• Cząber ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Cząber ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Cząber ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Satureja hortensis

Cząber ziele

  • W magazynie: 42 sztuk
    4,90
    W magazynie: 42 sztuk
    4,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Zanim do Europy trafiły przyprawy z Wysp Korzennych, cząber (Satureja) uchodził za jedno z najbardziej intensywnych w smaku ziół dodawanych do potraw. Jego nazwa łacińska oznacza pełny, obfity, nasycony, co bardzo trafnie sugeruje, do jakich potraw warto go dodawać. Cząber zawiera wysokie ilości olejków eterycznych, które korzystnie wpływają na trawienie i pracę jelit.

Cząber znany był starożytnym Rzymianom i Grekom. Stosowano go nie tylko w kuchni, ale też w medycynie. Hipokrates i Dioskurides zalecali cząber w chorobach pęcherza moczowego i żołądka oraz w przypadku zapalenia płuc. Zioło to było również popularnym afrodyzjakiem.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Cząber zawiera substancje bioaktywne o pozytywnym wpływie na układ pokarmowy
  • Wspiera procesy trawienne po spożyciu potraw zawierających nasiona roślin strączkowych i tych ogólnie obfitych lub ciężkostrawnych
  • Pomaga złagodzić wzdęcia i pobudza wydzielanie soków trawiennych


ZASTOSOWANIE KULINARNE

Cząber posiada wyrazisty, nieco ostry aromat. Stosowany jest przede wszystkim do potraw na bazie roślin strączkowych, gdyż świetnie wydobywa z nich smak. Jest nieodłącznym składnikiem fasolówki i grochówki, warto go wypróbować również jako dodatek do ciecierzycy i soczewicy. Nadaje ciekawy aromat zupom o mało wyraźnym zapachu, takim jak krupnik lub ziemniaczana. Pasuje jako posypka do ziemniaków gotowanych, dobrze komponuje się też z pomidorami. Dodawany jest do tłustych mięs i ryb, gęstych sosów i farszy. Wchodzi w skład ziół prowansalskich, czubrycy zielonej i pieprzu ziołowego.


SKŁAD

Cząber 100%. Surowiec najwyższej jakości.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Cząber należy do rodziny jasnotowatych i tworzy około 30 gatunków. Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej oraz Indii, a obecnie spotkać go można również w Ameryce Północnej, na terenie Kaukazu, Alp, a nawet Andów.

Cząber ogrodowy to roślina jednoroczna. Osiąga wysokość 20-30 cm. Jego pędy są rozgałęzione i porośnięte wąskimi, całobrzegimi liśćmi. Cząber rodzi niewielkie kwiaty białe lub różowe, składające się zwykle z 4 płatków. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Jego owocem jest rozłupnia.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Cząber dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.panacea.pl
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://pl.wikipedia.org
5. http://rosliny.urzadzamy.pl

***

Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Trawienie
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Klaudia J., W dniu: 30.12.2018

    Świetne zioło. Sprawdza się idealnie do mięs, tłustych potraw. Dobra jakość suszu, jak zresztą wszystkiego co tutaj kupuję.

  • Ocena: (5/5)

    Andrzej N., W dniu: 08.05.2018

    Świeże i przydatne zioło.

  • Ocena: (5/5)

    Nina M., W dniu: 12.05.2017

    Jestem zadowolona z wyboru i jakości produktu

  • Ocena: (5/5)

    Ewa J., W dniu: 05.01.2016

    Bardzo dobrej jakości zioło - przyprawa, aromatyczna, uwielbiam rosołek z dodatkiem cząbru :)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK