Nanga

Czarnuszka siewna nasiona

Nigella sativaWyborna przyprawa do zup, warzyw, hummusu i potraw orientalnych. Pozytywnie wpływa na trawienie i drogi oddechowe.
8,88 zł
  • Cena za 100g:8,88 zł
Wybierz opcję
Czarnuszka siewna nasiona
Czarnuszka siewna nasiona
Czarnuszka siewna nasiona
Czarnuszka siewna nasiona
Czarnuszka siewna nasiona
Czarnuszka siewna nasiona

Opis produktu

h2. Czarnuszka siewna - nasiona *Czarnuszka siewna* (_Nigella sativa_) nazywana jest inaczej *czarnym kuminem*, a także niezbyt poprawnie czarnym sezamem. Jej nazwa wzięła się od łacińskiego słowa _nigellus_, czyli czarny. *Czarnuszka była niezwykle ceniona przez starożytnych Egipcjan.* Jej nasiona i olej znaleziono w grobowcu faraona Tutenchamona, który podobno był jej wielbicielem, tak samo jak Kleopatra. Polubili ją także starożytni Grecy. Opisywana była przez greckich lekarzy, Hipokratesa i Dioskuridesa, jako doskonały środek na problemy trawienne, przeziębienie, wysypki skórne i bóle głowy. Wzmianki o czarnuszce pojawiają się też w Biblii. W średniowieczu uprawiana była przez klasztornych mnichów, skąd wzięło się jej mniej znane określenie jako „ziarno Benedykta”.
! ! *Czarnuszka siewna - nasiona 100%*. Surowiec najwyższej jakości!
! Czarnuszkę wykorzystuje się najczęściej jako przyprawę. *Jej zapach jest delikatny, słodko-ziołowy, świeży.* Nabiera intensywności pod wpływem temperatury na patelni lub w garnku. *Nasiona są w smaku gorzkawe, ziemiste i oleiste.* Do potraw można wykorzystać całe lub zmielone nasiona. *Warto podprażyć je wcześniej na patelni.* Czarnuszka doskonale pasuje do potraw warzywnych, szczególnie tych z brokułem, kalafiorem i z cebulą. Nadaje się do wszelkich zup i dań typu curry. Hindusi przyprawiają nią potrawy mięsne oraz placki naan, roti i chapati, a na Bliskim Wschodzie dodawana jest powszechnie do chleba. Czarnuszka to również znakomity dodatek do kruchych ciastek, babeczek, bułek, krakersów i do wyrobów z ciasta francuskiego. Prażonymi nasionami warto posypać sałatkę i kanapki. Czarnuszkę dodaje się ponadto do serów i wina, a w połączeniu z miodem tworzy dobrą marynatę do mięs.
! *Nasiona czarnuszki można dodawać w całości do herbaty, a nawet do kawy lub też przygotować samodzielny napar*, zalewając łyżkę nasion wrzątkiem na 10 minut. Terapeutyczne dawkowanie nasion czarnuszki wynosi *od 1 do 3 g dziennie*. Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości czarnuszki, warto spożywać ją w większych ilościach. Jest na to kilka sposobów, a ich autorem jest dr Henryk Różański:
+*Napar:*+ 1-2 łyżeczki nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody lub gorącego mleka, odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance. Można dosłodzić miodem. Naparem można przemywać skórę trądzikową i łojotokową.
+*Miód czarnuszkowy:*+ 1 łyżkę miodu wymieszać z 1 łyżeczką zmielonej czarnuszki i (opcjonalnie) z 1 łyżeczką wina lub wódki 40%. Zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce, szczególnie w przypadku przeziębienia, kaszlu i chorych zatok.
+*Nalewka czarnuszkowa:*+ Pół szklanki mielonych nasion zalać 250 ml alkoholu 40%, odstawić na 7 dni, po czym przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml. Nalewkę można połączyć z miodem albo dodać do mleka z miodem. Można ją również stosować zewnętrznie i wcierać w skórę w przypadku reumatyzmu, bólów mięśni, kontuzji sportowych i nerwobóli, a także do przemywania skóry trądzikowej i łojotokowej: 1 łyżka nalewki na 200 ml wody mineralnej.
! Czarnuszka spożywana na co dzień jako przyprawa lub w dawkach terapeutycznych jest zupełnie bezpieczna. Dopiero bardzo wysokie dawki, rzędu 25 g na dzień, mogą wywołać efekty niepożądane. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać dużych ilości czarnuszki (ilości przyprawowe są w porządku). Czarnuszka stosowania zewnętrznie może sporadycznie wywołać reakcje alergiczne.
! *Czarnuszka* należy do rodziny jaskrowatych. Tworzy ponad 20 gatunków. Występuje dziko w obszarze Morza Śródziemnego i w zachodniej Azji. Uprawiana jest jako roślina przyprawowa i ozdobna. Czarnuszka osiąga wysokość około 40 cm. Rodzi kwiaty w kolorze białym, zielonkawym, żółtawym lub niebieskim, które składają się z 5-8 płatków i licznych pręcików. Jej liście są cienkie i mają pierzasty kształt. Górne liście często otaczają kwiaty od dołu. Nasiona czarnuszki znajdują się w owocach (mieszkach), powstających w miejscu zapylonych kwiatów.
! Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab. Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla *Czarnuszka siewna nasiona*, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
!{border:1px solid #333; padding:5px;width:75%}https://files.nanga.pl/certyfikat/25_02_10_Czarnuszka_siewna_nasiona.webp!
! 1. https://examine.com 2. http://www.webmd.com 3. http://www.przyprawowy.pl 4. http://rozanski.li 5. https://pl.wikipedia.org 6. http://naturaonline.pl

Właściwości

Opinie (24)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Waszej dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more