Cynamon cejloński – laski
Cynamon znany był już w czasach starożytnych. Handel cynamonem szybko się rozwinął i do Europy trafiały tony tej przyprawy ze względu na jej szerokie wykorzystanie kulinarne i rytualne. Cynamon służył do produkcji perfum i olejków, a Egipcjanie stosowali go w maściach do kremacji zwłok. Stosowany był również w antycznej medycynie w przypadku cukrzycy i zapalenia oskrzeli, a także przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego i do pobudzania apetytu.
Najważniejsze odmiany to Cinnamomum cassia, czyli cynamon chiński, który jest najbardziej rozpowszechniony i Cinnamomum verum lub zeylanicum – cynamon prawdziwy, czyli cynamon cejloński, który uważany jest za jakościowo najlepszy. Nazwa cynamonu pochodzi od indonezyjskiego słowa kayumanis, które oznacza „słodkie drewno”.

CYNAMON – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i podnosi apetyt.
- Wspiera mechanizmy obronne organizmu skierowane przeciwko bakteriom i grzybom, wspomagając walkę z infekcjami.
- Największą zaletą cynamonu jest jednak to, że pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Z tego powodu cynamon może być spożywany jako dodatek wartościowy dodatek do diety cukrzyków. Należy jednak mieć na uwadze, że korzystne działanie cynamonu w tym zakresie obserwuje się przy jego codziennym spożywaniu w ilości 5-6 g (jest to około jedna, pełna łyżeczka mielonej kory cynamonu).

CYNAMON CEJLOŃSKI – ZASTOSOWANIE
Cynamon stosowany jest głównie jako przyprawa do potraw słodkich i wypieków. Doskonale pasuje do deserów owocowych, słodkiego twarożku, naleśników i owsianki. Dodaje się go do grzanego wina, syropów i kremów lub stosuje jako posypkę. Meksykanie uwielbiają dodawać cynamon do kawy, herbaty i kakao. W kuchni indyjskiej oraz Bliskiego Wschodu wykorzystuje się cynamon nie tylko w deserach, ale także w daniach ostrych i słonych. Jest składnikiem mieszanek curry i garam masala.
Cynamon cejloński ma niezwykle przyjemny, słodki smak i słodko-korzenny zapach. Zmielony traci szybko swój aromat, dlatego dobrze jest kupować całe laski i mielić je w domu.

SKŁAD
Cynamon cejloński w laskach 100%. Surowiec najwyższej jakości!

CYNAMON CEJLOŃSKI – SPOSÓB UŻYCIA
Laski cynamonu należy zmielić przed użyciem. Ogromną zaletą cynamonu cejlońskiego jest to, że jego laski są kruche i łatwe do zmielenia (w przeciwieństwie do cynamonu kasja).
Laski cynamonu można także parzyć jak herbatę. Można je zalewać wielokrotnie, aż oddadzą cały aromat do naparu.
Nie zaleca się spożywania więcej niż 6 g cynamonu dziennie.

PRZECIWWSKAZANIA
Nie zaleca się spożywania większej niż zalecana ilość cynamonu (do 6 g dziennie) ze względu na obecną w nim kumarynę, która jest toksyną i może być szkodliwa dla wątroby, może także działać rakotwórczo.
Alergie na cynamon zdarzają się rzadko. Objawiają się obrzękiem dziąseł i pojawieniem się plam lub wyprysków na skórze. Aby tego uniknąć, należy wyeliminować z diety cynamon i produkty z jego dodatkiem (często spotykany jest w coca-coli, lodach, czekoladzie, gumie do żucia).
Cynamon w ilościach przyprawowych jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Cynamonowiec to wiecznie zielone drzewo tropikalne z rodziny laurowych, które rośnie w Chinach, Indiach i Południowo-wschodniej Azji, a także na Zanzibarze. Istnieje wiele jego gatunków, a dwie główne i najważniejsze odmiany to cynamon chiński (Cinnamomum cassia) i cynamon cejloński (Cinnamomum zeylanicum). Z kory cynamonowca pozyskuje się przyprawę, którą zwykle można spotkać w postaci zmielonej, czasem też w postaci wysuszonych kawałków kory, które naturalnie zwijają się w ruloniki.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Cynamon cejloński dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. http://examine.com
2. Pham A.Q. i wsp. Cinnamon supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Kirkham S. i wsp. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. http://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. http://www.mojealergie.pl
5. http://www.przyprawowy.pl
6. http://www.sacredearth.com
***