Ciemna czekolada El Inti 63% z MALINAMI Bio
Rozkoszne połączenie gęstej, aksamitnie gładkiej czekolady z wyśmienitymi malinami. Karmazynowa słodycz i rubinowe szczęście, zapach lata w czekoladowej kołderce.
Czekolada El Inti jest wytwarzana z ziaren Criollo Grand Cru – odmiana ta uprawiana jest w Satipo, w Peru i słynie ze swoich wyjątkowych walorów smakowych.
Uchodzi za jedną z najlepszych odmian kakao na świecie, ze względu na głęboki i intensywny smak – bez goryczy

SKŁAD
- ziarna kakaowca (Criollo Grand Cru)
- cukier trzcinowy
- suszone maliny 7%
- masło kakaowe
Wartość odżywcza produktu na 100 g:
Wartość energetyczna |
561kcal (2343 kJ) /100g
|
Tłuszcz |
36,4g |
– w tym tłuszcze nasycone |
21,2g |
Węglowodany |
51,2g |
Cukry |
33,8g |
Białko |
6,9g |
Sól |
0,08g |
Czekolada ręcznie robiona. Nie zawiera lecytyny. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych (BIO)
Czekolada może zawierać mleko, sezam, orzechy laskowe, migdały.
100 g
____
Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Kakao Criollo to bardzo wysokiej jakości oraz rzadka roślina. Największym producentem Criollo jest Wenezuela, chociaż plony tej rośliny wcale nie są duże. Criollo stanowi tylko 3% światowego zbioru kakao. Jest bardzo drogie. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, pozbawione są goryczy a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.
Wytwórnia czekolady SALDAC pragnąc dostarczyć produkty najwyższej jakości, przywiązuje szczególną wagę do warunków produkcji i kieruje się wartościami FAIR TRADE.