Czekolada ciemna 63% z kandyzowanymi cytrynami BIO
Ciemna czekolada EL INTI 63% z kandyzowaną skórką cytryny BIO
Czekolada El Inti jest wytwarzana z ziaren Criollo (dla znawców kakao “Grand Cru”), które rosną w prowincji Satipo, w Peru. Mocna, bez goryczy, o aksamitnie gładkiej konsystencji.

SKŁADNIKI
- ziarna kakaowca (Criollo Grand Cru)
- cukier trzcinowy
- kandyzowana skórka cytryny 15% BIO
- masło kakaowe
*Produkt z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza w 100 g:
| Wartość odżywcza produktu na 100 g | 281 kcal/100 g |
|---|---|
| Białko | 4,7 g |
| Tłuszcz | 0,5 g |
| Węglowodany | 72,6 g |
| Błonnik | 6 g |
| Żelazo | 5 mg (36% ZDS) |
| Witamina C | 218 mg (273% ZDS) |
Czekolada ręcznie robiona. Nie zawiera lecytyny. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych (BIO)
Czekolada może zawierać mleko, sezam, orzechy laskowe, migdały.
100 g
____
Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Kakao Criollo to bardzo wysokiej jakości oraz rzadka roślina. Największym producentem Criollo jest Wenezuela, chociaż plony tej rośliny wcale nie są duże. Criollo stanowi tylko 3% światowego zbioru kakao. Jest bardzo drogie. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, pozbawione są goryczy a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.
Wytwórnia czekolady SALDAC pragnąc dostarczyć produkty najwyższej jakości, przywiązuje szczególną wagę do warunków produkcji i kieruje się wartościami FAIR TRADE.