatwe do zmielenia (w przeciwieństwie do cynamonu kasja).
Laski cynamonu można także parzyć jak herbatę. Można je zalewać wielokrotnie, aż oddadzą cały aromat do naparu.
Nie zaleca się spożywania więcej niż 6 g cynamonu dziennie.
Nie zaleca się spożywania większej niż zalecana ilość cynamonu (do 6 g dziennie) ze względu na obecną w nim kumarynę, która jest toksyną i może być szkodliwa dla wątroby, może także działać rakotwórczo.
Alergie na cynamon zdarzają się rzadko. Objawiają się obrzękiem dziąseł i pojawieniem się plam lub wyprysków na skórze. Aby tego uniknąć, należy wyeliminować z diety cynamon i produkty z jego dodatkiem (często spotykany jest w coca-coli, lodach, czekoladzie, gumie do żucia).
Cynamon w ilościach przyprawowych jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących.
Cynamonowiec to wiecznie zielone drzewo tropikalne z rodziny laurowych, które rośnie w Chinach, Indiach i Południowo-wschodniej Azji, a także na Zanzibarze. Istnieje wiele jego gatunków, a dwie główne i najważniejsze odmiany to cynamon chiński (Cinnamomum cassia) i cynamon cejloński (Cinnamomum zeylanicum). Z kory cynamonowca pozyskuje się przyprawę, którą zwykle można spotkać w postaci zmielonej, czasem też w postaci wysuszonych kawałków kory, które naturalnie zwijają się w ruloniki.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Cynamon cejloński – laski, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. http://examine.com
2. Pham A.Q. i wsp. Cinnamon supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Kirkham S. i wsp. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://www.mojealergie.pl
5. http://www.przyprawowy.pl
6. http://www.sacredearth.com
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas