Czekolada czarna EL INTI 70% kakao BIO
Czekolada czarna EL INTI 70% kakao BIO
Czekolada El Inti mocna, bez goryczy, o aksamitnie gładkiej konsystencji.
Jest wytwarzana z ziaren Criollo (dla znawców kakao “Grand Cru”), które rosną w prowincji Satipo, w Peru.

SKŁADNIKI
- ziarna kakaowca (Criollo Grand Cru)
- cukier trzcinowy
- masło kakaowe
*Produkt z rolnictwa ekologicznego.
Wartość odżywcza w 100 g:
| _.Wartość odżywcza produktu na 100 g 606 kcal/2519 kJ | _. | _. | _. | _. | _. | _. | _. | _. | _. |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Tłuszcz 43,6 g | |||||||||
| w tym tłuszcze nasycone 26,3 g | |||||||||
| Węglowodany 44,5 g | |||||||||
| Cukry 27,1 g | |||||||||
| Białko 8,8 g | |||||||||
| Sól 0,08 g | |||||||||
Czekolada ręcznie robiona. Nie zawiera lecytyny. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych (BIO)
Czekolada może zawierać mleko, sezam, orzechy laskowe, migdały.
100 g
____
Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Kakao Criollo to bardzo wysokiej jakości oraz rzadka roślina. Największym producentem Criollo jest Wenezuela, chociaż plony tej rośliny wcale nie są duże. Criollo stanowi tylko 3% światowego zbioru kakao. Jest bardzo drogie. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, pozbawione są goryczy a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.
Wytwórnia czekolady SALDAC pragnąc dostarczyć produkty najwyższej jakości, przywiązuje szczególną wagę do warunków produkcji i kieruje się wartościami FAIR TRADE.