Czekolada El Inti Extreme 100% kakao Criollo Bio
Czekolada El Inti Extreme 100% kakao Criollo Bio

SKŁAD
- ziarna kakaowca (Criollo Grand Cru)
- zawartość kakao 100%*
*Produkt z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza w 100 g:
| Wartość odżywcza produktu na 100 g 672kcal/2782 kJ | |
|---|---|
| Tłuszcz | 57,5g |
| – w tym tłuszcze nasycone | 34,9g |
| Węglowodany | 36,3g |
| Cukry | 3,9g |
| Białko | 12,2g |
| Sól | 0,03g |
Czekolada ręcznie robiona. Nie zawiera lecytyny. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych (BIO)
Czekolada może zawierać mleko, sezam, orzechy laskowe, migdały.
100 g
____
Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Kakao Criollo to bardzo wysokiej jakości oraz rzadka roślina. Największym producentem Criollo jest Wenezuela, chociaż plony tej rośliny wcale nie są duże. Criollo stanowi tylko 3% światowego zbioru kakao. Jest bardzo drogie. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, pozbawione są goryczy a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.
Wytwórnia czekolady SALDAC pragnąc dostarczyć produkty najwyższej jakości, przywiązuje szczególną wagę do warunków produkcji i kieruje się wartościami FAIR TRADE.