Ciemna czekolada El Inti 63% z wybornymi migdałami Bio
Czekolada El Inti jest wytwarzana z ziaren Criollo (dla znawców kakao “Grand Cru”), które rosną w prowincji Satipo, w Peru. Mocna, bez goryczy, o aksamitnie gładkiej konsystencji.
SKŁAD
- ziarna kakaowca (Criollo Grand Cru)
- cukier trzcinowy
- migdały 15%
Wartość odżywcza produktu na 100 g:
Wartość energetyczna |
586kcal (2442 kJ) /100g
|
Tłuszcz |
40,2g |
– w tym tłuszcze nasycone |
20g |
Węglowodany |
44,8g |
Cukry |
28,4g |
Białko |
9,2g |
Sól |
0,08g |
Czekolada ręcznie robiona. Nie zawiera lecytyny. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych (BIO)
Czekolada może zawierać mleko, sezam, orzechy laskowe, migdały.
100 g
____
Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Kakao Criollo to bardzo wysokiej jakości oraz rzadka roślina. Największym producentem Criollo jest Wenezuela, chociaż plony tej rośliny wcale nie są duże. Criollo stanowi tylko 3% światowego zbioru kakao. Jest bardzo drogie. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, pozbawione są goryczy a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.
Wytwórnia czekolady SALDAC pragnąc dostarczyć produkty najwyższej jakości, przywiązuje szczególną wagę do warunków produkcji i kieruje się wartościami FAIR TRADE.