Nanga

Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach

Cinnamomum verumTo najwyżej ceniony gatunek cynamonu o niepowtarzalnym aromacie i przyjemnym smaku. Jego laski są kruche i łatwo je zmielić.
22,03 zł
  • Cena za 100g:44,06 zł
Wybierz opcję
Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach
Cynamon prawdziwy - cejloński w laskach

Opis produktu

Cynamon cejloński – laski

Cynamon znany był już w czasach starożytnych. Handel cynamonem szybko się rozwinął i do Europy trafiały tony tej przyprawy ze względu na jej szerokie wykorzystanie kulinarne i rytualne. Cynamon służył do produkcji perfum i olejków, a Egipcjanie stosowali go w maściach do kremacji zwłok. Stosowany był również w antycznej medycynie w przypadku cukrzycy i zapalenia oskrzeli, a także przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego i do pobudzania apetytu.

Najważniejsze odmiany to Cinnamomum cassia, czyli cynamon chiński, który jest najbardziej rozpowszechniony i Cinnamomum verum lub zeylanicum – cynamon prawdziwy, czyli cynamon cejloński, który uważany jest za jakościowo najlepszy. Nazwa cynamonu pochodzi od indonezyjskiego słowa kayumanis, które oznacza „słodkie drewno”.


CYNAMONDZIAŁANIE

  • Pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i podnosi apetyt.
  • Wspiera mechanizmy obronne organizmu skierowane przeciwko bakteriom i grzybom, wspomagając walkę z infekcjami.
  • Największą zaletą cynamonu jest jednak to, że pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Z tego powodu cynamon może być spożywany jako dodatek wartościowy dodatek do diety cukrzyków. Należy jednak mieć na uwadze, że korzystne działanie cynamonu w tym zakresie obserwuje się przy jego codziennym spożywaniu w ilości 5-6 g (jest to około jedna, pełna łyżeczka mielonej kory cynamonu).


CYNAMON CEJLOŃSKIZASTOSOWANIE


Cynamon stosowany jest głównie jako przyprawa do potraw słodkich i wypieków. Doskonale pasuje do deserów owocowych, słodkiego twarożku, naleśników i owsianki. Dodaje się go do grzanego wina, syropów i kremów lub stosuje jako posypkę. Meksykanie uwielbiają dodawać cynamon do kawy, herbaty i kakao. W kuchni indyjskiej oraz Bliskiego Wschodu wykorzystuje się cynamon nie tylko w deserach, ale także w daniach ostrych i słonych. Jest składnikiem mieszanek curry i garam masala.

Cynamon cejloński ma niezwykle przyjemny, słodki smak i słodko-korzenny zapach. Zmielony traci szybko swój aromat, dlatego dobrze jest kupować całe laski i mielić je w domu.


SKŁAD


Cynamon cejloński w laskach 100%. Surowiec najwyższej jakości!


CYNAMON CEJLOŃSKISPOSÓB UŻYCIA


Laski cynamonu należy zmielić przed użyciem. Ogromną zaletą cynamonu cejlońskiego jest to, że jego laski są kruche i łatwe do zmielenia (w przeciwieństwie do cynamonu kasja).

Laski cynamonu można także parzyć jak herbatę. Można je zalewać wielokrotnie, aż oddadzą cały aromat do naparu.

Nie zaleca się spożywania więcej niż 6 g cynamonu dziennie.


PRZECIWWSKAZANIA


Nie zaleca się spożywania większej niż zalecana ilość cynamonu (do 6 g dziennie) ze względu na obecną w nim kumarynę, która jest toksyną i może być szkodliwa dla wątroby, może także działać rakotwórczo.

Alergie na cynamon zdarzają się rzadko. Objawiają się obrzękiem dziąseł i pojawieniem się plam lub wyprysków na skórze. Aby tego uniknąć, należy wyeliminować z diety cynamon i produkty z jego dodatkiem (często spotykany jest w coca-coli, lodach, czekoladzie, gumie do żucia).

Cynamon w ilościach przyprawowych jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Cynamonowiec to wiecznie zielone drzewo tropikalne z rodziny laurowych, które rośnie w Chinach, Indiach i Południowo-wschodniej Azji, a także na Zanzibarze. Istnieje wiele jego gatunków, a dwie główne i najważniejsze odmiany to cynamon chiński (Cinnamomum cassia) i cynamon cejloński (Cinnamomum zeylanicum). Z kory cynamonowca pozyskuje się przyprawę, którą zwykle można spotkać w postaci zmielonej, czasem też w postaci wysuszonych kawałków kory, które naturalnie zwijają się w ruloniki.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.

Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Cynamon cejloński – laski, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:



BIBLIOGRAFIA


1. http://examine.com
2. Pham A.Q. i wsp. Cinnamon supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Kirkham S. i wsp. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://www.mojealergie.pl
5. http://www.przyprawowy.pl
6. http://www.sacredearth.com



Właściwości

Opinie (20)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more