• Czarnuszka siewna nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Czarnuszka siewna nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Czarnuszka siewna nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Czarnuszka siewna nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Nigella sativa

Czarnuszka siewna nasiona

  • W magazynie: 168 sztuk
    7,90
    W magazynie: 168 sztuk
    7,90
    W magazynie: 3 sztuk
    39,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) nazywana jest inaczej czarnym kuminem, a także niezbyt poprawnie czarnym sezamem. Jej nazwa wzięła się od łacińskiego słowa nigellus, czyli czarny. Czarnuszka była niezwykle ceniona przez starożytnych Egipcjan. Jej nasiona i olej znaleziono w grobowcu faraona Tutenchamona, który podobno był jej wielbicielem, tak samo jak Kleopatra. Polubili ją także starożytni Grecy. Opisywana była przez greckich lekarzy, Hipokratesa i Dioskuridesa, jako doskonały środek na problemy trawienne, przeziębienie, wysypki skórne i bóle głowy. Wzmianki o czarnuszce pojawiają się też w Biblii. W średniowieczu uprawiana była przez klasztornych mnichów, skąd wzięło się jej mniej znane określenie jako „ziarno Benedykta”.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Czarnuszka zawiera substancje bioaktywne o działaniu antyoksydacyjnym. Najważniejszą z nich jest tymokinon, który wykazuje potencjalne działanie antynowotworowe.
  • Nasiona czarnuszki, dzięki obecnym w nich substancjom, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudzają wydzielanie żółci i pracę jelit. Warto je spożywać w przypadku wzdęć, zaparć, niestrawności oraz biegunki.
  • Składniki nasion czarnuszki wpływają pozytywnie na układ oddechowy. Wspierają funkcjonowanie płuc i dróg oddechowych, dlatego mogą łagodzić objawy astmy i zapalenia oskrzeli, a także dolegliwości związanych z zakażeniem górnych dróg oddechowych, takich jak katar i kaszel.
  • Napary z czarnuszki stosowane na skórę przynoszą ulgę podrażnieniom i łagodzą objawy egzemy, alergii oraz trądziku. Mogą być też pomocne w bólach reumatycznych.


SKŁAD

Nasiona czarnuszki 100%. Surowiec najwyższej jakości.


ZASTOSOWANIE

Czarnuszkę wykorzystuje się najczęściej jako przyprawę. Jej zapach jest delikatny, słodko-ziołowy, świeży. Nabiera intensywności pod wpływem temperatury na patelni lub w garnku. Nasiona są w smaku gorzkawe, ziemiste i oleiste.

Do potraw można wykorzystać całe lub zmielone nasiona. Warto podprażyć je wcześniej na patelni. Czarnuszka doskonale pasuje do potraw warzywnych, szczególnie tych z brokułem, kalafiorem i z cebulą. Nadaje się do wszelkich zup i dań typu curry. Hindusi przyprawiają nią potrawy mięsne oraz placki naan, roti i chapati, a na Bliskim Wschodzie dodawana jest powszechnie do chleba. Czarnuszka to również znakomity dodatek do kruchych ciastek, babeczek, bułek, krakersów i do wyrobów z ciasta francuskiego. Prażonymi nasionami warto posypać sałatkę i kanapki. Czarnuszkę dodaje się ponadto do serów i wina, a w połączeniu z miodem tworzy dobrą marynatę do mięs.


SPOSÓB UŻYCIA

Nasiona czarnuszki można dodawać w całości do herbaty, a nawet do kawy lub też przygotować samodzielny napar, zalewając łyżkę nasion wrzątkiem na 10 minut.

Terapeutyczne dawkowanie nasion czarnuszki wynosi od 1 do 3 g dziennie.

Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości czarnuszki, warto spożywać ją w większych ilościach. Jest na to kilka sposobów, a ich autorem jest dr Henryk Różański:

  • Napar

1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody lub gorącego mleka, odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 100-150 ml. Można dosłodzić miodem. Naparem można przemywać skórę trądzikową i łojotokową.

  • Miód czarnuszkowy

1 łyżkę miodu wymieszać z 1 łyżeczką zmielonej czarnuszki i (opcjonalnie) z 1 łyżeczką wina lub wódki 40%. Zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce, szczególnie w przypadku przeziębienia, kaszlu i chorych zatok.

  • Nalewka czarnuszkowa

pół szklanki mielonych nasion zalać 250 ml alkoholu 40%, odstawić na 7 dni, po czym przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml. Nalewkę można połączyć z miodem albo dodać do mleka z miodem. Można ją również stosować zewnętrznie i wcierać w skórę w przypadku reumatyzmu, bólów mięśni, kontuzji sportowych i nerwobóli, a także do przemywania skóry trądzikowej i łojotokowej: 1 łyżka nalewki na 200 ml wody mineralnej.


PRZECIWWSKAZANIA

Czarnuszka spożywana na co dzień jako przyprawa lub w dawkach terapeutycznych jest zupełnie bezpieczna. Dopiero bardzo wysokie dawki, rzędu 25 g na dzień, mogą wywołać efekty niepożądane.

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać dużych ilości czarnuszki.

Czarnuszka stosowania zewnętrznie może sporadycznie wywołać reakcje alergiczne.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Czarnuszka należy do rodziny jaskrowatych. Tworzy ponad 20 gatunków. Występuje dziko w obszarze Morza Śródziemnego i w zachodniej Azji. Uprawiana jest jako roślina przyprawowa i ozdobna. Czarnuszka osiąga wysokość około 40 cm. Rodzi kwiaty w kolorze białym, zielonkawym, żółtawym lub niebieskim, które składają się z 5-8 płatków i licznych pręcików. Jej liście są cienkie i mają pierzasty kształt. Górne liście często otaczają kwiaty od dołu. Nasiona czarnuszki znajdują się w owocach (mieszkach), powstających w miejscu zapylonych kwiatów.

Więcej na temat czarnuszki przeczytasz w naszym kompendium


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Czarnuszka siewna nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. https://examine.com
2. http://www.webmd.com
3. http://www.przyprawowy.pl
4. http://rozanski.li
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://naturaonline.pl

***

Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: cierpki
Zdrowie: Sprawne jelita, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty, Układ oddechowy
Zastosowanie: Przyprawa, Trądzik
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Rzadko alergizujący

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Anna P., W dniu: 21.04.2019

    Produkt dobrej jakości, polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 18.04.2019

    Super dodatek do chleba, który piekę. Błyskawiczna dostawa.

  • Ocena: (5/5)

    Adam S., W dniu: 08.04.2019

    Ok

  • Ocena: (5/5)

    ewa k., W dniu: 25.11.2018

    jestem zadowolona

  • Ocena: (5/5)

    Monika F., W dniu: 09.11.2018

    Dobra jakość, obsługa klienta bez zarzutu. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Natalia J., W dniu: 29.07.2016

    Czarnuszka -bez zarzutu.

  • Ocena: (5/5)

    Dariusz K., W dniu: 13.07.2016

    Wszystkiego w najlepszym porzàdku. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 23.12.2015

    Bardzo wysokiej jakości nasiona czarnuszki. Doskonałe jako przyprawa i nie tylko.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 19.09.2015

    Nasiona czarnuszki posiadają bardzo wszechstronne działanie medyczne. Bardzo aromatyczne i zdrowe.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK