Czarnuszka siewna nasiona
- Cena za 100g:8,88 zł
Czarnuszka siewna – nasiona
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) nazywana jest inaczej czarnym kuminem, a także niezbyt poprawnie czarnym sezamem. Jej nazwa wzięła się od łacińskiego słowa nigellus, czyli czarny.
Czarnuszka była niezwykle ceniona przez starożytnych Egipcjan. Jej nasiona i olej znaleziono w grobowcu faraona Tutenchamona, który podobno był jej wielbicielem, tak samo jak Kleopatra. Polubili ją także starożytni Grecy. Opisywana była przez greckich lekarzy, Hipokratesa i Dioskuridesa, jako doskonały środek na problemy trawienne, przeziębienie, wysypki skórne i bóle głowy. Wzmianki o czarnuszce pojawiają się też w Biblii. W średniowieczu uprawiana była przez klasztornych mnichów, skąd wzięło się jej mniej znane określenie jako „ziarno Benedykta”.

CZARNUSZKA – DZIAŁANIE
- Nasiona czarnuszki wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudzają wydzielanie żółci i pracę jelit. Warto je spożywać w przypadku problemów trawiennych czy zaparć oraz przy obfitym posiłku.
- Czarnuszka wpływa pozytywnie na układ oddechowy. Wspiera funkcjonowanie płuc i udrożnia drogi oddechowe. Ułatwia oddychanie w astmie oraz w infekcjach tego układu.
- Napary z czarnuszki stosowane w postaci okładów przynoszą ulgę podrażnieniom i koją skórę dotkniętą egzemą, alergią i stanami zapalnymi. Mogą także pomóc nadwyrężonym stawom. Można przemywać nimi cerę trądzikową i wykorzystać jako składnik domowych kosmetyków.

SKŁAD
Czarnuszka siewna – nasiona 100%. Surowiec najwyższej jakości!

CZARNUSZKA – ZASTOSOWANIE
Czarnuszkę wykorzystuje się najczęściej jako przyprawę. Jej zapach jest delikatny, słodko-ziołowy, świeży. Nabiera intensywności pod wpływem temperatury na patelni lub w garnku. Nasiona są w smaku gorzkawe, ziemiste i oleiste.
Do potraw można wykorzystać całe lub zmielone nasiona. Warto podprażyć je wcześniej na patelni. Czarnuszka doskonale pasuje do potraw warzywnych, szczególnie tych z brokułem, kalafiorem i z cebulą. Nadaje się do wszelkich zup i dań typu curry. Hindusi przyprawiają nią potrawy mięsne oraz placki naan, roti i chapati, a na Bliskim Wschodzie dodawana jest powszechnie do chleba. Czarnuszka to również znakomity dodatek do kruchych ciastek, babeczek, bułek, krakersów i do wyrobów z ciasta francuskiego. Prażonymi nasionami warto posypać sałatkę i kanapki. Czarnuszkę dodaje się ponadto do serów i wina, a w połączeniu z miodem tworzy dobrą marynatę do mięs.

SPOSÓB UŻYCIA
Nasiona czarnuszki można dodawać w całości do herbaty, a nawet do kawy lub też przygotować samodzielny napar, zalewając łyżkę nasion wrzątkiem na 10 minut.
Terapeutyczne dawkowanie nasion czarnuszki wynosi od 1 do 3 g dziennie.
Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości czarnuszki, warto spożywać ją w większych ilościach. Jest na to kilka sposobów, a ich autorem jest dr Henryk Różański:
Napar:
1-2 łyżeczki nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody lub gorącego mleka, odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance. Można dosłodzić miodem. Naparem można przemywać skórę trądzikową i łojotokową.
Miód czarnuszkowy:
1 łyżkę miodu wymieszać z 1 łyżeczką zmielonej czarnuszki i (opcjonalnie) z 1 łyżeczką wina lub wódki 40%. Zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce, szczególnie w przypadku przeziębienia, kaszlu i chorych zatok.
Nalewka czarnuszkowa:
Pół szklanki mielonych nasion zalać 250 ml alkoholu 40%, odstawić na 7 dni, po czym przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml. Nalewkę można połączyć z miodem albo dodać do mleka z miodem. Można ją również stosować zewnętrznie i wcierać w skórę w przypadku reumatyzmu, bólów mięśni, kontuzji sportowych i nerwobóli, a także do przemywania skóry trądzikowej i łojotokowej: 1 łyżka nalewki na 200 ml wody mineralnej.

PRZECIWWSKAZANIA
Czarnuszka spożywana na co dzień jako przyprawa lub w dawkach terapeutycznych jest zupełnie bezpieczna. Dopiero bardzo wysokie dawki, rzędu 25 g na dzień, mogą wywołać efekty niepożądane.
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać dużych ilości czarnuszki (ilości przyprawowe są w porządku).
Czarnuszka stosowania zewnętrznie może sporadycznie wywołać reakcje alergiczne.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Czarnuszka należy do rodziny jaskrowatych. Tworzy ponad 20 gatunków. Występuje dziko w obszarze Morza Śródziemnego i w zachodniej Azji. Uprawiana jest jako roślina przyprawowa i ozdobna. Czarnuszka osiąga wysokość około 40 cm. Rodzi kwiaty w kolorze białym, zielonkawym, żółtawym lub niebieskim, które składają się z 5-8 płatków i licznych pręcików. Jej liście są cienkie i mają pierzasty kształt. Górne liście często otaczają kwiaty od dołu. Nasiona czarnuszki znajdują się w owocach (mieszkach), powstających w miejscu zapylonych kwiatów.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Czarnuszka siewna nasiona, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. https://examine.com
2. http://www.webmd.com
3. http://www.przyprawowy.pl
4. http://rozanski.li
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://naturaonline.pl